Ako sa obliecť na svadbu podľa dress code
9 minút čítania, Lucia Pampurikova 10. 05. 2017

Svadby a dress code. Môže sa stať, že vám príde pozvánka, kde je uvedený žiadaný dress code. Znamená to, aby ste sa dostavili v predpísanom odeve. Ako sa obliecť podľa "predpisov"? Čo je príliš a čo si naopak bez problémov môžete dovoliť? Aj keď sa nad tým veľmi nezamýšľame, tak svadby sa rozdeľujú podľa ročného obdobia, podľa hodiny/času kedy sa konajú a aj podľa miesta, kde sa to všetko odohráva. Ak chcete skutočne zažiariť a neurobiť zbytočné faux pas, tak si pozorne prečítajte nasledujúce rady.

Black tie

Patrí medzi najformálnejšie typy predpísaného dress code spolu s white tie (kde je potrebný frak). Black tie je typický na spoločenské udalosti po 18:00 hodine. Je preto dosť pravdepodobné, že na svadbe sa s takýmto dress code nestretnete. No správny muž je na všetko pripravený. 

Čo znamená black tie na pozvánke? Kľúčovým prvok pre black tie je smoking. 

Smokingové sako jednoradové alebo dvojradové, špicatá klopa alebo šálový golier. Sako by malo byť čierne a vlnené. Dvojradové sako ostáva vždy zapnuté.  Jednoradové môžete rozopnúť, ale je vhodné, ak pod ním máte čiernu hodvábnu šerpu. Nezabudnite aj na vestu, ktorá by mala tvoriť súčasť obleku.

Nohavice musia byť čierne, z  toho istého materiálu ako je sako. Ako vyzerajú smokingové nohavice? Bez pútok na opasok, ukončené bez manžety a na bokoch by mali prechádzať lampasy (lesklý pásik). Najideálnejšie je, ak sú vám  smokingové nohavice do pása. 

Košeľa musí byť biela. Môže byť s klasickým vystuženým golierom alebo stojačikom. Zapínanie by malo byť skryté, ale môžete použiť aj špeciálne ozdobné gombíky. Neodmysliteľnú súčasť tvoria samozrejme topánky a doplnky.

Topánky musia byť čierne a kožené (z jedného druha kože, predelená špička je totižto menej vhodná) na šnurovanie, lesklé tzv. lakovky.

Čierny motýlik jednoznačne na manuálne zapínanie. Mal by byť vyrobený zo saténu, hodvábu alebo zamatu. Finálny outfit dotvoríte kvalitnými a vkusnými elegantnými manžetovými gombíkmi. Pokiaľ chcete vyčnievať z radu (v pozitívnom zmysle slova), nezabudnite na ozdobnú vreckovku do saka. Druhý variant black tie je biela košeľa, biele sako, čierny motýlik, čierne smokingové nohavice. 

dress code black tiedress code black tie v bielom prevedení      

Módni znalci vedia, že existuje aj menej striktnejšie black tie, známe ako creative black tie, kde nie je potrebný len čierny smoking (napr. tmavomodrý). Dokonca aj motýlik môže byť inej farby. Stále však platí, vyzývavé je pre creative black tie tabu. 

 pánska biela košeľa s dlhým rukávom

Semi formal = vychádzkový oblek na dennú alebo večernú príležitosť

Typickou semi formal udalosťou je svadba. V súčasnosti je to populárna forma dress code na svadby. Je to uvoľnenejšie ako black tie. Je však potrebné, nezmýliť si to s oblečením na biznis schôdzky. Najpoužívanejšie farby obleku sú čierna, tmavomodrá, modrá, šedá až antracitová. Môže a nemusí byť oblečená aj vesta. Košeľa môže byť zdobená s jemnými decentnými vzormi napr. úzky prúžok. Farebnosť košeľa je neutrálna. Biela, modrá, šedá a dokonca môže byť aj čierna. Topánky tzv. oxford sú najlepšou voľbou pri semi formal predpísanej forme oblečenia. Sú to kožené poltopánky s uzavretým šnurovaním, tiež ich spoznáte podľa dokonalého prešitia na špičke z jednej strany na druhú. Môžete zvoliť čierne alebo hnedé.

Pri doplnkoch môžete byť kreatívni a originálni. "Vyblázniť sa"  môžete na ponožkách, kravate alebo vreckovke do saka. Bonusom je, že doplnky vôbec nemusíte mať (okrem ponožiek, tie mať musíte vždy).

topánky oxford, outfit podľa semi formal dress code 

Kokteil dress code na svadby

Je to o niečo menej formálne, môžete viac popustiť uzdu vašej fantázie. Najlepšou voľbou je slim fit oblek, ktorý by vám mal padnúť ako uliaty. Určite nepotrebujete vestu. Klasické farby, ktoré sa používajú sú námornícka modrá alebo šedá, ale môžete zvoliť aj tmavozelenú, vínovú, karamelovú farbu, hnedú či výraznejšiu modrú.

Sako môže byť klasicky jednofarebné, ale môžete bez obáv siahnuť aj po odvážnejších kúskoch so vzormi. Ideálne vzorykockované, tenký pásikKošeľa je aj v tomto prípade najvhodnejšia jednofarebná, najmä ak zvolíte vzorované sako.

Topánky sú znova najlepšie kožené, ale ak sa svadba koná počas teplých mesiacov a počas dňa ( do tej 18.00), tak môžete prísť aj v mokasínach (žiadne zdobenie a ani výrazné prešívanie).Pri doplnkoch nezabúdajte na kravatu. Môžete voliť decentne vzorované kravaty alebo aj rôzne farby, podstatné je, aby ste to neprehnali.

Najlepšie je pri kombinovaní rôznych kúskov, držať sa jednej farby a potom k tomu doladiť zvyšok, napr. modrá s červenou je svieža kombinácia, ktorou nič nepokazíte, tak isto aj svetlosivá s čiernou, bordová/vínová s čiernou.Zo zvyškom outfitu môžete doladiť manžetové gombíky, hodinky, ponožky, ktoré môžu byť aj vzorované, ale samozrejme by farebne mali ladiť s nohavicami. Nie je vhodné biele alebo čierne sako.

 pánsky pásikavý oblek

Smart casual na svadby

Je to najobľúbenejší a najpopulárnejší typ dress code na svadby. Ide o neformálny štýl, ktorý je však potrebné udržiavať v elegantnom slávnostnom duchu. Zabudnite preto na ležérny outfit - tepláky a tričko. Buďte kreatívni a originálni. Aj v saku alebo košeli sa môžete cítiť pohodlne a uvoľnene. Pre neformálny štýl odporúčame použiť sako športového strihu.

biela pánska košeľa béžové pánske nohavice

Ak ste majstri v kombinovaní farieb, vyberte si sako inej farby ako nohavice. Pokiaľ si pri "čarovaní" s farbami neveríte, stavte na jednu farbu v rôznych odtieňoch. Košeľa môže byť jednofarebná, ale vzorovaná. Golier nemusí byť vystužený. Oblekové nohavice vymeňte za univerzálne chino nohavice. Aj pri výbere topánok môžete byť originálni a viac nekonvenční. Vyskúšajte siahnuť po mokasínach alebo poltopánkach vo vínovej, olivovej, tmavomodrej alebo aj horčicovej farbe. Podstatné je, aby výsledný look ako celok ladil a tvoril vkusný a elegantný outfit. 

Ak použijete traky, nemusia byť striktne skryté pod sakom. Dnes platí, že pekne zladené traky tiež dokážu vkusne doplniť  outfit svadobného hosťa.

elegantný pánsky outfit s použitím trakov

Pamätajte, oblek a košeľa musia byť vždy čisté a vyžehlené. Topánky vždy vyleštené. Všetko musí byť dokonalé. Ak však na pozvánke nie je určený dress code a vy doma nemáte oblek, tak máme pre vás náhradné riešenie, ktoré nájdete v našom nasledujúcom článku: Ako sa obliecť na svadbu, keď doma nemáte oblek.