11 minút čítania, Lucia Pampurikova 22. 07. 2022

Rozhodli ste sa pre dôležitý životný krok? Nová etapa? Nastal váš svadobný deň alebo je to váš kamarát, ktorý sa rozhodol vhupnúť do chomúta? Nech je to tak či onak, určite sa na svadbe chcete blysnúť a vyzerať čo najlepšie. Vkusne, moderne a na úrovni. Pomôžeme vám obliecť sa podľa módnych trendov. Ukážeme vám, v ktorej košeli skutočne zapôsobíte. 

Atraktívne pánske košele pre významný deň "D"

Výber košeli je pre svadbu veľmi dôležitý. Či už idete na svadbu ako hosť alebo ako ženích, v košeli strávite celý deň. Košele na svadbu by mali byť :

  • pohodlné,
  • s dlhým rukávom,
  • jednofarebné alebo s jemným nevýrazným vzorom,
  • z prírodného materiálu,
  • s klasickým golierom Kent alebo s modernejšou verziou Cutaway,
  • bez náprsného vrecka,
  • čisté a dokonale vyžehlené.

svadba, sivý svadobný oblek, biela pánska košeľa

Zahrajte to na nôtu pastelových farebných tónoch

Ženích to má pri výbere košele na svadbu jednoduché a zároveň aj vopred dané. S nevestou by mal tvoriť dokonalú dvojicu. Ženíchova košeľa je preto zvyčajne biela. Platí pravidlo - zladiť farbu košele s farbou šiat nevesty.

Atraktívne košele na svadbu sú pánske košele v jemných pastelových farieb. Ako hosť si môžete dovoliť košeľu aj inej farby ako je univerzálna biela. Svetloružová, bledomodrá, biela, svetlofialová sú farby vopred predurčené na úspech. 

biela pánska košeľa ružová pánska košeľa

Farba košele, ktorá je pre svadbu neprípustná, je čierna farba. Čierna, tmavomodrá alebo tmavo šedá sú farby, v ktorých zapôsobíte na večerných formálnych spoločenských udalostiach akým je napr. ples.

Náš tip: Ako hosť na svadbe môžete vytvoriť vkusný kreatívny look vo vzorovanej košeli. Trendy sú aj naďalej vzory ako pruhy, kocky alebo decentný celoplošný vzor na košeli. Nebojte sa vzorov! Vzorované košele na svadbe majú svoje miesto, ale vzor musí byť nenápadný, nevýrazný. Nič extravagantné. 

 svetlo modrá bodkovaná pánska košeľa

Klasika alebo extra dávka elegancie?

Klasikou nikdy nič nepokazíte. Tradičná svadobná košeľa s klasickými jednoduchými manžetami je stále v kurze. Je to typ košele, ktorú využijete viackrát, do práce, do školy, na párty. No čo tak niečo extra?

pánske doplnky na svadbu - modré traky, strieborné manžetové gombíky, modrý motýlik, hnedé kožené poltopánky

Košeľa s francúzskymi manžetami so zapínaním na manžetové gombíky dodá slávnostnému looku potrebnú dávku elegancie so štipkou luxusu. Manžetové gombíky sú neoddeliteľnou súčasťou elegantného pánskeho outfitu. Je to šperk, ktorý neujde pozornosti žiadne ženy. Na svadbu ženíchovi odporúčame luxusné manžetové gombíky s vlastnými iniciálkami. Ako hosť zapôsobíte s manžetovými gombíkmi zdobenými lesklými "kamienkami".

strieborné manžetové gombíky strieborné manžetové gombíky

Nezabúdajte, že na svadbe sa môžete ukázať len v košeli s dlhým rukávom. Dĺžka rukáva/manžety by mala presahovať dĺžku rukáva saka o 1,5 až 2 cm.

svadba, tmavomodrý pánsky oblek

V hlavnej úlohe prírodný materiál

Svadba v lete? Horúčavy a vám sa smrti rovná prísť v košeli v dlhom rukáve? Pokiaľ sa ženíte alebo sa idete na svadbu zabaviť v lete niekam na pláž, ideálnou voľbou je ľahká ľanová košeľa. V opačnom prípade je overená klasika - bavlnená košeľa, to najlepšie, čo si môžete vybrať. Oblúkom sa vyhýbajte košeliam zo syntetického materiálu ako je polyester. Rýchlejšie sa v nich spotíte a posledná vec, ktorú túžite na svadbe riešiť, sú "mokré kruhy" pod pazuchou. 

svadba v lete na pláži

Aj strih košele zaváži

V ponuke obchodov nájdete košele strihu - regular fit alebo slim fit. Regular fit je strih košele vhodný pre každého. Ide o rovný komfortný strih. Slim fit je zúžený strih, ktorý podčiarkne atletický až veľmi štíhly typ postavy. Svadobná košeľa vám má padnúť ako uliata. Ani príliš tesná, ani príliš voľná. Aj zúžený strih môže byť extra komfortný, stačí si pre svadobný outfit zvoliť bavlnenú košeľu s prímesou pružného elastánu. Ďalším významným plusom košele s elastanom je nekrčivosť materiálu.

Motýlik verzus kravata

Na svadbe sa bez motýlika alebo kravaty ani neukazujte! Je to slávnostná udalosť, ktorá si žiada slávnostný look. Vhodne zvolené doplnky k obleku ako kravata alebo motýlik, podtrhnú dôležitosť celého outfitu.  

Nesmrteľná klasika. Kravata je stávkou na istotu. Je to tradičný doplnok, ktorý využijete nielen na svadbe, ale aj v práci a firemných večierkoch. Ak si k slávnostnému outfitu vyberiete motýlik, siahnite po motýliku na viazanie alebo po štýlovom drevenom motýliku.

zlatý pánsky motýlik slabo ružová pánska košeľa

Trend, ktorý neutícha a teší sa veľkej popularite predstavuje unikátny drevený motýlik. Po rokoch sa tento vychýrený trend vypracoval na úplne iný level. Šikovné ruky majstra cechu dokážu vyrobiť drevený motýlik podľa predstáv. Prispôsobí tvar, farbu, dizajn, hrúbku. Môžete si zvoliť variant s jemným gravírovaným alebo aj bez neho. Celkový slávnostný outfit dotiahnete do detailne prepracovaného konca, vďaka špeciálnym manžetovým gombíkom s prvkami dreva. 

pánsky modrý oblek modrý pánsky oblek

Komická situácia môže nastať, keď si oblečiete bielu košeľu, čierny motýlik a čierny oblek. Prečo komická? Nevesta alebo hostia si vás veľmi rýchlo môžu pomýliť s obsluhujúcim personálom. Pamätajte, že ako  hosť by ste mali zladiť kravatu alebo motýlik s farbou šiat partnerky. Ako ženích musíte zladiť kravatu alebo motýlika s farbou nevestinej kytice.

Nepísané pravidlá ako sa obliecť/neobliecť na svadbu: 

  • Na svadbu len v košeli s dlhým rukávom. Ak je svadba v lete, rukáv si po obrade na "párty" môžete vyhrnúť.
  • Elegancia je kľúčová, preto by celý outfit mali dopĺňať elegantné kožené poltopánky na šnurovanie. 
  • V smokingu len po 18 hodine. Smoking je určený pre predpísaný dress code - Black tie. Svadba je spoločenská udalosť, ktorá sa zvyčajne odohráva pred 18tou hodinou. 
  • Svadba je oslava novej etapy v živote. Oslavujte a zažiarte v svetlých, jemných až pastelových farbách. Tmavé farby košele na svadbu nepatria. 
  • Na každú spoločenskú udalosť vrátane svadby (formálnu aj neformálnu), si zvoľte košele bez vrecka.