5 minút čítania, Lucia Pampurikova 06. 04. 2020

Farby, farebné kombinácie, veľká škála farebných odtieňov. Čo s čím, a ako kombinovať. Už sa nemusíš báť trochu experimentovať.

Aj keď nosiť len čiernu a bielu, a spoločne ich kombinovať, je pohodlné a nič tým nepokazíš, môžeš aj ty, vyjsť zo svojej ulity a byť sebavedomý, výrazný a originálny. Poradíme ti aké farby by mali tvoriť základ v každom pánskom šatníku. Ako ich vhodne kombinovať a ako vytvoriť praktický a funkčný šatník.

V šatníku správneho chlapa by nemali chýbať farby ako červená, modrá, zelená, žltá, béžová, hnedá a samozrejme čierna s bielou.

Kombinácie farieb s čiernou

Čierna farba elegancie

Je to farba do spoločnosti, ale aj na biznis stretnutia. Odtiene čiernej sú napr. stredne tmavo šedá alebo aj známa antracitová farba. Neodporúča sa kombinovať dve čierne farby rôznych materiálov a približne rovnakej intenzity. Ale inak čiernu môžeš kombinovať so všetkými farbami, tak isto ako aj bielu. Skús napríklad siahnuť po kožaku v odtieňoch bordovej.

Kombinácie farieb s červenou

Červenú farbu obľubujú ľudia kreatívni, sebaistí, ale aj ľudia prudkej povahy. Ideálne kombinácie vytvoríš s bielou, sivou a modrou, kde bielu a sivú môžeš kombinovať s akýmkoľvek odtieňom červenej. Čo sa modrej týka, najlepšie je použiť klasickú denim modrú. Červenú farbu môžeš použiť na kravate, nohaviciach, topánkach, polokošeli či tričku. 

Kombinácie farieb s modrou

Pánska klasika. U žien je to ružová, u mužov modrá vo všetkých svojich podobách. Nesmrteľné prvky pánskeho šatníka sú modrá mikina a tmavé džínsy. 

Ďalšia moderná klasika sú modré rifle v kombinácii s bielym tričkom. Táto kombinácia je viac trendy ako stará dobrá čierno-biela (čierne nohavice a biele tričko). Modrú môžete bez akýchkoľvek problémov kombinovať s bielou, červenou, béžovou a hnedou farbou. Bežný svieži a hlavne prirodzený look vytvoríte v kombinácii s béžovou a hnedou farbou.  

Kombinácie farieb so zelenou

Farba, ktorá bude navždy spojená s vojenským štýlom, predstavuje silu a aj moc peňazí. Obľubujú ju ľudia s organizačnými schopnosťami, samostatní, s vlastným rozumom a gurážou.

Aj tento rok je zelená farba vo všetkých svojich odtieňoch veľmi obľúbená aj u svetoznámych módnych návrhárov. Zelenú dobre skombinuješ s bielou, šedou, béžovou a denim modrou farbou. Ak by si predsa len chcel byť extravagantnejší, tak skús siahnuť po zelených topánkach.

Kombinácie farieb so žltou

Žltá je farbou vitality, optimizmu, obľubujú ju ľudia cieľavedomí a živelní. Ak rád na seba upútavaš  pozornosť a nezaujímaš sa o verejnú mienku, použi túto farbu pri svetri, nohaviciach a tričku. Dokonalú kombináciu so žltou farbou získaš v kombinácii s modrou a čiernou

Kombinácie farieb s béžovou a hnedou

Béžová a hnedá - farby kože a dreva

Farby, ktoré nás sprevádzajú už stáročia. Veď aj naši predkovia poznali len hnedé a béžové oblečenie a to z koži leva či medveďa. Béžová alebo hnedá kožená bunda a hnedé topánky tvoria neodmysliteľnú súčasť každého pánskeho šatníka.

S čiernou a modrou farbou vykúzliš dokonalú kombináciu. Béžové tričko alebo béžový kabát môžeš bez obáv kombinovať s čiernymi, sivými alebo modrými nohavicami. 

Všeobecne platí:

čierna, biela, béžová, námornícka modrá, sivá, hnedá a kaki sú neutrálne farby. 

Kombinuj!

Viaceré farby, ale najlepšie je ak skombinuješ maximálne tri farby, kde hlavná farba určuje tón tvojho oblečenia a zaberá najviac miesta napr. modré nohavice, sprievodná farba zosilňuje efekt hlavnej farby napr. biela, ďalej zvýrazňovacia farba, ktorá má za úlohu zvýrazniť len určité časti oblečenia napr. čierna.