10 minút čítania, Lucia Pampurikova 20. 10. 2020

Dlhé roky sme mali pri kúpe ,nie len oblečenia, na výber len z jedného typu tovaru/výrobku. Voľné, ležérne košele, rovný strih riflí, neforemné páperové bundy či nemoderné saká. No módny priemysel každým rokom napreduje, zdokonaľuje strihy, kombinácie materiálov a mnoho ďalších faktorov, ktoré sú dôležité pri výslednom produkte. Veď viete ako sa hovorí: " Sto ľudí, sto chutí.", a preto sa aj módni návrhári všemožne snažia uspokojiť naše vysoké nároky už aj pri výbere oblečenia. 

Dnes sme si pod hľadáčik zobrali košele. 

Každý muž má vo svojom šatníku základné kúsky, bez ktorých by sa v žiadnom prípade nevedel zaobísť. U niekoho je to tričko v rôznych obmenách a u moderných pánov so zmyslom pre detaily, eleganciu a vkus je to určite košeľa. Aj keď nie ste košeľový typ, základná biela košeľa by nemala chýbať v žiadnom pánskom šatníku. Je to fundamentálny kúsok, ktorý musí mať svoje miesto aj u vás v skrini. 

pánska biela bavlnená košeľa

Rozdelenie košieľ podľa materiálu:

  • bavlnené
  • saténové
  • ľanové

Bavlnené pánske košele 

Klasiku, ktorú netreba extra predstavovať. Bavlnené košele sú už na trhu veľmi, veľmi dlho. Keďže, ale bavlna patrí ku krčivým materiálom a muži neradi žehlia, tak sa v módnom priemysle posnažili a začali vyrábať aj bavlnené košele s prímesou iného materiálu, akými sú napr. polyester alebo elastan. Vďaka nim sa látka nekrčí a tým pádom, košele nie je potrebné žehliť (možno len golier). 

Ak preferujete jednoduché čisté elegantné línie, tak vám neostáva nič iné ako zvoliť jednofarebné bavlnené košele. Klasická neutrálna biela, čierna a tmavomodrá farba by mali tvoriť základ šatníka každého muža. Neskôr si môžete svoju zbierku rozšíriť o jemné pastelové farby akými sú svetloružová, lososová, svetlomodrá, svetlozelená.

Odvážnejší určite siahnu po trendy vzorovanej bavlnenej košeli. Štýlový komplet vyčarujete aj vo vzorovanej košeli v kombinácií s modernými rifľami či elegantnými chinos nohavicami. Nebojte sa vzorov. Klasika ako bodky, pásiky/pruhy či kocky nikdy nevyjdú z módy, ale vyskúšajte aj extravagantné vzory ako námornícka kotva, pierka, listy, veselé letné vzory, módny kvetinový vzor.

pánska košeľa pásikavá

Nie len bavlnené pánske košele si môžeme zaobstarať v klasickou elegantnom regular fit strihu alebo v trendy slim fit strihu.

Aký je medzi nimi rozdiel? 

Strihy pánskych košieľ

Ako sa v nich vyznať? Aký typ košeli sa mi hodí? Je vhodná slim fit košeľa do práce?

Nebojte sa, po prečítaní našej stručnej, ale za to nápomocnej príručke, pre vás nič nebude prekážkou, ani cudzie názvy ako slim fit či regular fit.

Slim fit verzus regular fit.

Elegantný regular strih

Ide o klasický rovný strih. Košeľa je či na hrudníku alebo tesne pod ním stále rovnako široká, nezužuje sa.  

Klasický strih je voľný, ležérny strih, ktorý zakryje menšie nedostatky na vašej postave. Ak ste typ muža, ktorý obľubuje voľnosť, pohodlie a nespútanosť, klasický strih košele je pre vás to pravé orechové. Pokiaľ nezvolíte zbytočne o dve čísla väčšiu veľkosť, tak budete v takejto košeli pôsobiť moderne, sexi a aj elegantne.

Klasický regular fit nie je žiadnym nováčikom. Košele s týmto strihom si obliekali už vaši otcovia a ďalšie staršie generácie pred vami, ale neznamená to, že by mali patriť do zabudnutia. Práve naopak, v dnešnej modernej dobe košele rovného klasického strihu postúpili na iný level.

Regular fit strih košele je určený predovšetkým pánom, ktorí majú nejaké to kilečko navyše, ktorí neradi na seba/na svoju postavu pútajú pozornosť. Ale keďže aj muži s takými parametrami sa chcú páčiť nie len sami sebe a cítiť sa sebavedomo, komfortne a štýlovo, módne domy/návrhári každým rokom pripravujú novinky v podobe nových farebných kombinácií, materiálov, nových moderných vzorov, košele s golierom alebo bez neho, jednoducho sa pri výrobnom procese vyhrajú a košele perfektne prepracujú do posledného detailu. 

Menšou obmenou klasického strihu je moderný strih klasickej rovnej košeli. Od klasiky sa líši strihom, ktorý je rovný, ale v oblasti pása sa mierne zužuje.

Nezabúdajte, milí páni, pri elegantnom štýle obliekania, vždy nosiť košeľu klasického rovného strihu, zastrčenú v nohaviciach.

pánska košeľa modrá

Regular fit strih si bez problémov môžete obliecť: 

  • na formálne udalosti, aj kde je predpísaný dress code
  • na formálne pracovné stretnutia,
  • na večerné posedenie s priateľmi či rodinou.

Regular fit strih vôbec nemusí predstavovať len eleganciu a elegantný štýl. Pohodlný ležérny, ale módny outfit môžeme vytvoriť aj vďaka košeli rovného strihu. Košeľa nám pri takomto voľnočasovom komplete nahradí vrchný kúsok teda bundu. Košeľu nezapíname vôbec a vždy pod ňou nosíme oblečené tričko. Vyskúšajte kombinácie ako  trendy kockovanú, hrejivú jednofarebnú flanelovú alebo aj štýlovú džínsovú košeľu. 

pánska košeľa

Štýlový slim fit strih

Slim fit košeľa je košeľa úzkeho vypasovaného strihu, vhodná predovšetkým pre pánov, ktorí majú buď vyšportovanú postavu alebo ktorí sú útlej postavy. Moderný, vkusný a výborne vypasovaný strih pánskych košieľ, ktorý sa v poslednej dobe teší veľkej obľube. Strih slim fit je šitý tak, aby vašu postavu čo najviac obopínal. Zvýrazňuje mužské črty, mužnosť, vašu postavu. Ak preferujete slim fit strih košele, nebojte sa odhodiť sako a ukážte sa v perfektnej vypasovanej košeli, ktorá vám padne ako uliata.

Slim fit strih je ideálny na: 

  • párty,
  • na prvé rande,
  • do práce,
  • na večeru s priateľmi, rodičmi alebo partnerkou. 

Porovnanie slim fit a regular fit 

                   

Regular strih                         Slim fit 

Ak vás zaujímajú aj typy golierov a ich stručná charakteristika, nemusíte ďalej zbytočne surfovať po internete. Rozdelenie košieľ podľa typu golierov sme si pre vás pripravili v ďalšom článku: Typy golierov pánskych košieľ

Saténové pánske košele

Luxusnejšie košele, ktoré pútajú svojou prirodzenou lesklosťou, svojím hebkým, jemným a lesklým povrchom. Nový trend, ktorý vás buď osloví a očarí okamžite alebo pre vás zostane nepochopený a odstrčený na druhú koľaj. Saténové košele v našich kruhoch nie sú až tak vyhľadávané, možno aj preto, že satén je náchylnejší materiál, komplikovanejší na údržbu. Ak si, ale tento trend zamilujete, v konečnom outfite budete pôsobiť elegantne, formálne, ale aj neskutočne štýlovo. Nebojte sa extravagantných vzorov na košeli alebo stavte na istotu a vyskúšajte čiernu saténovú košeľu v kombinácií s bielymi alebo svetlomodrými džínsami či chinos nohavicami.

Ľanové pánske košele

Užite si letné radovánky so štipkou elegancie a vkusu. Ľanové košele sú ideálne na leto, na letnú svadbu na pláži či romantické večerné prechádzky po piesočnatej pláži.

Ak ste zarytý košeľový typ a bez košeli ani na krok, tak si nezabudnite zaobstarať do svojej zbierky aj ľanovú košeľu. Perfektná voľba pre teplé letné počasie. Ľan je prírodný ekologický materiál, ktorý je vhodný pre alergikov, neelektrizuje, nepriťahuje prach, je priedušný, takže sa v ňom nespotíte ako v bavlnenej košeli. Jediný jeho nedostatok je, že tak isto ako bavlna patrí ku krčivým materiálom, ale tajomstvo jej úspechu je, že  ľanová košeľa vyzerá skvele aj s tzv. "pokrčeným efektom". 

ľanová pánska košeľa

pánska biela košeľa

Každý človek v sebe ukrýva určitý druh osobnosti. Nie sme rovnakí, nemáme rovnaký typ postavy a aj názory na módu sú u každého z nás diametrálne odlišné. To čo sa páči vám a padne vám to ako uliate, druhému môže byť proti srsti. Ak ste aj útlej postavy neznamená to, že musíte mať len slim fit košele a naopak ak práve nemáte vyšportovanú postavu a na bruchu sa žiaden "pekáč buchiet" nerysuje, ale aj napriek tomu máte dostatok odvahy, sebavedomia a chcete tú slim fit košeľu, tak smelo do nej, len dávajte pozor na gombíky.

pánska košeľa krátky rukáv