15 minút čítania, Lucia Pampurikova 26. 10. 2020

Zima, sneh, námraza na aute, ľad na cestách, mínusové teploty a vy sa potrebujete dostaviť do práce, do školy, možno aj na romantické večerné zasnežené rande. Dôvodov prečo opustiť váš vyhriaty pohodlný gauč a ísť von do tej treskúcej zimy je mnoho a najdôležitejšie je v tomto prípade správne sa obliecť, najlepšie niečím hrejivým, čo vás počas chladných dní poriadne zahreje! Samozrejme ak idete na aute, nezabudnite na zimné pneumatiky, veď bezpečnosť je prvoradá.

pánska zimná bunda

Nezabúdajte, že počas zimného obdobia, radia naši odborníci, poobliekať sa v štýle "na cibuľu". To znamená, že vrstvíme, vrstvíme a ešte raz, hádajte čo, vrstvíme.  Tielko, tričko s dlhým rukávom, mikina, šál, rukavice, čiapka a samozrejme nesmie chýbať kvalitná zimná bunda. Elegantnejšia varianta môže byť tielko, tričko s dlhým rukávom, hrubší sveter, šál, čiapka, rukavice a zimná bunda alebo zimný kabát.

Kúpa zimnej bundy môže niekedy predstavovať hotovú "maturitu".

Zimná bunda by mala predovšetkým spĺňať funkčnosť. Účel na čo bola stvorená, preto ako prvý bod je dôležité premyslieť si na čo ju budeš potrebovať. Budeš ju nosiť len do práce? Budeš v nej športovať? Chodiť na turistiku či lyžovať v nej? Bude to bunda na príležitostné prechádzky či randenie?

pánsky outfit na zimu

Na tieto otázky poznáte odpovede len vy, my ako správny módny blog, vám pomôžeme pri samotnom výbere bundy podľa účelu použitia.

Ponúkame vám stručný prehľad zimných búnd, kabátov a rady, ktoré vám môžu byť nápomocné pri výbere vašej bundy, ktorá vás bude sprevádzať počas chladných dní.

Trendy zimné bundy

Páperové bundy

Páperové bundy ťa zahrejú ihneď, avšak mnoho ľudí je na páperie alergických a celkovo "páperky" zavrhujú, čo je škoda, pretože perie patrí k najkvalitnejším izolačným materiálom. Vďaka materiálu tieto bundy patria k elite pri prežití v extrémnych podmienkach v zime.

pánska bunda na zimu

Ďalší dôvod, prečo sa páperové bundy dostali do úzadia, bolo to, že perie pre svoje bezchybné fungovanie potrebuje sucho a mráz, nie toľko vlhkosti ako je v posledných rokoch na Slovensku. Pri väčšej vlhkosti bunda časom stráca svoju prirodzenú vodoodpudivosť. Výplň bundy (perie) sa lepí k sebe a znižuje sa jeho izolačná schopnosť.

Samozrejme dnes už existujú firmy, ktoré sa na páperové bundy špecializujú a zdokonaľujú ich.

Syntetické zimné bundy

Bundy vyrobené zo syntetického materiálu, sú na údržbu jednoduchšie, ľahšie a na trhu nájdete neskutočné množstvo farebných kombinácií, vzorov, strihov a aj rôzne cenové kategórie. Vďaka tejto rôznorodosti ich môžete veľmi ľahko skombinovať s akýmkoľvek typom nohavíc či riflí. 

Farby, ktoré ulahodia vášmu oku začínajú niekde pri klasických zimných farbách akými sú čierna, tmavomodrá, zelená či šedá až po tie zaujímavejšie variácie ako sú trendy bordová, kráľovská modrá, žltá, hnedá. Vašu novú "imidžovku" môžete kúpiť aj v trendy metalických farbách, vzorovanú alebo len bláznivo farebnú.

Musí mať vaša bunda kapucňu alebo radšej zvoliť bundu bez kapucne, len s vyšším golierom?

Strihy zimných búnd môžeme rozdeliť do troch kategórií,

  • dlhé zimné bundy tzv. parky
  • krátke bundy - bombery
  • klasické zimné bundy s dĺžkou po zadok

pričom každý model disponuje iným zaujímavým prvkom. Môže ísť o reflexný prvok na bunde, odnímateľnú kožušinu či kapucňu, nespočetné množstvo vreciek...

Parka

Moderný vzhľad s dávkou sexepílu docielite aj v trendy parke. Zimnú bundu dlhšieho strihu ocenia muži, ktorí potrebujú zahriať, cítiť sa pohodlne, ale aj napriek tomu vyzerať ako z módneho časopisu. 

červená pánska parka

S týmto jedinečným parka štýlom sa stotožnili už veľmi dávno aj horolezci, vojaci  a odvážni ľudia (polárnici) ktorí, radi objavujú severný pól a milujú dobrodružstva mrazivých miest. Parku poznajú už od pradávna a dnes sa pojmom parka označuje bunda s dlhším strihom, šnúrkami v páse, manžetami na rukávoch,  pravou alebo syntetickou odnímateľnou kožušinkou na kapucni a samozrejmosťou sú súčasťou bundy praktické vrecká, množstvo vreciek.

Náš tip: Parka v army štýle je top voľba pre odvážnych chlapov, ktorí na seba radi upútajú každý ženský pohľad. 

zimná parka v army štýle

Bombera

Mladistvý look v starej dobrej klasike. 

Bomberka bola v minulosti vyrobená čisto pre armádu. V tej dobe to bol praktický moderný model, ktorý uvítal každý vojak, najčastejšie pilot. 

Dnes, v 21. storočí je obľúbeným kúskom každého muža, či už v podobe tenkej prechodnej bundy alebo teplej koženej verzii s kožušinou vo vnútri. 

Model pilotka je najvhodnejšie nosiť v kombinácií s ležérnym či športovejším štýlom, s jednoduchým bavlneným tričkom alebo rolákom, k tomu štýlové džínsy a dokonalý outfit je na svete. 

pánska zimná bombera

Naša rada: Páni s plnšou postavou, teda s presláveným "pivným bruškom" tento model určite ocenia. Bomberka je totižto kratší model, ukončený elastickou manžetou/elastickým pásom, ktorý lemuje bruško, takže bunda zbytočne neodstáva.

zimná pánska bombera

Klasika 

Neradi experimentujete? Máte radi univerzálnosť, všestrannosť a jednoduchosť?

Klasický strih, ktorým neurazíte, ale ani neprekvapíte. Bunda klasickej dĺžky po zadok, rovného alebo slim strihu, by určite nemala chýbať v žiadnom pánskom šatníku. Je to rana na istotu. Model, ktorý môžete nosiť na pracovné stretnutie, na večerné prechádzky s vašou milou alebo aj do školy.

zimná farebná pánska bunda

Bundu môžete perfektne skombinovať s džínsami, chinos nohavicami, svetrom či mikinou. Ak preferujete klasiku pred bizarnosťou, ale predsa len čierna bunda je príliš fádnou záležitosťou aj pre vás, skúste napr. čiernu bundu v kombinácií s inou farbou alebo s nejakým trendy vzorom.

pánska zimná bunda klasický strih

Zimné športové bundy

Je potrebné rozmyslieť si, či potrebuješ bundu na beh, turistiku, lyžovanie a pod. Nebudeš sa predsa potiť pri behu v páperovej bunde. 

Čo si treba všímať pri výbere zimnej bundy pre outdoorové aktivity?

Predovšetkým vodný stĺpec.

Vysoký vodný stĺpec je potrebné všímať si hlavne pri lyžiarskej zimnej bunde, pri nej vlastnosť ako priedušnosť nie je taká dôležitá. Dôležitá je kombinácia týchto dvoch vlastností. Vášmu oku by takisto nemali ujsť detaily napríklad, či bunda disponuje alebo nie vačkom na skipass, vnútornými a vonkajšími vreckami, rôznymi vetrákmi či protisnehovou ochranou na konci rukávov.

pánska športová zimná bunda

Čo je to vodný stĺpec?

Ide o pojem, ktorý udáva akému množstvu vody (tlaku vody) daný tovar, v našom prípade bunda, dokáže odolať, než vodu začne prepúšťať skrz.

Je udávaný v milimetroch a čím vyššia je číselná hodnota vodného stĺpca, tým vyššiemu tlaku vody daný produkt odolá a je schopnejší udržať vás v suchu. Zvyčajne sa ako nepremokavý materiál označuje vodný stĺpec 2000 mm a viac.

Ak sa chystáte na ľahkú turistiku do našich hôr, tak vám postačí bunda s hodnotami vodného stĺpca 5000 mm a priedušnosti 5000 g/m2/24 hodín, ale ani vysoký stĺpec vody vám nemusí zaručiť, že voda nepresiakne. Ide totiž aj o to, ako sú na výrobku riešené švy, odvetrávanie a aj zipsy. 

zimná športová pánska bunda

Ďalším dôležitým faktorom je odolnosť proti vetru

Vonku nemusí byť mínus dvadsať, aby ste cítili neskutočný chlad. Dobre sa o to postará aj vietor. Veď to poznáte, popukané pery, vyštípané líca a zima, ktorá sa vám dostáva až pod kožu. Vietor pocitovo znižuje teplotu, preto vás zimná bunda musí ochrániť aj  pred vetrom.

Aby bol váš outdoorový kúsok vetru vzdorný, docieľuje sa to použitím membrány medzi dvomi vrstvami materiálu. Možno ste už počuli slovo GORE-TEX alebo SYMPATEX. Ide o materiály, ktoré sa na takúto membránu využívajú najčastejšie. Platí však, že čím väčšia je vetru-vzdornosť, tým viac sa znižuje priedušnosť materiálu.

Dávajte si pozor na priedušnosť materiálu (tzv. paropriepustnosť) 

Priedušnosť je dôležitým faktorom pri výbere bundy na zimnú turistiku alebo pri behu na lyžiach, potrebujete totiž, aby bunda odvádzala teplo z tela do prostredia.

Priedušnosť materiálu je uvádzaná v gramoch kvapaliny, ktorú pretransportuje 1 m² materiálu za 24 hod. Používa sa aj novšia jednotka RET (Pa.m²/W), ktorá udáva odpor materiálu proti odparovaniu. Čím je hodnota nižšia, tým je paropriepustnosť vyššia. 

Paropriepustnosť funguje ideálne pri  nízkej teplote a nízkej vlhkosti vonkajšieho prostredia. Pre outdoorové aktivity je dôležité, aby hodnoty RET neboli vyššie ako 6. Čo to znamená v praxi?

To znamená, že za 24 hodín by mal byť materiál schopný prepustiť viac ako 20 000 g/m2 vodných pár.

Klasifikácia látok v jednotkách Ret:

  • Ret <6 - veľmi dobrá (> 20 000 g/m2 za 24 h)
  • Ret = 6 až 13 - dobrá (od 9 000 do 20 000 g/m2 za 24 h)
  • Ret = 13 až 20 - uspokojivá (od 5 000 do 9 000 g/m2 za 24 h)
  • Ret> 20 - neuspokojivá/nedostatočná (<5 000 g/m2 za 24 h)

Nakoniec netreba podceniť ani tepelnú odolnosť

Ide o vlastnosť materiálu, kedy je teplo vytvorené vlastným telom izolované a neprepúšťa sa von. Tepelná odolnosť sa meria v jednotkách K.m2/W. Čím je hodnota nižšia, tým materiál lepšie izoluje.

Softsellové zimné bundy

Dobrým spoločníkom proti vetru, dažďu či snehu sú aj veľmi dobre známe softshellové bundy. 

 

pánska softshellová bunda

Softshell je umelý funkčný materiál (mäkký, jemný) príjemný na nosenie všade tam, kde je veterno, vlhko a daždivo. Jeho ďalšou super vlastnosťou je, že je paropriepustný, takže dokáže efektívne odvádzať váš pot aj pri nadmernej fyzickej aktivite.  Tieto bundy sú ideálne na športovanie počas chladnejšieho počasia, napr. pri taktom behu vás nezaťažia, nespomaľujú a naopak príjemné zahrejú. Zimné softshellové bundy bývajú často kombinované, napríklad s flísom, ktorý vás dostatočne zahraje. 

Zimné kabáty (za eleganta) 

Za eleganta môžete byť aj počas zimného obdobia. Keď potrebujete zažiariť na pracovnom stretnutí alebo ste pozvaní na nádhernú elegantnú svadbu v zimných mesiacoch, outfit so zimným kabátom je tou správnou voľbou.

elegantný pánska kabát

Ste vyšší, nižší?? Máte radi uhladený elegantný pánsky štýl alebo skôr mladistvé rebelské kombinácie?

Krátka príručka, pre vás milí páni, ako si správne vybrať váš vysnívaný kabát.

Farebné kombinácie

Klasické, ale módne a elegantné farby ako čierna, hnedá (camel), tmavomodrá či šedá budú vždy voľbou na istotu. Neutrálne farby, ktoré nikdy nevyjdú z módy a práve naopak dokonale dotvoria každý jeden elegantný outfit.

pánsky zimný kabát

Máte radi niečo nové, extravagantnejšie? Váš šatník skôr podlieha novodobým trendom?

Skúste kárované kabáty, v ktorých neostanete nepovšimnutí. Károvaný kabát môže byť ďalším nadčasovým skvostom vo vašom šatníku. Jednoduchý, ale dokonalý outfit, kde dostane možnosť tento kúsok vyniknúť, je určite komplet s rolákom a chinos nohavicami.

károvaný pánsky kabát

Výber kabáta podľa postavy

Útlym postavám sa dokonale hodí slim fit strih a aj nadčasové oversized strihy, naopak páni s plnšou postavou by sa mali oblúkom vyhýbať kabátom s opaskom. Ich postave polichotí skôr kabát rovného klasického strihu.

Pri dĺžke kabáta platí pravidlo: 

Menšie postavy = dĺžka kratšia, ale ak pod kabátom nosíte sako, kabát musí byť dlhší ako sako.

Veríme, že sme pomohli a uľahčili vám výber vašej vysnívanej zimnej bundy. Nezabúdajte, že investovať do tohto kúska nemusí byť vždy finančne náročné, avšak ak ste milovník hôr a turistiky, určite sa oplatí lepšia investícia, aby ste len tak ľahko niekde nezmrzli na kosť.