10 minút čítania, Lucia Pampurikova 28. 12. 2020

Chcete si zachovať štýl, ale nechcete pôsobiť upäto a príliš formálne?

Polokošeľa pre vás v takom prípade predstavuje zlatú dobrú cestu. Niečo medzi formálnou elegantnou košeľou a komfortným bavlneným tričkom. Pre sofistikovaného muža, ktorý chce pôsobiť elegantne a dostupne, predstavuje polokošeľa výhru jackpotu. 

Po bielom tričku, ktoré by mal obsahovať každý pánsky šatník, prichádza na rad ďalší must have kúsok - polokošeľa. Univerzálny, nadčasový, pohodlný a jednoznačne trendy kúsok každého pánskeho šatníka.  Polokošeľa zohráva dôležitú úlohu v šatníku muža. Ak nemáte ani jednu, určite si zakúpte aspoň tie najzákladnejšie tmavomodrú, bielu, čiernu a šedú a doplňte, tak vašu zbierku.

pánske polokošele jednofarebné

Viete až kam siaha história polokošieľ? Kto vymyslel a začal používať polokošele ako prvý? Všetko potrebné a interesantné o pánskej polokošeli sa dozviete v našom internetovom sprievodcovi.

Historický sprievodca pánskych polokošieľ

Nové jedinečné kúsky oblečenia - "tričká s golierom" začali medzi prvými nosiť hráči póla. Neskôr polokošeľa ako ju dnes poznáme zdobila tenisové kurty, a do popredia ju dostal famózny René Lacoste (známy ako "Krokodíl"), ktorý si neskôr nechal na svoj nový trendy objav aj nažehliť logo krokodíla. Tenis a Lacoste polokošeľu preslávili a tenisoví hráči sa konečne mohli naplno venovať hre v pohodlnom vzdušnom polotričku/polokošeli. Polokošele ako časť športového úboru si časom osvojili aj ďalšie významné športy ako golf, ragby či jachting. 

pánska polokošeľa

Od roku 1933 bola založená módna spoločnosť Lacoste a polokošele s logom krokodíla putovali a predávali sa po celom svete. Preslávil ich aj prezident Dwight Eisenhower, ktorý si v roku 1952 obliekol svoj golfový úbor, kde hlavnú úlohu zohrávala polokošeľa od spoločnosti Lacoste. Odvtedy golfové kluby zaradili polokošeľu do svojho povinného dress codu golfového odevu. 

pánska polokošeľa lacoste

O pár rokov neskôr Fred Perry posunul polokošele na úplne inú úroveň. Fred Perry sa rozhodol vytvoriť polokošele vo vlastnej réžií s vlastným logom, ktoré bolo našité a nie nažehlené ako u Lacoste. Perryho polokošele si okamžite obľúbili aj mladí chlapci, pre ktorých v 50.rokoch polokošeľa predstavovala nenahraditeľný trendy módny kúsok outfitu, ktorý už nenosili len do športových klubov, ale aj do mesta či do školy. 

Neskôr sa o veľký "polokošeľový bum" postaral jedinečný famózny Ralph Lauren, ktorý vďaka svojej novej kolekcii neformálneho oblečenie, ešte viac vyzdvihol tento univerzálny pánsky kúsok a naviac dodal polokošeli určitú novú dávku sofistikovanosti.

Časom sa trend polokošieľ dostal úplne všade a to nie len na univerzity či do golfových klubov. S nástupom technologického priemyslu a s narastajúcim počtom zamestnávateľov, ktorí čoraz viac v práci uprednostňovali menej formálnejšie oblečenie, sa polokošele začali nosiť a využívať aj ako štandardný pracovný odev. Rôzne spoločnosti si začali uvedomovať, že polokošele budú pre pracovnú uniformu to pravé orechové. Môžu ju ľahko označiť svojim vlastným logom, ktoré môžu našiť či nažehliť aj na rukávy, golier či na menej využívanú zadnú časť polokošieľ. 

No dosť bolo histórie. Pravdou je, že vďaka týmto pánom si aj dnes môžeme v obchodoch vybrať do svojich ukážkových šatníkov tento jedinečný nadčasový a neustále trendy kúsok.

Polokošele sú v módnych trendoch až do dnes horúcim favoritom pre akýkoľvek štýl.  V dnešných trendoch je dovolené polokošele nosiť a kombinovať úplne so všetkým, aj s teplákmi a aj s elegantnými chinos nohavicami. 

pánska polokošeľa s dlhým rukávom

Štýlové kombinácie s polokošeľou

Jednofarebné pánske polokošele v elegantnom štýle

pánska polokošeľa

 

Polokošeľa je jeden z mála kúskov z vášho šatníka, ktorý je naozaj veľmi ľahké a možné skombinovať so všetkým. 

Pre formálnejší uhladenejší dojem určite voľte jednofarebnú bavlnenú polokošeľu bez vrecka s minimalistickým logom a golierom tej istej farby. Jednofarebné polokošele môžete zvoliť do akéhokoľvek outfitu. Môžete ich bez problémov zakomponovať do elegantného mestského outfitu s jednofarebnými alebo aj vzorovanými chinos nohavicami. Práve chinos pánske nohavice sú v módnom svete niečo medzi formálnymi oblekovými nohavicami a ležérnymi modernými džínsami. Jednofarebný look pôsobí vkusne, uhladene, ale nenápadne. Naopak chinos s pásikmi či kockami dodajú celému jednoduchému outfitu dávku šmrncu a originality.

pánska polokošeľa

Naša rada: Ak chcete byť za elegána a pravého gentlemana, tak sa vôbec nebojte polokošeľu zapraviť do nohavíc. Pôsobí to vkusne, na úrovni a elegantne. 

Športový štýl a polokošeľa

Pravdepodobne golier, ktorý zdobí každú jednu polokošeľu, vám pripomína oblečenie vhodné len do formálneho štýlu obliekania, ale opak je pravdou. Polokošeľa je ideálne kúsok odevu pre každodenný outfit, pracovný, ležérny, športový, akýkoľvek. 

pánska polokošeľa

Dajte športovému looku jemný nádych elegancie. Možno by ste nečakali, ale perfektne zohratú dvojicu spolu tvoria aj tepláky s polokošeľou. Nie je žiadnou novinkou zakomponovať do športového outfitu pre každodenné voľnočasové aktivity aj polokošeľu s teplákmi. Vyskúšajte vaše pohodlné šedé alebo čierne jednofarebné tepláky prepojiť s jednofarebnou alebo aj vzorovanou polokošeľou. Výsledok je fantastický a váš finálny outfit pohodlný, originálny a na úrovni. 

pánsky športový outfit s polokošeľouMestský outfit v polokošeli

Aj keď je polokošeľa určená viac pre športový a ležérny look pre každodenný mestský outfit, je podstatné, aby vo finálnom outfite pôsobila skôr sofistikovane a elegantne než ako nezaujímavá nepodstatná vrchná časť športového úboru.

Ak sa doma pripravujete na bláznivý večer s kamošmi a skladáte si svoj večerný outfit do baru, nebojte sa vyskúšať aj nasledovné kombinácie:

  • viacfarebné polo
  • polokošeľu s nápaditými módnymi vzormi 
  • polo vo výraznejších farbách akými sú oranžová, bordová či zelená.

K džínsom bielym teniskám perfektne zapadne polokošeľa v každom farebnom prevedení, výber je len na vás, či chcete byť nenápadná "šedá myška" , ale za to elegantná alebo skôr originálny trendy sebavedomý muž, ktorý vie presne čo chce. 
K polokošeliam sa výborne hodia aj smart hodinky

pánske polokošele

Letný polokošeľový štýl

pánska polokošeľa

Polokošeľa s krátkym rukávom je najlepšou voľbou pre ležérne letné outfity. Veď nemusíte nosiť len tielka s potlačou a šortkami. Vyskúšajte to s polokošeľou. Dajte šancu modernému elegantnému looku v polokošeli v pastelových farbách s tmavomodrými, béžovými alebo aj červenými krátkymi nohavicami.  Ideálna dĺžka krátkych nohavíc končí pár centimetrov nad kolenami.

pánske polokošele

Čomu sa pri nosení polokošeli oblúkom vyhýbať?

Zakomponovať polokošeľu do vášho každodenného outfitu nie je vôbec komplikované, avšak aj napriek tomu muži pri jej nosení robia nejaké tie menšie chybičky. Pamätajte, že pri nosení a tvorení outfitov s polokošeľou platí staré dobré známe a osvedčené pravidlo, že menej je niekedy viac. 

  1. Pod polokošeľu v žiadnom prípade nenosíme tielko, polokošeľa nie je košeľa. 
  2. Na tričko s dlhým rukávom pod polom s krátkym rukávom môžete tiež zabudnúť. Nevyzerá to vôbec štýlovo a pôsobí to skôr dojmom nevkusnosti. Nie ste predsa 10 ročný pubertiak.
  3. Zdvihnutý golier je takisto tabu. Nehráme sa na žiadnych namyslených frajerov, ktorí si niečo potrebujú dokazovať. Vyhrnutý golier je pri nosení polokošeli obrovský módny prešľap. 
  4. Keďže polokošeľa bola stvorená na šport, tak aj módni návrhári navrhli a rozdelili polokošele na čisto športové, ktoré sú vyrobené zo vzdušných syntetických materiáloch, ktoré odvádzajú pot z tela a na bavlnené polokošele vhodné na každodenné nosenie do práce, do školy či na prvé rande. 
  5. Nenoste polokošeľu úplne celú rozopnutú. Pre elegantnejší vzhľad a šik look by ste mali mať aspoň jeden gombík zapnutý, najlepšie je mať odopnutý len jeden gombík a to ten vrchný.
  6. Polokošeľa, tak ako sako, džínsy či oblek musí sedieť ako uliata. Na trhu dnes nájdete množstvo strihov, materiálov, farebných kombinácií, že je si z čoho veru vyberať. Polokošeľa nesmie byť ani krátka, ani dlhá, ani voľná, ani príliš obtiahnutá. Tak akurát. Najdôležitejšia je dĺžka. Ideálna dĺžka polokošele je do polovice rozparku vašich nohavíc.

pánska polokošeľa vzorovaná

Obchody ponúkajú širokú škálu polokošieľ od tých na športové aktivity až po tie, v ktorých môžete zapôsobiť na prvom rande. Medzi nami, polokošeľa je ideálna na prvé rande či už vašu nežnú polovičku chcete pozvať do kina, na večeru alebo na romantický piknik v prírode. Zbytočne neváhajte a rozšírte vaše obzory. Dajte šancu polokošeli a zaraďte ju do repertoáru pre váš každodenný moderný outfit.