9 minút čítania, Lucia Pampurikova 08. 05. 2022

Ak chcete zapôsobiť, vsaďte na smart casual štýl (dress code). Elegantné outfity, ktoré sa vezú v neformálnom duchu sú stále v kurze. Oblečenie podľa smart casual tvoria "zdravý" základ pre pestrý šatník moderného muža. Pastelové farby,  polokošele, košele, chino nohavice, športové saká, tmavé rifle. Kombinovanie neformálnych prvkov s tými elegantnými vytvára v dnešnom svete módy, dokonalý vizuálny súlad. Pokiaľ si neviete rady so smart casual štýlom, nasledujúce riadky patria práve vám. 

           smart casual dress code - pánsky hnedý kabát, tmavomodré chino nohavice, hnedé elegantné topánky, tmavomodré tričko smart casual outfit - bordový sveter, chino nohavice, čierne tenisky

Čo je smart casual dress code?

V svete módy smart casual dress code nemá jasnú definíciu. V podstate ide o ležérne outfity s elegantným podfarbením. Čokoľvek, čo je formálnejšie ako tepláková súprava, ale menej formálne ako oblek, sa radí do populárnej kategórií smart casual. Trendy outfit vystihujúci v plnej podstate tento štýl obliekania je - športové sako, biela košeľa, rifle a mokasíny. 

Nemýľte si neformálny štýl so smart casual štýlom. Pohodlný neformálny štýl predstavujú roztrhané rifle a tričko, za to smart casual (niečo v štýle športová elegancia) sú ležérne outfity s potrebnou dávkou vkusu a sofistikovanosti. Outfity sú uhladenejšie s profesionálnym nádychom.

          smart casual dress code - modrý kabát, béžový sveter, kockované sivé nohavice šedý pánsky kabát, šedé chino nohavice, sivý sveter na zips

Triky ako pridať neformálnemu looku elegantnejší vzhľad

Vymeňte svetlé kúsky za oblečenie za tmavé

Tmavé neutrálne farby ako tmavomodrá, olivová alebo antracitová vytvárajú formálnejší a konzervatívnejší look. Napríklad, biele tričko, béžová bomber bunda, svetlomodré rifle a biele tenisky predstavujú skvelý mestský outfit s jarným nádychom, ale ak zmeníte len farebnosť tých istých prvkov, docielite vkusný outfit v populárnom smart casual dress code.

          smart casual dress code - modrá bomber bunda, tmavomodrý rolák a tmavomodré nohavice

Vymeňte béžovú bundu za tmavomodrú, svetlomodré rifle za indigo, biele tričko za šedé a biele tenisky môžete nahradiť tmavomodrými alebo čiernymi. Štýl je rovnaký, ale výsledný efekt úplne odlišný. 

Ležérnosť s polokošeľou

V smart casual je povolené aj tričko. Kvalitné, nevyťahané, hladké a najlepšie jednofarebné tričko. Ak pridáte do outfitu tričko na gombíky, celý športovo elegantný outfit posuniete o level vyššie. Ale polokošeľa sa v rebríčku obľúbenosti pri smart casual vyšplhala oveľa vyššie ako tričko. Jednofarebná polokošeľa je pre uvoľnený mestský outfit v smart casual štýle to pravé orechové. Košeľa navodí pocit formálnosti a business štýlu, ale polokošeľa navodí tú správnu uvoľnenú atmosféru. 

           svetlomodrá pánska polokošeľa biele pánske tričko na gombíky s modrým lemom na rukávoch

Vymeňte mikinu za sako

Rýchle, jednoduché a efektívne. Sako je must-have kúsok pánskeho smart casual šatníka. Športové sako, slim fit strihu, bez výstuže. Vyberajte neutrálne farby, ktoré dokážete kombinovať so všetkým. Vytvoriť si univerzálny šatník zohráva v živote úspešného moderného muža dôležitú úlohu. Sako pohodlne skombinujete s džínsami, chino alebo jogger nohavicami, s tričkom, košeľou alebo aj tenším svetrom. 

smart casual outfit - pánske čierne sako, biele tričko pánsky smart casual outfit - šedé sako, čierny rolák, modré rifle

Zaraďte do šatníka kardigan

Štýlový kardigan so šálovým golierom je presne to, čo počas chladných dní váš smart casual outfit potrebuje. Je už len na vás či zvolíte klasický variant so zapínaním na gombíky v hnedej, béžovej alebo tmavomodrej farbe alebo to risknete s niečím odvážnejším. Asymetrický alebo predĺžený strih vnesie do smart casual outfitu viac originality. Trendy sú jednofarebné alebo aj vzorované kardigany s tartanovým vzorom. Čomu dáte prednosť klasike alebo trendy dizajnu?

pánsky tmavomodrý kardigan s tartanovým vzorom smart casual dress code - tmavomodrý kardigan, biele tričko

Chino nohavice v hlavnej úlohe

Pre smart casual existuje len pár nepísaných pravidiel, vďaka ktorým budete vyzerať štýlovo, moderne a elegantne. Sú rifle povolené? Samozrejme, že áno. Nepotrhané, tmavomodré alebo čierne rifle sú stávkou na istotu. Avšak ak idete na formálnejšie udalosti akými je svadba alebo pracovný pohovor, jednoznačne do outfite zaraďte chino nohavice. S chino nohavicami nikdy nešliapnete vedľa. Klasika ako béžové, tmavomodré, olivové chino nohavice sú v smart casual štýle vítané. 

          béžové pánske chinos nohavice šedé pánske chino nohavice

Tenisky alebo poltopánky?

Ktoré topánky dokonale zapadnú do konceptu športovej elegancie tzv. smart casual dress code? Tenisky alebo poltopánky? Oboje môžete do smart casual outfitu bez problémov zakomponovať. Dvere majú dokorán otvorené mokasíny, tenisky z kože alebo semišu. Nič nepokazíte ani hnedými koženými poltopánkami. Pokiaľ si zvolíte elegantné topánky, majte na pamäti, že okrúhla špička pôsobí uvoľnenejším dojmom ako špicatá. Čím špicatejšia špička je na topánke, tým viac upozorňuje na jej formálny podtón. 

          sivé pánske chino nohavice kárované pánske chino nohavice, hnedé elegantné pánske poltopánky 

S kravatou alebo bez nej?

Odpoveď je jednoduchá. Pokiaľ idete na pohovor alebo pracovné stretnutie, kde je smart casual dress code povolený, kravata je nutnosťou. V prípade rande, rodinnej návštevy a iných neformálnych udalostí, kravatu nechajte odloženú v šatníku. 

Náš tip: Dolaďte outfit do konca. Ak ste na rande alebo do práce zvolili bomber bundu a košeľu, v smart casual štýle je tolerované, keď košeľa spod bundy vytŕča. Avšak ak máte sako a košeľu, tak si ju pekne zapravte do nohavíc alebo riflí. Pre zvýraznenie vašej mužnosti a ležérneho štýlu, doporučujeme vyhrnúť si na košeli rukávy. 

Ak vás tento módny štýl (dress code) obliekania sa zaujal, nepotrebujete hneď meniť od základov celý šatník. Kombinujte vaše obľúbené kúsky zo šatníka s niečím novým, elegantnejším alebo aj luxusnejším. V hlavnej úlohe predstavte elegantné prvky, vďaka ktorým sa všade navôkol blysnete v pohodlnom ležérnom outfite s puncom originality a elegancie.