8 minút čítania, Lucia Pampurikova 27. 10. 2021

Heslo na dnes znie: "Športom k zdraviu a psychickej pohode." Ak patríte k ľuďom, ktorí sa konečne odhodlali zdvihnúť z gauča, ktorí túžia po zmene, lepšej kondičke a pevnému zdraviu, tak nasledujúce riadky sú určené práve vám, športovým nadšencom. Viete aké oblečenie je do fitka to najlepšie? Ako sa obliecť na outdoorové športové aktivity akým je napr. beh?


posilňovanie

Ktorý šport je vášmu srdcu najbližší? Máte vášho favorita? Dnes sa zameriame na interiérové cvičenie v posilňovni a outdoorové behanie. Pokiaľ ste stále na vážkach so športovaním zbystrite pozornosť. Cvičenie prináša okrem pozitívnej energie a dobrých vibrácií aj iné benefity. Aké sú to?

Benefity, ktoré šport prináša:

  • odbúranie stresu a nadbytočných tukov,
  • vyčistenie mysle a zároveň pravidelným cvičením zlepšujete koncentráciu a pamäť,
  • posilnenie imunity,
  • cvičením sa vyplavuje hormón šťastia,
  • zlepšenie kondičky.

posilňovanie

Rozdelenie športového oblečenia:

  • funkčné športové oblečenie
  • klasický teplákový "úbor"

Obľúbená tepláková súprava

Klasická tepláková súprava vo fitku? Prečo nie. Cíťte sa príjemne a pohodlne aj počas cvičenia. Tepláky, okrem leňošenia na gauči, sú do posilky ako stvorené. Pre väčší komfort sú ideálne tenké tepláky vyrobené zmiešaním bavlny a polyesteru. Bavlna zaručuje pohodlie a príjemný pocit na koži. Syntetické vlákno, polyester, sa postará o udržania tvaru, nežmolkovanie a rýchle schnutie. Majte na pamäti, že športovanie ide ľahšie v teplákoch, ktoré vám nie sú príliš obtiahnuté a na konci nohavici majú elastický patent. 

        čierna tepláková súpravapánska svetlosivá tepláková súprava

Pokiaľ chcete byť IN aj pri spaľovaní kalórií biele tričko nechajte doma. Trendy sú tričká s nápisom, ktorý vystihuje vašu momentálnu náladu, vašu osobnosť a charakter. Ak máte radi humor, dobrou voľbou sú aj tričká s vtipnou potlačou

Tepláková súprava v klasických neutrálnych farbách akými sú čierna, tmavomodrá, olivová alebo šedá sú stávkou na istotu. Novinkou sú však príjemné pastelové farby, vďaka ktorým vykročíte z radu a neostanete nepovšimnutým. Na výber máte varianty : mikina a tepláky alebo mikina s kraťasmi. V čom sa pri cvičení cítite pohodlnejšie vy, kraťasy alebo tenké tepláky?

        pánska tepláková súprava v mätovej farbe tmavomodrá pánska tepláková súprava

Mikina alebo tričko s dlhým rukávom je dôležitá súčasť každého športového oblečenia, predovšetkým ak športujete v uzavretých priestoroch s klímou.  Pri zahrievaní, ale aj pri finálnom strečingu pomáha mikina alebo tričko s dlhým rukávom udržať telesnú teplotu, nehrozí prechladnutie, seknutie v krížoch (ku ktorému môže klimatizovaná miestnosť dopomôcť) alebo stuhnuté svalstvo. 

beh na bežeckom páse

Náš tip: Poznáte povinnú výbavu do fitka? Okrem fľaši s pitím, sú skvelými pomocníkmi pri dynamickom kardio cvičení aj čelenka alebo šatka a uterák ( jeden do posilky, jeden do sprchy). Ak máte v pláne posilňovanie,  tvrdý tréning vám uľahčia praktické rukavice . 

posilňovanie vo fitku s osobným trénerom

Funkčné športové oblečenie

Kvalitné fitness oblečenie je pri posilňovaní kľúčové, avšak ak sa nechystáte na pravidelnú návštevu fitka, úplne vám postačí tepláková súprava. 

Profi športovci určite zostanú verní tradičnému funkčnému tričku, ktoré je síce priliehavé, ale perfektne absorbuje a odvádza pot, je elastické a vďaka špeciálnemu prevedeniu aj priedušné. Bežci nedajú dopustiť na ľahké a priedušné bežecké oblečenie, ktorého súčasťou sú bežecké nohavice/pánske legíny, bežecké tričko a samozrejme bežecké topánky. V zime je potrebné obohatiť bežecký outfit o praktický nákrčník, bežeckú čiapku alebo čelenku a hrejivú bežeckú bundu.

Flexibilita a stabilita. Obuv je kľúčová

Aká obuv je vhodná na cvičenie? Obuv by mala byť prispôsobená typu športu, na aký ju potrebujete. Idete behať, na turistiku, do posilky, hrať futbal alebo tenis? Prispôsobte obuv typu športu.

športová obuv

Ak idete behať, vaše nohy a chodidlá ocenia ľahkosť, priedušnosť a flexibilitu športových tenisiek určených na beh. Skoky, drepy, výpady či dynamické kardio. Do posilky, na fitness cvičenie nedáte dopustiť na tenisky, ktoré vám poskytujú stabilitu, zafixujú členok, ale chodidlo ostáva odpružené. Nezabúdajte na nepísané pravidlo všetkých fitnesákov, a to je mať tenisky so svetlou podrážkou.

muž, ktorý vonku cvičí - behá

Výrobcovia tenisiek myslia na všetko a na každého športovca. Je úplne jedno či hráte futbal, volejbal alebo floorbal. V obchodoch nájdete širokú ponuku tenisiek/športovej obuvi na každý šport, preto neváhajte a športujte pohodlne v správnom type obuvi.

Zhrňme si to. Váš cieľ je jasný, zhodiť pár kíl, vyzerať dobre a cítiť sa fantasticky, v životnej forme. Pri prvých neúspechoch nevešajte hlavu! Chce to čas, trpezlivosť, plné nasadenie a pevnú vôľu.  Pri cvičení sa nepodceňujte, ale je nesmierne dôležité ani nepreceňovať svoje sily. Už to zbytočne neodkladajte! Športové oblečenie už máte, takže športu zdar a užite si každú jednu minútu tréningu naplno.