9 minút čítania, Lucia Pampurikova 04. 06. 2021

Oprať topánky alebo nie? Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu z topánok? Poznáme zaručené babské recepty a aj overené tipy od predajcov, ako sa raz a navždy zbaviť nežiadúceho nepriateľa topánok a zapáchajúcich ponožiek.

Ako sa zbaviť zápachu z topánok?

Je to veľmi jednoduché. V boji proti nepríjemnému zápachu z topánok vyhráte rýchlo a aj pomerne s veľmi nízkou investíciou.

Ako prvé v tejto "zapáchajúcej vojne" vás napadne oprať vaše obľúbené tenisky alebo topánky. Niekedy sa zápachu zbavíte hneď po prvom vypraní, avšak správne pranie topánok podlieha niekoľkým pravidlám. 

pánske tenisky

Ako správne prať tenisky v práčke?

  1. V práčke nikdy neperieme koženú alebo semišovú obuv. 
  2. Pred samotným praním je potrebné  očistiť obuv od blata a iných nečistôt, ktoré by mohli práčku poškodiť.
  3. Takisto pred praním nezabúdajte vytiahnúť z topánok/tenisiek šnúrky a ortopedické vložky. 
  4. Tak ako aj oblečenie pred praním delíme na farebné, tmavé a biele, tak isto aj tmavé  a biele tenisky perieme osobitne.
  5. Obuv perieme na 30 stupňoch s pracím gélom. Prach na pranie sa pri praní obuvi neodporúča.

pánske modré tenisky

Všetko o praní a symboloch na etiketách na oblečení sa dozviete v článku: Ako správne prať podľa symbolov na oblečení.

Keď sa obuv operie, prichádza najdôležitejší bod - tenisky/topánky musia poriadne vyschnúť. Najideálnejšie na čerstvom vzduchu s pôsobením priameho slnka.

elegantné pánske kožené poltopánky

Kožené a ani semišové topánky v práčke neperieme! Kožené topánky stačí pretrieť vlhkou handričkou a semišové úplne postačí čistiť jemnou kefou so špeciálnym mydlom či penou.

Efektívne triky, ako sa zbaviť zapáchajúcich topánok za pár eur

Staré dobré babské recepty, vďaka ktorým budú vaše "imidžovky" ako nové. Sprej do topánok už nemáte a vaše obľúbené topánky potrebujete zajtra do práce. Vyskúšajte rafinované a efektívne babské recepty, ktoré vašu zapáchajúcu obuv premenia na voňavé kúsky.

Mraznička a topánky?

Už ste sa skúšali zbaviť nepríjemného zápachu pomocou mrazničky? Pripravte si topánkový sendvič! Zapáchajúcu obuv zabaľte do igelitového vrecka a nechajte cez noc v mrazničke. Mínusové teploty zabíjajú baktérie, ktoré spôsobujú zápach a výsledkom sú o niečo viac voňavejšie topánky.

Sila citrusového ovocia

Zaútočte na zapáchajúce topánky príjemnou sviežou vôňou z citrusových plodov. Nechajte cez noc v topánke pôsobiť kus citrusovej kôry. Vďaka citrónovej, limetkovej alebo pomarančovej kôre dokážete s nepriateľom dočasne vybabrať. 

citrusové ovocie

Multifunkčná sóda bikarbóna

Obyčajná sóda bikarbóna stojí pár centov a verte či nie, ale jej účinky sú na nezaplatenie. Sóda bikarbóna zatočí nielen s fľakmi na oblečení, ale aj s pachom z topánok. Nasypte sódu do topánok, nechajte cez noc pôsobiť. Sóda odstraňuje vlhkosť a aj nepríjemný zápach.

Začni deň s detským púdrom!

Univerzálny detský púder zatočí nielen s fľakmi od oleja, ale pomôže udržať vaše nohy voňavé. Posypte si nohy detským púdrom, nasaďte ponožky a deň môže začať. Ak máte možnosť, proces počas dňa zopakujte. Púder udržiava chodidlá suché a neutralizuje pachy. 

Funkčné tipy od predajcov

Vynaliezaví ľudia nelenili a už dávno na trh uviedli produkt, ktorý vám s každým zápachom pomôže. Esenciálny olej z čajovníka, levanduľový olej alebo deodorant pre topánky. Dokonalý nástroj v nekonečnom boji so zápachom z topánok predstavuje rýchloschnúci sprej s antibakteriálnym účinkom. Ako sa vraví : zabijete dve muchy jednou ranou. Zbavíte sa zápachu a aj plesní alebo iných drobných mikroorganizmov. 

Cédrová vychytávka

Cédrové guličky fungujú v boji proti moliam a cédrové vložky tzv. napínadlá do topánok z cédrového dreva vašu obuv zbavia zápachu aj vlhkosti. Cédrové drevo bojuje aj proti plesniam a dodá topánkam príjemnú cédrovú vôňu.

Každopádne prevencia je kľúčová. Pokúste sa predísť zbytočnému zápachu z topánok. Ako na to?

  1. Z času na čas obuv vetrajte.
  2. Dbajte na to, aby topánky či tenisky boli vždy suché.
  3. Aj nekvalitné ponožky vedia poriadne zavariť. Používajte kvalitné antibakteriálne ponožky, ktoré sú vyrobené z bavlny s prímesou striebra.
  4. Večer môžete obuv vystriekať špeciálnym prípravkom na topánky - odstraňovačom pachu v topánkach.

Ponožky v hlavnej úlohe

Kvalitné ponožky tvoria polovicu úspechu. Nie každý chce do ponožiek investovať, ale nekvalitné ponožky sa rýchlo prepotia, "smrdia" a aj vďaka tomu vzniká nepríjemný prepotený zápach vo vašej obuvi. 

farebné vysoké pánske ponožky

Do práce, na večierky a aj letnú turistiku jednoznačne bavlnené ponožky so syntetickými prímesami akými sú polyamid , elastan a polypropylén s iónmi striebra.  V zime vás príjemne zahrejú ponožky z vlny Merino, ktoré okrem pocitu tepla poskytujú aj pocit sucha, pretože ponožky z vlny Merino odvádzajú vlhkosť. Ideálne ponožky, ktoré vám zaručia suché nohy a topánky sú aj bambusové ponožky.

vysoké šedé pánske ponožkybiele členkové bambusové pánske ponožky

Dôkladná starostlivosť nielen o vás, váš imidž a zovňajšok, ale aj o vaše oblečenie a obuv je dôležitá. Lepšia prevencia ako zbytočný večný boj. Starajte sa o vaše nohy. Krémujte ich, masírujte, naložte ich do kúpeľa a hlavne meňte často ponožky. Nebojte sa ani babských receptov, ktoré verte či nie fungujú. Ak máte vlastný trik, ktorý v boji proti zapáchajúcej obuvi funguje, napíšte nám ho do komentára.