13 minút čítania, Lucia Pampurikova 03. 02. 2021

Vládne vo vašom šatníku chaos? Máte večne pokrčené košele? Účet za spotrebu vody sa niekedy šplhá do astronomickej výšky?

Ušetriť peniaze za oblečenie a pranie, mať vždy čisté, rovné oblečenie a presne vedieť kde čo máte, na to nepotrebujete vysokú školu, úplne stačí škola života. 

Ako sa starať o oblečenie? Ako predĺžiť životnosť vašim obľúbeným večne noseným kúskom?

Pranie je základný element, ktorý najčastejšie vplýva na životnosť vášho oblečenia. Spôsob akým periete, ako vešiate bielizeň, ako ju sušíte a ako ju skladujete,  to všetko zohráva veľmi dôležitú úlohu a následne sa to podpisuje na kvalite vášho oblečenia. 

7 základných pravidiel prania, ktoré predĺžia životnosť vášmu oblečeniu

1. Perte menej. Perte len keď je to naozaj nevyhnutné a vaše oblečenie je viditeľne špinavé.

2. Perieme prevažne na 30 stupňoch. Spodnú bielizeň, uteráky a aj posteľnú bielizeň samozrejme na vyšších stupňoch.

ako správne prať oblečenie

3. Oblečenie perieme naruby.

4. Pokiaľ vašu košeľu alebo nohavice "špatí" nežiadúca škvrna, tak je najlepšie škvrnu čím skôr odstrániť, potom oblečenie oprať ako pri bežnom režime. 

Typy nežiadúcich škvŕn Čo použiť na odstránenie škvŕn
červené víno biele víno
deodorant sóda bikarbóna + citrón
žuvačka ľad
make up detské vlhčené utierky
atrament biely ocot alebo mlieko
tráva  ocot
káva sóda bikarbóna
krv studená voda alebo peroxid
masť sóda bikarbóna
olej soľ alebo detský púder

Ako odstrániť nežiadúce škvrny si môžete naštudovať v článku: Ako sa zbaviť nežiadúcich škvŕn nie len od pera a žuvačky. 

5. Rifle a svetre nie je potrebné prať hneď po každom použití. Nebojte sa dopriať im trocha viac času bez práčky. 

6. Za to spodná bielizeň, tričká, tielka to už je iná vec. Oblečenie, ktoré počas dňa absorbuje najviac potu a je v kontakte priamo s kožou, je potrebné priať častejšie. Spodnú bielizeň každý deň.

7. Čítajte. Perte podľa vyznačených symbolov na štítkoch/etiketách oblečenia. Vyznačené symboly vždy vyznačujú maximálne hodnoty. Napr. piktogram - pranie 40 stupňov, znamená, že odev je možné prať aj na 30 stupňoch, ale určite nie na viac ako je 40 stupňov.

Ako prať podľa symbolov na oblečení sa dočítate v článku: Radíme, ako správne prať. Rozumiete symbolom na etiketách oblečenia? 

8. Pokiaľ oblečenie nie je viditeľne špinavé, ale potrebovalo by trocha sviežosti,  pretože zapácha od cigaretového dymu alebo jedla z reštiky, máte dve možnosti buď nechajte oblečenie zavesené vonku na čerstvom vzduchu alebo vyskúšajte moderný a účinný osviežovač textílií. 

Náš tip: Eko pracie prostriedky. Neradi by sme tu propagovali bioprodukty a celú bio filozofiu, avšak je pravdou, že eko pracie prášky/prostriedky šetrné k nášmu prostrediu (vodné ekosystémy), šetria aj tkanivo a všeobecne materiál nášho oblečenia. 

Na zamyslenie

Nie je žiadnym tajomstvom, že až 60% všetkého oblečenie, ktoré sa na našej planéte vyprodukuje je syntetického pôvodu. Pre našu matku Zem to začína spôsobovať nemalé problémy, pretože pri každom praní sa z takéhoto oblečenia uvoľňujú plastové častice - mikrovlákna a tie postupne stekajú do našich vôd, riek, jazier a aj oceánov. Každým rokom veselo putujú bilióny mikrovlákien do oceánu a do potravinového reťazca. 

Pre záchranu našej planéty môžete aj vy prispieť. Pri praní vložte špeciálne vrecká, ktoré zachytávajú škodlivé mikrovlákna a našim vodám sa bude hneď lepšie "dýchať".

A čo žehlenie?

Minimalizovať proces žehlenia 

Tento bod určite potešil mnohých z vás. Áno, čítate správne, buď žehliť málo alebo vôbec, pokiaľ to nie je naozaj nevyhnutné. Inak skúste silu vodnej pary alebo len správnu techniku vešania prádla, kedy je nevyhnutné pred vyvešaním, oblečenie riadne vytriasť. 

Vyskúšajte bezplatnú prírodnú silu slnka

vyvešanie oblečenia a proces sušenia na vzduchu a slnku

Sušíte oblečenie v sušičke alebo na čerstvom vzduchu pomocou žiarivého slnka?

Pre malé byty, bez balkónov je sušenie oblečenia štvorčlennej rodiny dosť náročné, v takom prípade vie byť sušička naozaj užitočná, ale stálym sušením v sušičke sa vysušujú a poškodzujú textilné vlákna. Spôsobujú "starnutie" oblečenia.

Na sušenie oblečenia a topánok využívajte bezplatnú slnečnú energiu. Najlepším, najšetrnejším a zároveň najzdravším spôsobom ako sušiť oblečenie je jednoznačne na vzduchu a slnečnom svetle. Okrem toho, že šetríte energiu, vašu peňaženku, tak pomáhate aj životnému prostrediu a predlžujete životnosť vášmu oblečeniu. 

Obľúbený voľnočasový kúsok každého pánskeho šatníka - rifle

Rifle si vyžadujú kapitolu sami pre seba. 

Rifle sú super v každom smere. Nie sú náchylné na krčenie, nie je potrebné ich žehliť. A aj keď sa častým nosením vyšúchajú alebo roztrhajú, stále pôsobia nadčasovo a moderne.

Rifle neperieme po každom použití. Keď ich perieme, tak vždy naruby - chráni to farebné zafarbenie džínsov.

Vedeli ste, že až 10-násobné nosenie riflí pred vložením do práčky, nám môže pomôcť znížiť spotrebu vody až o 77%!

Náš tip : Diery, vyšúchanie, to všetko pridáva džínsom na hodnote a pôvabe. Nevyhadzujte hneď roztrhané rifle, ale vyskúšajte na nich kus zapracovať a vdýchnite im druhý život. Pokiaľ nie ste zručný v šití, zverte sa do rúk odborníčke, šikovnej pani krajčírke. 

Spoločníčky na cestách. Elegantné, športové, na voľnočasové aktivity. Náležite sa staráme aj o naše topánky

kožené zimné topánky

  • používajte obuvák (jednoduchý lacný a veľmi funkčný nástroj, ktorý udržiava tvar topánky, inak sa zbytočne deformujú)
  • nehádžte topánky na seba. Pekne ich "skladujte" na rovnom povrchu vedľa seba. (alebo v takých špeciálnych topánkovníkoch, ktoré majú tvar topánky)
  • o kožené topánky sa treba starať o niečo viac, hlavne v zimnom období, kedy sa o nepríjemné popraskanie postará sneh a soľ na cestách/chodníkoch. Krémujte ich krémom na kožu alebo využite aj šikovného pomocníka - sprej na kožu. 
  • nezabúdajte na cédrové vrecúška/cédrové guličky, ktoré okrem boja proti moliam, dokonale absorbujú vlhkosť a udržiavajú vnútro topánok/tenisiek krásne svieže

Oprava oblečenia - zručnosť na nezaplatenie

Ako sa v našich kruhoch vraví: "Náhoda je sviňa". Ste na služobnej ceste. Večer si pripravujete váš oblek, kravatu, topánky, nohavice a košeľu. Zistíte, že máte uvoľnený gombík na nohaviciach. Gombíky sú malé nevyspytateľné potvory, jednoducho sa sem tam uvoľnia. Je potrebné mať vždy po ruke malý krajčírsky set, kde máte ihlu, rôzne farebné nitky, nožničky. Náhradné gombíky nájdete vždy aj na košeli aj na nohaviciach aj na saku či kabáte. 

Naša rada, pre vás milí muži znie, buďte nezávislí a naučte sa prišiť si gombík. Nie je to žiadna veda, s návodmi na Youtube to hravo a aj rýchlo zvládne každý jeden z vás. 

Nikdy nepodceňujeme silu mole

Mole sú malé príšerky, ktoré si pochutnávajú v skriniach alebo zásuvkách na vašich svetroch, ponožkách, vlnenom saku alebo obleku. S moľami hravo zatočíte vďaka  vrecúškam s levanduľou alebo guličkám zo špecifického cédrového dreva. 

Ako predĺžiť životnosť oblečeniu aj vďaka správnemu "skladovaniu" v šatníku

drevené vešiaky na oblečenie

  1. Oblečenie má byť uložené predovšetkým na suchom, čistom a chladnom mieste, mieste bez priameho slnečného svetla.
  2. Pozor, skupina puntičkárov. Pokiaľ patríte k mužom, ktorým vládne v skrini tip top poriadok a oblečenie máte zoradené pekne podľa farby, preorientujte sa radšej na zoradenie oblečenia podľa ročného obdobia. 
  3. Kto nerád nakupuje, nemá na to čas, chuť a ani peniaze, nech radšej zainvestuje do dobrých kvalitných kúskov. Kvalitné oblečenie je odolnejšie, má dlhšiu životnosť a znesie aj častejšie pranie. Pozor, nemýľte si pojem drahé a kvalitné. Nie vždy sú drahšie veci/odevy/doplnky a pod lepšie a kvalitnejšie. Nesústreďte sa na cenu, ale na materiály, ktoré sú použité. 
  4. Tričká - ak je to možné nevešajte ich, ale skladajte. Pomáhate im tak udržiavať ich stály tvar a aj správny tvar výstrihu.
  5. Košele je naopak lepšie mať zavesené a najlepšie na drevenom vešiaku, ktorého šírka nepresahuje šírku ramien košele.  
  6. Drevené vešiaky sú lepšie ako plastové. Oveľa lepšie udržiavajú správny tvar zaveseného odevu, aj výstrih na tričkách. 
  7. Svetre skladajte, nevešajte. 
  8. Nepreplniť šatník by malo byť heslo pre každého jedného z nás. Asi ste o tom ešte nepočuli, ale aj vaše oblečenie potrebuje "dýchať". Ak máte v šatníku oblečenie, ktoré ste viac ako dva roky na seba neobliekli, nevyhadzujte ho, ale darujte alebo recyklujte. 

Náš tip: Obnovujte, renovujte, prešívajte, skracujte, sťahujte, ale nevyhadzujte hneď všetko. Skúste aj vy prispieť k lepšiemu životnému prostrediu, upravte si na mieru váš obľúbený kúsok a noste ho ako nový. 

Vychytávky moderného 21. storočia

V dnešnom modernom svete si už pri každej činnosti vychutnávame výdobytky techniky, či už varíte, beháte, staráte sa o dieťa alebo cestujete. Predstavte si, vynaliezavé hlavičky prišli na trh aj s niečím, čo nám uľahčí starostlivosť o oblečenie. Poznáte prenosný naparovač alebo odžmolkovač?

Biznismenom radíme kúpu praktického prenosného naparovača, ktorý je na nezaplatenie, keď ste na služobných cestách a potrebujete mať vaše košele a obleky v perfektnom nepokrčenom stave, s naparovačom to za pár minút hravo zvládnete. 

Ďalší skvelý praktický a aj lacný pomocník do domácnosti je odžmolkovač. Bavlnené oblečenie má častejší sklon k žmolkovaniu, vaše žmolkované tepláky môžu znova vyzerať ako nové, stačí ich len zbaviť žmolkov s odžmolkovačom.

Vhodným udržiavaním a správnou starostlivosťou o vaše oblečenie prispievate k lepšej zdravšej budúcnosti pre celé ľudstvo. Pomáhate prírode a našej Zemi nájsť vonkajšiu aj vnútornú rovnováhu.