9 minút čítania, Lucia Pampurikova 04. 11. 2020

Blížia sa sviatky, v kuchyni to len tak rozvoniava, v baroch to hýri bujarými oslavami a ako sa už bežne stáva, fľaky od varenia, pečenia či škvrny od punču alebo vína sú na dennodennom poriadku.

Dnes sme sa vám, milí chlapi, rozhodli vypracovať krátky, ale zato veľmi potrebný a užitočný zoznam rád, ako sa zbaviť rôznych škvŕn z oblečenia.

Predpokladáme, že nie všetci ste momentálne zadaní, z rodičovského hniezda ste už dávno odleteli alebo ste študenti, ktorí na intráku nemajú pomoc šikovnej ženskej ruky. Odporúčame vám si tento zoznam vytlačiť a pripevniť na nástenku alebo na ľadničku.  

Základom všetkého je mať po ruke okrem žlčového mydla aj domáce ingrediencie ako soľ, ocot, sódu bikarbónu, mlieko či citrón.

prostriedky na odstránenie škvŕn z oblečenia

1. ZAŽLTNUTÉ FĽAKY OD POTU

Každý z nás rieši tento typ škvŕn, biele tričko - žlté škvrny alebo naopak čierne tričko či košeľa a biele škvrny. Koluje niekoľko typov, ako by ste sa mohli nežiaducich škvŕn zbaviť.

Vyskúšajte ocot. Pripravíte si octový roztok z jedného litra vody a troch lyžíc octu. V ňom necháte zažltnuté oblečenie niekoľko hodín odmočiť a potom ho len vyperiete v práčke s použitím prášku a aviváže, ktoré bežne používate.

Skvele funguje aj šťava z citróna, sóda bikarbóna alebo soľ, ale len na bielu bielizeň. Na farebnom oblečení by to mohlo zanechať nežiadúce škvrny. Za vyskúšanie stojí aj obyčajné kokosové či žlčové mydlo, kus s ním fľaky preperte, nechajte chvíľu pôsobiť a potom dajte normálne prať.

Jedlá sóda pomáha najmä pri zaschnutých fľakoch. Miesto so škvrnou namočte do vody a sódu naneste priamo na postihnuté miesto. Nechajte pôsobiť cez noc a potom operte.

Kyselinu citrónovú používajte len na biele oblečenie. Asi do litra horúcej vody nasypte 10 gramov kyseliny citrónovej, dobre premiešajte, nechajte v tom namočené vaše "poškodené" oblečenie na najmenej jednu hodinu a potom klasicky vyperte v práčke.

2. FĽAKY OD KRVI

Krv na oblečení nie je žiadnou raritou. Buď ste sa pobili niekde v krčme alebo ste len pripravovali večeru pre vašu milovanú polovičku a rezli ste si do prsta. Čerstvú krv z oblečenia odstránime jednoducho. Overený postup je namočiť oblečenie do studenej až ľadovej vody, kus v rukách preprať s mydlom a následne dať oprať.

Nezabudnite odstrániť krv hneď ako sa na oblečenom kúsku objaví, zaschnutá krv ide z oblečenia preč už o dosť ťažšie.

3. ŠKVRNY OD OLEJA

Rada pre kuchárov, ale aj pre vás, ktorí máte varenie ako hobby. Olejové škvrny na oblečení sú pri varení takmer každodennou záležitosťou. Aj v tomto prípade je poruke niekoľko rád či funkčných nápadov ako sa oleja z oblečenia zbaviť. 

Obyčajný prípravok na umývanie riadu máme pravdepodobne všetci doma. Tak dobre ako vie tento prípravok odstrániť mastnotu na kuchynskom riade, tak hravo si poradí aj s olejovou škvrnou. Nakvapkajte ho na škvrnu a trocha preperte v rukách. Neskôr špinavý kúsok normálne operte v práčke s pracím práškom.

Vyskúšať môžete aj klasickú jedlú soľ. Na čerstvú olejovú škvrnu nasypte trocha soli, navlhčite vodou, nechajte pôsobiť a preperte v rukách. Neskôr perte klasicky v práčke.

Dobrý pomocník pri čerstvých olejových fľakoch je aj detský púder alebo obyčajná klasická krieda. Na škvrnu naneste nadrobenú kriedu či detský púder. Púder alebo krieda sajú z látky mastnotu. Následne vyperte v práčke.

4. ŠKVRNY OD KÁVY

elegantný outfit na raňajky

Milovníkom kávy sa môže prihodiť menšia nehoda v podobe rozliatej kávy na bielej košeli alebo tričku. Určite to poznáte, keď si po výdatnom obede, objednáte ešte malé presso a pri rýchlom priam vražednom tempe čo musíte nastaviť pri obedňajšej prestávke, si frknete kávu na oblečenie. Nevadí, úspech pri odstránení takejto škvrny je, keď zakročíte ihneď. Rýchlo preprať vo vlažnej vode, v žiadnom prípade nie v teplej. Škvrnu vždy čistite od okraja do stredu. 

Pre dosiahnutie lepšieho výsledku použite, napr. ocot alebo citrónovú šťavu.

Citrónovú šťavu stačí nakvapkať na miesto "nehody" a nechať pôsobiť cca 10 minút. Potom vyčistiť vlažnou vodou.

Vínny ocot stačí naliať na škvrnu od kávy, chvíľku nechať pôsobiť a potom oblečenie štandardne vyprať, aby ste sa zbavili nepríjemnej octovej arómy. 

5. ŠKVRNY OD TRÁVY

futbalisti

Futbalový zápas s kamošmi, k tomu neodmysliteľne patrí zašpinené oblečenie od trávy. Aj na škvrny od trávy máme liek. Postačí buď ocot alebo citrónová šťava.

Ak sa škvrnu pokúsite odstrániť pomocou octu, skúste to nasledovne: naneste ocot na zašpinenú časť oblečenia, pretrite ju hubkou alebo obyčajnou handrou. Tráva by mala pomaly, ale isto miznúť už behom potierania. Potom nezabudnite hodiť do práčky a oprať . 

Ak máte doma citrón, tak to vyskúšajte s ním. Kvapky citróna nakvapkajte na fľak od trávy a dobre sledujte, ako škvrna pomaly zmizne. Následne dajte oprať do práčky.

6. ŠKVRNY OD ČERVENÉHO VÍNA (alebo od PUNČU)

Áno, aj vám sa to kľudne môže stať. Nehody sa predsa stávajú každému. Ak sa vám podarí vyliať na váš obľúbený kúsok oblečenia trocha červeného vína, nezúfajte. Hravo si s tým poradíte.

Predpokladáme, že soľ sa nachádza aj u vás v domácnosti. Ak okamžite na ešte mokrý kúsok trička nasypete soľ, veľa soli, máte takmer vyhraté. Nechajte soľ pôsobiť pol hodinku. Soľ vstrebe všetku tekutinu a čiastočne aj červenú farbu od vína. Potom s tým rýchlo do práčky!

Na čerstvé škvrny od červeného vína funguje aj stará babská rada - biele víno. Škvrnu od červeného vína prelejte bielym vínom, nechajte pár minút pôsobiť, preperte trocha v rukách a šup s tým do práčky.

Ak ste s kamošmi večer na punči, zabávate sa a pri toľkej zábave si ani nevšimnete škvrnu na oblečení. No na druhý deň ráno vám fľak od punču priam bije do očí. Čo s tým? Už je to zaschnuté, pôjde alebo nepôjde škvrna dole? Zaschnutý fľak od červeného vína môžete odstrániť vďaka horúcemu mlieku. Namočte poškodený kúsok oblečenie na chvíľku do teplého, priam horúceho, mlieka a potom už len operte bežným spôsobom v práčke. 

7. POPÍSANÉ OBLEČENIE - AKO SA ZBAVIŤ PERA Z OBLEČENIA

Aj keď v 21. storočí sa čoraz menej využíva pero a všetky poznámky si zapisujeme do notebooku. Môže sa stať, že uprednostňujete poznámky písané perom. Možno ste otecko na materskej dovolenke a potrebujete sa o takéto nežiadúce zafarbenie perom postarať. Nemusíte čakať, kým sa domov vráti manželka. Rýchlo bežte do kúpeľne a s jej lakom na vlasy to bez problémov zvládnete aj sami.

Lak na vlasy postriekajte na popísanú časť oblečenia, nechajte ho uschnúť a potom už stačí len pretrieť vlhkou handričkou s mydlom. Ak vaša pani manželka nepoužíva lak na vlasy, tak skúste žlčové mydlo, ktoré je vhodné na rôzne škvrny. Oblečeniu nijako neublíži, takže smelo do toho. Postihnuté miesto si navlhčite, pretrite mydlom a perte v rukách. Potom stačí vložiť do práčky a normálne oprať.

Prípravok na umývanie riadu môže takisto bez problémov zasiahnuť a odstrániť pero z oblečenia. Stačí ho naniesť na miesto popísania a oprať v rukách. Nakoniec len vyperte oblečenie tak ako pri bežnom praní.

8. AKO SA ZBAVIŤ ŽUVAČKY Z OBLEČENIA

Jednoducho. Každý predsa doma alebo na intráku máte mrazničku. Overený a zaručený spôsob je strčiť oblečenie na pár hodín do mrazničky a jednoducho tú otravnú žuvačku zmraziť. Keď je pekne stuhnutá, stačí ju len odlúpnuť. 

pánsky športový outfit s mikinou

Teraz sa už vôbec nemusíte brzdiť pri vašich aktivitách. Varte, pečte, zahrajte si futbal alebo si dobre zacvičte v posilke, čo tam po prepotenom špinavom tričku. Vám, milí chlapi, vďaka tomuto stručnému prehľadu, ako sa zbaviť rôznych typov škvŕn, nejaký ten nežiadúci fľak neprivodí žiadne zbytočné vrásky na čele.