13 minút čítania, Lucia Pampurikova 28. 05. 2021

Pobyt v prírode, aj keď len krátkodobý, pozitívne vplýva na našu myseľ aj telo. Príroda a jej poklady sú hotový balzam na dušu. Príjemné teplejšie dni nám ponúkajú priestor na organizovanie výletov, turistiku a rôzne zaujímavé outdoorové aktivity, vďaka ktorým spoznávame krásy prírody.

Plánujete výstup na Rysy alebo len prechádzku okolo Štrbského plesa? Radi trávite voľný čas v lone prírody? Pripravili sme si pre vás rady a tipy ako sa dostatočne pripraviť na turistiku, čo si obuť a obliecť a aké doplnky by nemali vo vašom batohu chýbať. 

východ slnka v horách

Turistických DESATORO

  1. Pri výbere oblečenia na turistiku nikdy neuprednostňujeme štýlové trendy kúsky nad praktickým funkčným oblečením.
  2. Nepodceňujte počasie!!! Matka príroda sa vie niekedy poriadne "vyblázniť". Počasie je nepredvídateľné a premenlivé. Navyše pokiaľ prechádzate rôznymi nadmorskými výškami, myslite na teplotné rozdiely. Môže vás prekvapiť sneh, nepríjemný vietor alebo silný dážď a turista musí byť vždy pripravený na všetko. V horách a najmä pri vysokohorskej turistike, nie je priestor na omyly, chyby či nepripravenosť.
  3. Zmapujte si terén! Je podstatný rozdiel medzi prechádzkou v lese, ktorý dobre poznáte ako nepredvídateľná vysokohorská turistika. Pripravte sa dopredu, naštudujete si trasu a pokiaľ ste začiatočník, zoberte na potulky v horách so sebou niekoho skúseného. 
  4. Pri spoznávaní veľhôr a ich tajomných zákutí, okrem obuvi a oblečenia myslite aj na vybavenie, ktoré pri vysokohorskej turistike potrebujete. 
  5. Nikdy nepreceňujte vaše sily. Pri ťažkej celodennej turistike ste vystavení veľkej fyzickej záťaži. Na začiatku ste si určili svoj cieľ,  nevzdávajte sa, bojujte, ale nepreceňujte svoje sily. Častejšie oddychujte.
  6. Kvalitná a pohodlná turistická obuv, vás odnesie aj na koniec sveta. Ľahkú turistiku si užijete aj v klasických trekingových topánkach.
  7. Pri turistike je dôležité udržiavať hlavne nohy v teple a v suchu. Na turistiku sú najlepšie ponožky s prímesou syntetických látok ako polyester, polypropylén alebo polyamid.
  8. Dbajte na pitný režim. Nezabúdajte si so sebou pribaliť dostatočné množstvo tekutín.
  9. V neznámom, vami neprebádanom teréne, choďte len po vyznačenom turistickom chodníku. Najlepšie je na túru vyraziť skoro ráno a nechať si na vzostup/návrat časovú rezervu. 
  10. Pršiplášť alebo nepremokavá bunda by mala mať svoje čestné miesto v každom turistickom batohu.

turistika v horách

V batohu na náročnejšiu turistiku nesmie chýbať: 

  • plne nabitý mobil (aplikácia HZS v mobile je pri túrach na nezaplatenie, najmä ak máte problémy a potrebujete ostať v neustálom kontakte so záchranármi)
  • pršiplášť/nepremokavá bunda
  • slnečné okuliare a opaľovací krém (pokiaľ vyrážate na turistiku v lete)
  • lekárnička
  • izotermická fólia
  • náhradný svetelný zdroj
  • dostatočné množstvo min. 1,5 l čistej pitnej vody. 

turistika v horách, mapovanie terénu

Turistika a vhodná turistická obuv

Správne zvolená obuv je pri akejkoľvek turistike kľúčová. Turistika trvá aj niekoľko hodín, budete musieť zdolať nerovný možno aj klzký povrch, prekonáte rôzne nadmorské výšky, preto hrá kvalitná turistická obuv hlavnú úlohu.

trekingová obuv na turistiku

Ako by mali ideálne turistické topánky vyzerať?

  • mali byť v prvom rade pohodlné,
  • vôbec to nemusia byť najdrahšie topánky v obchode, ale turistická obuv na typ turistiky, ktorý máte naplánovaný, 
  • správne turistické topánky by mali byť vybavené pevnou a protišmykovou podrážkou,
  • ideálne topánky na turistiku by mali byť ľahké ako pierko a dobre priedušné, pretože je veľmi dôležité, aby vaše nohy ostali po celý čas v "divočine" v suchu a teple.

turistika v horách

Rada pre vás: Pokiaľ ste skutočný dobrodruh a vaše turistické výzvy sa odohrávajú niekde v zložitom nepredvídateľnom teréne, jednoznačne si zaobstarajte nepremokavé turistické topánky, najlepšie vyššie členkové turistické topánky. Pre prípad núdze si pribaľte aj návleky na topánky. Návleky nielenže udržiavajú nohy v teple, ale aj v suchu a nohavice chránia pred poškodením.

Ako sa obliecť na turistiku?

Tak ako výber obuvi, by sa nemal podceňovať ani výber vhodného oblečenia. Odborníci vo fachu radia zvážiť aj na letnú aj na zimnú turistiku vrstvenie oblečenia. Aj keď ste fyzicky zdatný a turistika v horách je pre vás typ každodennej/bežnej prechádzky, budete potrebovať oblečenie, ktoré je pružné (elastické), odvádza pot z tela, je priedušné a pokiaľ možno aj nepremokavé. 

Vrstvenie je kľúčové

Oblečenie na turistiku môžeme rozdeliť na 3 základné vrstvy:

  1. spodná vrstva - základná vrstva - tvorí ju tielko alebo tričko, spodné nohavice a ponožky)
  2. termoizolačná vrstva 
  3. ochranná vrstva - vonkajšia vrstva - ochrannú vrstvu predstavujú bundy, vetrovky a nohavice

Základná vrstva  

Počuli ste o termoprádle? Ide o spodnú časť oblečenia, na ktorú pri akejkoľvek  outdoorovej aktivite nedáte dopustiť. Ide o tričká, tielka, ponožky a spodné nohavice. Termoprádlo je funkčná, elastická, rýchloschnúca bielizeň, ktorá odvádza vlhkosť (pot) od tela. Ide o komfortnú základnú vrstvu, ktorá je na pocit ako "druhá koža".

Najznámejšie materiály, z ktorých kvalitné termoprádlo sú syntetické "stálice" ako polyester, polyamid a polypropylén. Každý z nich má svoje plusy aj mínusy, preto je najlepšie nájsť dokonalé kombinácie (mix) spomínaných materiálov.

Za spomenutie stojí aj prírodný materiál - vlna Merino. Tento špeciálny prírodný materiál je príjemný na dotyk, "neškriabe" a ani nezapácha. Je to jednotka pri zohrievaní a ani sa nežmolkuje.  

Termoizolačná vrstva

Hlavnou úlohou termoizolačnej vrstvy je udržiavať teplo vytvorené telom a odvádzať pot z prvej spodnej vrstvy, ďalej od tela. Oblečenie na turistiku, ktoré predstavuje strednú termoizolačnú vrstvu, by malo byť rýchloschnúce a ľahké. Obrovským plusom sú aj vlastnosti ako vodeodpudivý a vetruodolný.

Ponuka produktov, ktoré strednú vrstvu zabezpečujú, je vskutku pestrá. Fleecová mikina je pre turistu to pravé orechové. Fleece je syntetické polysterové vlákno, ktoré je husto tkané a priedušné. Mikinu využijete počas letných, resp. teplých dní aj ako vonkajšiu ochrannú vrstvu a v zime vás príjemne zahreje a chráni. 

Vonkajšia ochranná vrstva 

Prečo ochranná? Pretože nás chráni pred vetrom, dažďom a snehom. Ak pri turistickom oblečení do niečoho naozaj investovať, tak je to turistická bunda, obuv a aj turistické nohavice. Vonkajšia vrstva by mala byť nepremokavá - vodeodolná, vetruvzdorná, priedušná a aj oderuvzdorná. 

Hardshell alebo softshell bunda?

Poznáte materiály ako Gore-Tex alebo eVent? Sú to najpoužívanejšie materiály pri výrobe tretej ochrannej vrstvy. Gore-Tex alebo e-Vent sú vyrobené z tkaniva ako hardshell alebo softshell.

čierno oranžová pánska softshellová bunda s kapucňou

Pokiaľ sa chystáte na niekoľkodňovú expedíciu alebo na výstup v extrémnych podmienkach, budete potrebovať kvalitnú, v tomto prípade aj drahú variantu bundy, ktorá je vyrobená z hardshell tkaniny. Hardshell bundy, vďaka špeciálnej membráne, vás ochránia pred každou jednou dažďovou kvapkou. Disponujú nastaviteľnou kapucňou a nedobytným povrchom, avšak aj keď takmer dokonalé turistické bundy majú svoju nevýhodu.

Červená pánska softshellová bunda

Pružnejšie a "mäkšie" softshellové bundy síce nezadržia každú kvapku, ale pred občasným dažďom vás ochránia. Softshellové bundy na plnej čiare vyhrávajú v priedušnosti. Sú komfortnejšie, univerzálnejšie a cenovo dostupnejšie.  Pokiaľ sa viac zapotíte ako zmoknete, zvoľte si softshell materiál. 

O zimných turistických bundách sa dočítate viac v článku: Ako správne vybrať pánsku zimnú bundu.

Funkčné turistické nohavice

Stalo sa vám, že vaše obľúbené kapsáče na túry pri nepriaznivom počasí "zmokli"? Nepodceňujte ich výber! Funkčné turistické nohavice by mali byť :

  • rýchloschnúce,
  • komfortné - voľného strihu, pokiaľ sú obtiahnutejšie, vyberajte čo najpružnejšie nohavice,
  • z ľahkého materiálu,
  • priedušné, 
  • vodeodolné,
  • s dostatočným množstvom vreciek,
  • vystužené na kolenách a v sedacej časti,
  • s vyšším pásom,
  • s odopínateľnou spodnou časťou.

Najdôležitejšie pravidlo pre turistiku v horách či už v zime alebo v lete je : neverte na 100% žiadnej predpovedi počasiu. Veľmi dobre vieme, že počasie v horách vie byť nevyspytateľné a zradné, preto je lepšie byť vždy na všetko pripravený. Nepremokavá bunda alebo praktický pršiplášť vás nespočetne veľakrát zachráni pred totálnym zmoknutím.

turistika v horách

Najdôležitejší módny doplnok pri potulkách v lesoch a horách je šiltovka, šatka na hlavu alebo čiapka, záleží v akom ročnom období ste sa rozhodli navštíviť horské podnebie. Pri zimnej turistike oceníte rukavice a hrejivý nákrčník. 

turistika v horách


Náš tip: Poznáte multifunkčné šatky? Univerzálny doplnok, ktorý keď potrebujete chráni pred vetrom, pred slnkom, slúži ako módny doplnok, chráni nos a ústa pri nepriaznivých poveternostných podmienkach. Skvelý pomocník pri akejkoľvek turistike, ale aj pri športovaní (beh, bicyklovanie, lyžovanie,..). Odporúčame všetkými desiatimi .

Turistika je krásny koníček, vďaka ktorému spoznáte prírodné skvosty a preveríte vaše schopnosti, zručnosti a vôľu. Pamätajte, že aj keď nepatríte k fanúšikom  turistiky, hodinka na čerstvom vzduchu prospeje nielen vášmu zdraviu, ale pomôže vám vyčistiť myseľ a dobiť baterky, pretože ďalší pracovný deň je hneď za dverami.