Ako sa obliecť na svadbu v lete?
12 minút čítania, Lucia Pampurikova 20. 06. 2022

Vôňa letných kvetov, čvirikajúce vtáčiky, teplé slnečné lúče, šum potôčika alebo rovno oceána. Svadba v lete je čoraz populárnejšia. Leto prináša pozitivitu, usmiatych ľudí a dobré vibrácie. Ženy, to pri výbere oblečenia na svadbu majú jednoduché. Prvotnou voľbou sú ľahké letné šaty alebo pohodlné elegantné overaly. Muži, to majú komplikovanejšie. Často majú dilemu, v čom sa na svadbe ako hosť, čo najviac blysnú. Aký materiál, farebnosť a štýl zvoliť na letnú svadbu?

letná svadba svadobní hostia - muži v oblekoch

Svadba podľa dress code

Aj svadba v lete môže podliehať vopred určenému dress code. Nemajte obavy, ak je na svadbe predpísaný dress code, budete o tom v pozvánke vopred informovaní. Zvyčajne ženích s nevestou volia pre svojich hostí uvoľnenejší štýl. Smart casul dress code alebo formálnejší semi formal dress code sú často zvolené štýly pre svadbu v lete.  Pokiaľ je dress code pre vás hotová "španielska" dedina, odporúčame si prečítať článok : Ako sa obliecť na svadbu podľa dress code.

Štýlový a uhladený vzhľad v obleku

Klasikou nikdy nič nepokazíte. Elegantný a štýlový oblek v svetlej farebnej palete je na svadbu v lete to pravé orechové. K svetlým farbách perfektne západnú mokasíny v béžovej, sivej a hnedej farbe. 

sivý pánsky oblek, modrá kravata, biela košeľa 

Skutočne ohúriť a zažiariť na letnej svadbe, môžete aj v trojdielnom obleku (sako, vesta, nohavice) alebo v obleku, ktoré obsahuje dvojradové sako. Štíhli muži zabodujú s dvojradovým sakom s chlopňami smerujúcimi nahor. Nižším mužom odporúčame dvojradové sako so zapínaním na štyri gombíky. 

Ľanový oblek je super ľahký, príjemný na dotyk, komfortný, priedušný. Ideálny na svadbu v exteriéri počas "pripekania" na slnku. Jeho jedinou nevýhodou je vyššia krčivosť. 

Bavlnený oblek predstavuje nadčasovú klasiku. Je cenovo dostupný pre každého, je univerzálny so všestranným využitím. Bavlnený oblek ponúka rafinovanosť a ležérnosť v jednom.

  pánsky béžový oblek ružový pánsky oblek

Vlnený oblek je elegantný a vkusný oblek s istou dávkou exkluzivity. Vlnený neznamená, že sa v ňom budete potiť a bude vás nepríjemne škriabať. Vlna je superizolant. V zime telo zahreje a v lete naopak príjemne chladí. Vlnený oblek je veľmi populárny pre formálne a neformálne udalosti, aj pre letnú svadbu. Vlnený oblek na letnú svadbu je zvyčajne vyrobený z jemnejších vlákien a dotykom pripomína jemný a hebký hodváb. Mínusový bod je, že je drahší. Jeho ceny sa pohybujú aj okolo 300 - 400  eur. 

Náš tip: Ak nemáte oblek, ale stále chcete vyzerať neodolateľne a štýlovo, ide to aj bez obleku. V článku: Ako sa obliecť na svadbu, keď doma nemáte oblek, vám ukážeme pár tipov, ako môžete vyzerať, vkusne, elegantne a na úrovni aj bez obleku.

svetlo modré kockované pánske sako, bledomodrá košeľa, biele rifle bordové pánske sako, biela košeľa, tmavomodré rifle

Svadba na pláži

Jemný piesok, šum mora, západ slnka. Svadba na pláži v letných mesiacoch je obrovským lákadlom. Viete ako sa obliecť na svadbu na pláži? Ak zvolíte oblek, tak jednoznačne ľahký ľanový. Ak máte väčšie šťastie a svadobný obrad aj hostina budú v neformálnom štýle, vyhrali ste. Na svadbu si môžete obliecť ľanovú alebo bavlnenú košeľu, ľanové alebo bavlnené chino nohavice.

So sakom alebo bez? Neformálny štýl otvára priestor nekonečným možnostiam. Povolené sú aj vyhrnuté rukávy na košeli.  Dvere má otvorené aj ležérny outfit v polokošeli bez nápisov.  A čo tak obuv na pláž? Na niektorých svadbách na pláži máte dovolené byť aj vyzutí alebo v sandáloch.

tmavomodrá pánska polokošeľa, biele nohavice

Farebné kombinácie, v ktorých na svadbe zažiarite

Dostávame sa k najčastejšiemu problému. Farebnosť. Vo všeobecnosti platí, že na letnú svadbu sú najideálnejšie svetlé kombinácie. Horúcim hitom pre túto letnú sezónu sú odtiene fialovej farby. Pri tvorení majte na pamäti, že svetlo modrá dokonale funguje s hnedou, béžovou, ale aj s kontrastnou tmavomodrou. Na letnú svadbu sa hodí aj sivá v kombinácii so svetlo ružovou. Dramatický kontrast je viac než vítaný. Kontrast odporúčame pridať na vrchnej časti, ako tmavšia košeľa alebo tmavšie doplnky.

svetlo modrá pánska košeľa béžové elegantné chino nohavice

Ktoré farby spolu ladia? Ktorá farby sú momentálne IN? Vybrali sme pre vás moderné a predovšetkým atraktívne kombinácie, v ktorých ohúrite každého: 

  • tmavomodrý oblek a biela košeľa s decentným kvetinovým vzorom,
  • bledomodrý oblek a svetlo fialová košeľa, hnedé poltopánky,
  • krémový oblek, nebesky modrá košeľa, hnedé oxfordky,
  • béžový oblek, kockovaná bielo - modrá košeľa, hnedé poltopánky,
  • sivý oblek, biela košeľa, modré doplnky, hnedý opasok aj hnedé poltopánky, 
  • svetloružové sako, tmavomodrá košeľa, modré nohavice,
  • krémové sako, béžová košeľa, tmavomodré nohavice,
  • svetlo fialové sako, svetlo fialová košeľa vzorovaná, krémové/maslové nohavice,
  • sivé sako, tmavomodré nohavice, hnedé mokasíny, biela košeľa, tmavomodrý motýlik, 

Náš tip: Jednoduchá, klasická, ale za to vždy sofistikovaná kombinácia je biela bavlnená košeľa, béžová ľanová kravata, hnedé kožené mokasíny a jednoradové sivé sako z exkluzívnej zmesky vlny a hodvábu.

Univerzálne chino nohavice 

Nádych odlišnosti a nekonvenčnosti nemusí vždy definovať extravagantné. Chino nohavice na svadbu? Prečo nie! Chino sú elegantné a trendy nohavice, ktoré predstavujú zlatý dobrý stred medzi formálnymi oblekovými nohavicami a neformálnymi rifľami. Muži ich v neformálnom štýle uprednostňujú čoraz viac. Sú pohodlné, univerzálne, všestranné. V ponuke nájdete niekoľko farebných prevedení. Ak vo vašej zbierke must have kúskov ešte chino nohavice nemáte, určite s ich kúpou neotáľajte. Chino nohavice využijete v práci, pri slávnostných neformálnych udalostiach, pri randení a aj stretávke s kamošmi v bare.

šedé pánske elegantné chino nohavice svetlo béžové pánske chino nohavice

Na svadbu ich zlaďte s košeľou alebo polokošeľou, elegantnými teniskami alebo mokasínami.  Výber je len na vás. Čo uprednostňujete vy, konzervatívny, ale štýlový oblek alebo efektívne a praktické komplety s chino nohavicami?

Špeciálne doplnky pre výnimočnú udalosť

Keďže aj svadba v lete môže podliehať predpísanému dress codu, budete potrebovať kravatu alebo motýlika. Pokiaľ má daný dress code v popise kravatu, pre letnú svadbu odporúčame niečo špeciálne. Ľanová alebo hodvábna pletená kravata sú pre danú udalosť ako stvorené. Oba materiály a originálne dizajnové prevedenia, vnesú do outfitu potrebnú štruktúru. V jednoduchosti je krása, a preto na svadbu odporúčame jednofarebné obleky. Pokiaľ chcete letný elegantný outfit na svadbu trochu okoreniť, pridajte vzory na doplnkoch. Kravata alebo motýlik so vzormi neostane nepovšimnutá. Kvietky, pásiky a bodky sú vítané.

vzorovaná biela pánska košeľa - modrý kvetový vzor tmavomodrá kravata so zeleným vzorom

Sako sa bez vreckovky nezaobíde. Pridajte trendy looku na svadbu originálny prvok. Vzorovaná hodvábna vreckovka do saka rozžiari celý slávnostný outfit. Pri výbere platí pravidlo, že vreckovka by nemala mať rovnaký vzor ako kravata. Mali by sa dopĺňať a ladiť len farebne. Vzory na kravate a na vreckovke sa musia aj veľkostne líšiť. 

Náš tip: Vzory nie sú pre každého. Ak vám kombinovanie vzorov nevyhovuje, vyberte si jednoduchšiu cestu. Vzorovaná kravata, jednofarebná vreckovka alebo jednofarebná kravata, vzorovaná vreckovka.