8 minút čítania, Lucia Pampurikova 03. 12. 2020

Pranie, aj keď v automatickej práčke, môže byť pre niekoho poriadna maturita. 

Všetky tie nezrozumiteľné symboly na štítkoch. Pravidlá pri praní, čo sa s čím môže a čo naopak nesmie spolu prať. Hotová španielska dolina. 

Ako na to? Ako docieliť, aby biela košeľa ostala krásne biela a aby sa čím menej v práčke pri praní pokrčila?

Ponúkame vám prehľad všetkých symbolov, ktoré sa pri praní, žehlení, bielení a pod. používajú. Rady a tipy ako docieliť úspešné pranie, bez fľakov či zmenšenia vášho obľúbeného trička. Nezabudnite si jedným očkom mrknúť aj dosť dôležité "Pravidlá prania".

symboly na bielizni

Pranie (vanička): 

Symbol vaničky s číslami znázorňuje pri akej maximálnej teplote môžeme daný produkt vyprať. Ak je pod vaničkou jedna čiarka, bielizeň je nutné prať šetrne, čiže na práčke zvolíme šetrný program a nižšie otáčky žmýkania. Ak sú pod vaničkou dve čiarky, je dôležité v prvom rade zredukovať kvantitu bielizne v práčke asi na jednu tretinu a tak isto perieme pri veľmi šetrnom programe a nízkych otáčkach.

symboly pri praní bielizne

Overený tip:

Utierky do práčky na zachytávanie farieb a nečistôt. To je zaručený recept na dokonale čistú, nepoškodenú a nezafarbenú bielizeň. Ide o "papierik", ktorý vyzerá úplne nenápadne, no vďaka nemu sa vám nezafarbí oblečenie. Ich použitie zvládne bez akýchkoľvek problémov každý jeden muž. Vybrať z krabičky jednu utierku/papierik a strčiť do práčky, dnu k oblečeniu. Samozrejme nezabudnúť na prací prostriedok a aviváž a máte vyhraté. 

Bielenie (trojuholník):

bielenie bielizne

Sušenie v bubnovej sušičke (štvorec):

Sušička v dnešnej urýchlenej dobe predstavuje investíciu, ktorá sa vám vráti v podobe ušetreného času pri vešaní bielizne ručne, vyvešaná bielizeň zbytočne nezvlhčuje byt a pri nedostatočnom vetraní a naopak vysokej vlhkosti, vznikajú plesne, čo vášmu zdraviu vôbec neprospieva. Sušička je výhodný trendy spotrebič, ktorý sa každému modernému mužovi hodí a uľahčí mu prácu.

symboly sušenia bielizne v sušičke

Sušenie prirodzene (štvorec): 

vešanie prádla

Kto nedá dopustiť na prirodzenú cestu sušenia, tak mu dávame do pozornosti nasledovné symboly sušenia prirodzeným postupom.

symboly pre prirodzené sušenie

Žehlenie (žehlička): 

Je nám pod slnkom jasné, že muži a žehlička, to proste nejde dokopy. Avšak vaše krásne bavlnené krčivé košele do práce či oblečenie na dôležitú životnú udalosť je potrebné prežehliť/vyžehliť. Ako na to?

Symbol žehličky znázorňuje, že zakúpený tovar môžete žehliť. Vo vnútri tohto symbolu sú ukryté bodky, ktoré prezrádzajú, pri akej vhodnej teplote môžeme bielizeň žehliť. Je jasné, že si nikto z nás nebude pamätať odporúčanú teplotu žehlenia pri jednej, dvoch či troch bodkách. To ale vôbec nevadí. Rovnaké bodky nájdete takisto aj na vašej žehličke. Vďaka tomu si nemusíte pamätať vhodnú teplotu žehlenia, ale postačí vám poznať počet bodiek.

symboly na bielizni pre žehlenie

Odporúčania a tipy:

Tričká s potlačou sa nikdy nežehlia, na mieste kde sa potlač nachádza. Je nevyhnutné tričko obrátiť naruby a prežehliť potlačenú stranu z vnútornej strany trička. 

Kto doslova a do písmena žehlenie neznáša, nech sa vyvaruje čisto bavlneným produktom. Bavlna má totiž škaredú vlastnosť - krčivosť. Ideálne je oblečenie s vyšším podielom bavlny a nejakou tou prímesou ako elastan či polyester. 

Naopak 100% polyesterové produkty nežehlíme vôbec. Nie je to potrebné. 

Čistenie (kruh) :

Tento údaj/symbol je pre vás viac menej nepodstatný. Ak sa na vašom odeve takýto symbol nachádza, je dôležité odniesť ho do čistiarne a vložiť do rúk profesionálom. Oni už veľmi dobre vedia čo dané písmenká v kruhu znamenajú a ako majú odborne váš odev vyčistiť, tak aby ho nepoškodili. V skratke pre vás, kruh s písmenom F a P označuje profesionálne suché chemické čistenie, písmeno W označuje profesionálne čistenie vodou a kruh s písmenom A naopak dovoľuje čistenie všetkými pracími prostriedkami, rozpúšťadlami a postupmi.

postupy pri chemickom čistení

Zlatá rada na záver

Ak ste náhodou odstrihli lístok na oblečení skôr ako ste si ho naštudovali, nevadí, nezúfajte. Nič nie je stratené. Dodržiavajte nasledovné pracie postupy a malo by to byť v suchu.

návod ako správne prať v práčke pomocou symbolov na oblečení

Pravidlá prania

1. Nikdy nemiešame farebné oblečenie (červené, oranžové, ružové a iné pestré farby) s bielym/svetlým oblečením (biele, sivé, svetlomodré, svetlozelené a iné svetlé odtiene farieb)

2. Perieme vždy len tmavé oblečenie s tmavým, biele s bielym (svetlým) a farebné s farebným!

správne pranie pomocou symbolov na oblečení

3. Pri oblečení, uterákoch, povlečení, pri všetkom čo dávame prať do práčky dodržiavame symboly, ktoré sú vyznačené na lístkoch/etiketách daného produktu. 

4. Ak ste si nie istí teplotou pri akej môžete prať (pretože ste už lístok odstrihli), na 30-40 stupňoch nič nepokazíte. Pre istotu nezabudnite na utierky/papieriky do práčky na zachytávanie farieb a nečistôt, ak by náhodou vaše nové tmavomodré tričko "púšťalo" farbu, všetko tak zachytí papierik. 

5. Kabáty a páperové či vlnené bundy radšej vždy odneste do čistiarne.

6. Ak sa rozhodnete prať tenisky (textilné, nie *kožené či semišové) v práčke, takisto je podstatné dodržiavať a oddeliť biele od čiernych tenisiek. Tenisky perieme na 30 stupňoch s pracím gélom, nie prachom na pranie. Dôležité je vopred očistiť tenisky od nadbytočného blata, skaliek a iných nečistôt, ktoré by mohli poškodiť práčku. A nezabudnite pred praním z tenisiek vytiahnuť šnúrky a vložky (ortopedické).

pánske biele tenisky

7. Tenisky sušíme prirodzeným spôsobom, na vzduchu. Neodporúča sa sušiť tenisky na radiátore, ale von na balkóne na čerstvom vzduchu.

8. Pri nízkych stupňoch ako napr. 30 či 40 je lepší prací gél alebo kapsule, určite nie prach na pranie. Ten sa pri nízkej teplote horšie rozpúšťa. 

Tip: Ak vaše topánky či tenisky po vypraní práve nevoňajú, do vnútra nasypte kus klasickej sódy bikarbóny a nechajte pôsobiť celú noc. Na druhý deň znova vyperte. Ak máte na práčke režim na športové oblečenie či dokonca program na pranie topánok, máte vyhrané a vaše tenisky budú po vypraní znova ako nové, čisté a voňavé. 

*Kožené topánky stačí pretrieť vlhkou handričkou a semišové úplne postačí čistiť jemnou kefou so špeciálnym mydlom či penou.