Ako sa obliecť na svadbu, keď doma nemáte oblek
8 minút čítania, Lucia Pampurikova 17. 05. 2017

Názory, že na svadbu ako hosť, milí páni,  musíte mať len čierny oblek s kravatou, sú už dávno zastaralé. Je však samozrejmosťou, že na takú významnú udalosť ako svadba vášho kamaráta, neprídete v mikine a teplákoch. Poradíme vám, ako si zbytočne  nerobiť starosti s tým, keď doma nemáte oblek. A ako vhodne zladiť košeľu, doplnky a topánky.

Ak nemáte na pozvánke predpísaný dress code, pri výbere outfitu na svadbu môžete zvoliť elegantný a vkusný look bez obleku. Pokiaľ sa váš šatník zaobíde bez obleku, zbytočne ho nekupujte. Váš finálny outfit na svadbu môže pozostávať aj z chino nohavíc, bielej košeli a saka športového strihu. Dokonca nemusíte mať ani kravatu alebo motýlika. 

Čierno-biela kombinácia

Klasikou nič nepokazíte. Určite doma máte jednu bielu košeľu či už s krátkym rukávom alebo dlhým. Predpokladáme, že aj jeden pár čiernych nohavíc by sa tam našiel. K tomu si môžete obliecť sako, ktoré nemusí byť čierne, môže byť šedé, antracitové, jemne vzorované. U nás na Slovensku sa ešte stále s obľubou traduje farebne ladiť kravatu alebo motýlika so šatami partnerky. Oživte klasickú slávnostnú zostavu farebnou kravatou alebo vkusným motýlikom.

čierno biely outfit

Kombinácia s modrou

Trendy klasika. Stále sa predpokladá, že sa u vás v šatníku nájde biela košeľa, ku ktorej si môžete obliecť modré sako (najlepšie jednoradové). Modrá môže byť kráľovsky modrá, tmavomodrá, žiarivo modrá, ktorékoľvek odtiene modrej. Sako tiež môže byť decentne vzorované (napr. jemným pásikom alebo károm). K modrej sa dokonale hodí sivá alebo svetlohnedá, takže môžete siahnuť po sivých alebo trendy béžových nohaviciach

modro-sivý outfitpánsky outfit s modrou a béžovou

Pri tvorení svadobného outfitu platia nasledovné pravidlá:

  • Ak máte vzorované sako, tak je najvhodnejšie mať jednofarebnú košeľu. A naopak. Ak máte jednofarebné sako, tak si môžete dovoliť aj košeľu so vzorom.
  • Pokiaľ zvolíte svetlú košeľu, oblečte si tmavšie sako a naopak, ak máte svetlé sako, môžete si obliecť košeľu v tmavších odtieňoch.
  • Pre dokončenie elegantného outfitu určite použite hnedé alebo čierne poltopánky.

Univerzálne chinos nohavice

Elegantné, jedinečné a cenovo dostupné.

sivé kockované pánske chino nohavice jednoduché čierne pánske chino nohavice

Ak ich ešte nemáte, vrelo odporúčame dokúpiť.

Chinos nohavice, ktoré svojím strihom pripomínajú rifle a oblekové nohavice, muži po celom svete obľubujú pre ich univerzálnosť, pohodlnosť, všestrannosť. 

Módne značky ich ponúkajú v širokej palete farieb. Základnými farebnými variantami sú tmavomodrá (navy), šedá, zelená, sivá a béžová. Menej využívané farby v pánskych šatníkoch sú farby ako napr. žltá, oranžová alebo bordová.

Chinos bývajú čisto bavlnené, zmiešané s elastanom alebo vyrobené z ľahkého vzdušného ľanu. Ľanové elegantné chinos nohavice sú ideálne na svadbu v lete.

pánske nohavice chinos

 

Na svadbu môžete chino nohavice skombinovať s jednoduchou bielou košeľou a sakom. Doplnky je dôležité farebne aj materiálovo zladiť. Pre farebnú harmóniu zvoľte opasok rovnakej farby, akú budú mať vaše topánky a váš finálny outfit bude pôsobiť vkusne a elegantne.

Okrem možnosti obliecť si ich na svadbu, ich určite využijete aj pri voľnočasových aktivitách na drinku v meste s kamarátmi, na rande alebo aj v práci.

Extravagantnosť 

Elegantne a rafinovane môžete vyzerať aj v odvážnejších kúskoch. Vzorované košele, pestrofarebné doplnky, sako v zelenej alebo bordovej farbe. Dokonca môžete prísť v zelených, tmavomodrých poltopánkach alebo v mokasínach. Platí, že všetko ako celok by spolu malo dokonale ladiť. To znamená, ak si dáte zelené sako, určite neprídete v červených topánkach a pod. 

modrý oblek sivý oblek

Ako sa farebne zladiť, sa bližšie dočítate v predchádzajúcom článku https://www.budchlap.sk/Tema/Blog/Ake-farebne-kombinacie-spolu-ladia .

Letná svadba

Svadobný obrad v exteriéri, romantika pod holým nebom alebo svadba na pláži, niekde na peknom exotickom ostrove. Letná svadba sa väčšinou koná počas dňa. Tento druh svadby môžeme považovať za neformálnyNepotrebujete formálny oblek. Môžete skombinovať športové sako s nohavicami. Siahajte po ľahkých, vzdušných materiáloch, akými sú bavlna alebo ľan. Farebnosť laďte do príjemných svetlých farieb.

Sako/oblek v krémovej, béžovej či svetlosivej farbe, farebne zlaďte s košeľou v pastelových letných farbách. Trendy je a myslím, že aj vždy bude pastelová modrá, odtiene modrej. Ak chcete ostať v elegantnom sofistikovanom štýle, tak nezabudnite na kravatu alebo motýlika. 

 výrazný bordový pánsky motýlik 

Pamätajte, že na svadbu ako svadobný hosť určite nechoďte oblečený celý v čiernom alebo v bielom. Nie je to vhodné. A ak nemáte nič z vyššie spomínaných vecí ani bielu košeľu, ani nohavice, ani žiadne elegantné doplnky, tak predsa len porozmýšľajte o menšej investícií do kvalitného štýlového obleku.