5 minút čítania, admin hlavní 01. 04. 2020

Casual pánske košele

Dnes už košele nepatria iba do obleku, ale nosia sa čoraz častejšie počas bežného dňa, do práce, školy i do mesta. Obľube sa preto tešia casual (neformálne) košele, ktoré sú vhodné do kombinácie i s džínsovými nohavicami. Z dielní módnych dizajnerov prichádzajú naozaj skvostné kúsky košieľ ideálnych na voľný čas. Pánske košele rôznych strihov, vzorov a farieb.

Výber záleží už len na osobnom vkuse nositeľa. Neformálne košele sa dokonale hodia k športovému saku, nohaviciam i moderným džínsam. Casual košele je možné nosiť i rozopnuté v kombinácií s bielym tričkom. Najnovším módnym trendom v pánskej móde sú košele s kontrastne zdobenou gombičkovou légiou a manžetami. Vyhrnutím rukávov na ¾ tak kontrastne podfarbené manžety dokonale vyznejú. Zapínanie košieľ na gombíky symetricky rozmiestnené už nie je trendy. Moderné košele sa vyznačujú netradične rozmiestnenými gombíkmi po dvojiciach či trojiciach.

Pánske košele podľa strihu

Pánske košele formálne i neformálne môžeme rozdeliť podľa strihu na dva druhy:

Košele Slim Fit

Košele SLIM FIT strihu – teda zoštíhľujúce košele dokonale podčiarknu mužskú postavu. Strih košele kopíruje mužskú postavu. Tieto košele sú určené pre mužov štíhlejšej postavy i pre mužov s atletickou postavou. Typické pre tento strih košele je, že je v oblasti bokov vypasovaná. Košele Slim fit dokonale zvýraznia líniu mužskej postavy. Nosia sa i vkasané do nohavíc. Ideálne do kombinácie s modernými jeansovými nohavicami doplnenými o štýlový opasok ladiaci s farbou topánok.

slim fit košeľa

 Košele Regular Fit          

Košele klasického strihu nazývané aj regular fit sú vhodné pre mužov objemnejších rozmerov. Regular fit sú pohodlné košele s rovnými poprípade mierne vykrojenými bokmi. Ich strih je prispôsobený na pohodlné každodenné nosenie. Neprispôsobujú sa tvaru postavy, preto ľahko zakryjú prípadné nedokonalosti.

regular fit košeľa

Základné pravidlá výberu košele

Každá košeľa musí sedieť hlavne na ramenách a okolo krku. Strih môže byť slim fit alebo voľnejší, ale zásadne ramená a krk musia dokonale sedieť. Pri výbere sa nesmie podceniť ani dĺžka rukávov. Podľa spoločenskej etikety majú byť rukávy košele také dlhé, aby manžety prečnievali 1 až 1,5 cm z rukáva saka.

Ako zistiť správnu veľkosť košele ?

Pri kúpe pánskych košieľ, a to predovšetkým cez internetový obchod je poznať svoju veľkosť. Najdôležitejším rozmerom, podľa ktorého sa pri výbere veľkosti košele môžeme riadiť je obvod krku, ktorý sa po správnosti meria tesne pod ohryzkom. Odporúča sa medzi krk a meter vložiť jeden alebo dva prsty, ktoré zabezpečia potrebnú vôľu a golier košele tak nebude škrtiť.  

 

VEĽKOSŤ DĹŽKA(A) ŠÍRKA POD PAZUCHAMI (B) VONKAJŠIA DĹŽKA RUKÁVU (C) VNÚTORNÁ DĹŽKA RUKÁVU (D)
M 73 52 78 52
L 75 56 81 54
XL 77 59 84 56
XXL 79 63 85 56

Celková dĺžka košele (A) -  dĺžku košele zistíme, keď si odmeriame výšku chrbta na košeli, meriame od pleca až po pás. Obvod hrudníka (B) – sa meria v jeho najširšom mieste.  Dĺžka rukáva (C) – vonkajšia dĺžka rukáva sa meria od ramena až po zápästie. Pri meraní by mala byť ruka voľne spustená. Vnútorná dĺžka rukáva (D) – nie je smerodajným údajom ktorý by ovplyvnil výber košele, ale pomôže pri určovaní správnej veľkosti.

Všetky potrené vedomosti o výbere správne sediacej košele už vieš. Teraz ti stačí mrknúť sa na náš široký výber trendových pánskych košieľ.