12 minút čítania, Lucia Pampurikova 19. 03. 2021

Rozmanitý svet 21. storočia ponúka množstvo príležitostí, kde môžete zažiariť v obleku. V dnešnej modernej dobe si elegantný kúsok z vášho šatníka môžete obliecť nie len na významné slávnostné udalosti ako sa to tradovalo kedysi, práve naopak muži oblečení v obleku sú vítaní na večierkoch, firemných akciách, promóciách, záhradných párty, na svadbách, rodinných oslavách, na všetkých aj neformálnych udalostiach. Veční elegáni, ktorí na oblek nedajú dopustiť, nám isto dajú za pravdu, že sa vždy nájde dôvod, prečo vyzerať elegantne, vkusne a šarmantne práve v obleku. Základným kúskom pánskych šatníkov je jednoznačne čierny a tmavomodrý elegantný pánsky oblek. 

zelený pánsky oblek

Dokonalý súlad tradície a elegancie - konzervatívny čierny oblek v štýlovom prevedení

Čierny oblek je klasika a rana na istotu. Pôsobí neutrálne, elegantne a predovšetkým predstavuje nestarnúci trend módneho priemyslu. Čierny oblek je všestranný a univerzálny kúsok v šatníku všetkých elegánov, biznismenov a pravých džentlmenov. Môžete ho využiť na firemných večierkoch, formálnych firemných stretnutiach a aj na ďalších spoločenských udalostiach s formal dress code. 

Moderný čierny pánsky oblek

Ku klasickému čiernemu obleku patria len čierne topánky. Najlepšie kožené šnurovacie topánky a ak budú ešte aj lesklé, tak na rebríčku elegancie postúpite určite o stupeň vyššie. Biela elegantná košeľa s dvojitou manžetou pre luxusné manžetové gombíky a hodvábna kravata ako doplnky pre doladenie formálneho outfitu úplne postačia. 

čierne pánske sako, čierna kravata, biela vzorovaná košeľa

Kráľ medzi oblekmi - nadčasový tmavomodrý oblek

Pánsky oblek v univerzálnej tmavomodrej farbe je ideálnou voľbou na nosenie do práce, na pracovný pohovor alebo aj na svadbu keď ste hosť.   “Námornícky” tmavomodrý oblek predstavuje v biznis svete modernú klasiku. Je to zlatá stredná cesta medzi konzervatívnou čiernou a tradičnou šedou farbou.

tmavomodrý oblek

Nadčasový elegantný tmavomodrý oblek s bielou košeľou a červenými doplnkami ako červená kravata a červená vreckovka do saka, pôsobia vkusne a moderne. Je to trendy kombinácia, ktorá nikdy neomrzí. Moderný tmavomodrý oblek tvorí dokonalú dvojicu s hnedými koženými topánkami alebo aj čiernymi. Hnedé topánky v rôznych odtieňoch hnedej ako napr. tmavohnedé, hnedé, hnedo - bordové sú v kombinácií s tmavomodrým oblekom vítané. 

tmavomodrý oblek, bordová kravata, biela košeľa

Nadčasový šedý oblek 

Šedá farba je neutrálna a veľmi ľahko kombinovateľná farba. K šedému obleku môžete zvoliť okrem klasickej bielej košeli aj atraktívne pastelové tóny červenej, ružovej, fialovej alebo aj modrej farby. Šedý oblek je ideálny spoločník počas denných pracovných stretnutí a voľnočasových aktivít konajúcich sa cez deň.

šedé pánske sako, svetloružová pánska košeľa, svetlomodrá pánska košeľa

Na večerné "akcie" sa uprednostňuje čierna alebo tmavomodrá farba obleku. V šedom obleku zažiarite aj na svadbe ako hosť. Dokonalý elegantný outfit v šedom obleku doladíte v tmavohnedých kožených topánkach. Pokiaľ trendy tmavohnedé topánky nemáte, úplne postačia aj vaše vyleštené čierne poltopánky. 

Módny pánsky oblek v obľúbenej modrej farbe

Atraktívny pánsky oblek v modernom dizajne? Čoraz viac populárnejším sa stáva pánsky oblek v odtieni farby nekonečných morí - modrej farby. Trendy modrý oblek jednoducho a vkusne skombinujete s bielou alebo smotanovou slim fit košeľou. Pokiaľ sa chcete odkloniť od klasiky, zvoľte jemné pastelové odtiene ružovej, fialovej alebo aj lososovej farby. Modrý oblek môžete doplniť aj s kontrastnou čiernou alebo so svetlou sivou košeľou.

modrý pánsky oblek

Dôležitou súčasťou obleku sú okrem vhodne zvolených doplnkov aj topánky. Čierne kožené elegantné topánky by mali byť súčasťou topánkovníkov každého moderného muža. Čierne poltopánky veľmi ľahko skombinujete s takmer všetkými farbami obleku. K žiarivému obleku trendy modrej farby dokonale padnú aj štýlové hnedé kožené poltopánky. Okrem klasických tmavohnedých, bez obáv môžete siahnuť aj po iných odtieňoch hnedej farby.

hnedé elegantné kožené topánky k modrému svadobnému obleku

Čerešničkou na torte pri oblekoch sú jednoznačne doplnky. Viac o štýlových doplnkoch k oblekom sa dočítate v článku: Aké doplnky si vybrať k pánskemu obleku?

Kus extravagancie pre módnych odvážlivcov

Chcete byť stredobodom pozornosti? Túžite byť nápadný, originálny a neodolateľný zároveň? Extravagantné alebo vzorované obleky sú pre ozajstných módnych fajnšmekrov. 

biely pánsky oblek, modrá pásikavá košeľa

Pruhovaný alebo károvaný vzor na obleku pôsobí vkusne a módne. V nápaditých, trendy, vzorovaných oblekoch, bude každý muž pôsobiť sebavedomo, atraktívne a na úrovni s istou dávkou drzosti. 

vzorované pánske obleky

Náš tip: Vyskúšajte randenie v obleku! Modrý pánsky oblek je pre vaše prvé rande to pravé orechové. Pokiaľ však oblek nemáte, milo prekvapíte a dych vyrazíte vašej priateľke aj v elegantných chino nohaviciach a v štýlovom saku moderného strihu. Košeľa nie je podmienkou. Pri randení by ste mali byť uvoľnení a cítiť sa pohodlne. Pre väčší komfort, preto pod sako zvoľte jednoduché jednofarebné tričko, motýlika a kravatu nechajte doma a k saku s chino nohavicami si obujte tenisky alebo semišové mokasíny.

moderný sivý oblek na prvé rande

Slávnostný svadobný oblek

Významná udalosť v živote nie len ženského pokolenia, ale aj v mužskom svete. Moment, keď sú všetky oči sústredené na vás a vašej nastávajúcej. Chcete byť predsa za hviezdu a  za muža snov vašej krásnej budúcej manželky, preto neváhajte s výberom obleku ideálnym len a len pre vás.  

svadobný modrý oblek

Svadobný oblek je kľúčový prvok počas vášho dňa "D". Môžete si vybrať oblek šitý na mieru, elegantný oblek v obchode alebo si ho jednoducho len požičať z požičovne. Všetko záleží na vašom rozpočte a aj štýle, ktorý reprezentuje vašu osobnosť. 

Nepísané pravidlá pri výbere obleku na svadbu

Bude svadba v lete alebo v chladnejšom jesennom či zimnom období? Pre svadbu počas teplejších letných dni je vhodný ľahký pohodlný svadobný oblek vyrobený z bavlny alebo ľanu. Pokiaľ je svadba v zime zvoľte skôr kvalitný komfortný vlnený oblek (prípadne mix vlny s luxusným kašmírom).

pánske obleky

Čierna na svadbe je už pasé. Elegantný a neodolateľný budete jednoznačne v modrom obleku. Za spomenutie stojí aj tmavomodrý oblek, ktorý je univerzálnejší. Môžete ho využiť nielen v svadobný deň, ale aj na biznis účely.

Košeľa do obleku? Bez debaty biela elegantná košeľa s dvojitými manžetami doplnená exkluzívnymi manžetovými gombíkmi. Chcete predsa ladiť s nevestou a jej krásnymi bielymi šatami. Ak by náhodou nevesta nemala biele šaty, aj vy môžete zvoliť košeľu v inom odtieni. Prispôsobíte sa svadobným šatám vašej nastávajúcej.

strieborné manžetové gombíky

Topánky k obleku sú prípustné jedine kožené, hladké, jednofarebné, šnurovacie a elegantné poltopánky. Nezabúdajte, že farba topánok a opasku musia tvoriť dokonalý pár tej istej farby.

Kreativite sa medze nekladú. K obleku môžete zvoliť kravatu alebo motýlika, výber je na vás.

Oblekové ponožky (žiadne krátke členkové ponožky) by mali farebne ladiť s farbou nohavíc, avšak dovolené sú aj  populárne "veselé ponožky".

modrá elegantná obleková vesta, biela košeľa a modré spoločenské elegantné nohavice, strieborné manžetové gombíky

Neviete sa rozhodnúť čo je slávnostnejšie pre svadbu? Oblek alebo smoking? V článku o odevoch vhodných na významné spoločenské udalosti sa dozviete kedy je najlepšie vybrať si smoking, frak alebo pánsky oblek.

Veríme, že sme vám "problematiku " ohľadom oblekov, farebných kombinácií a doplnkov k nim viac priblížili a v budúcnosti vďaka správne vybratému obleku zažiarite na nejednej spoločenskej akcii.