11 minút čítania, Lucia Pampurikova 07. 03. 2021

Na mušku sme si dnes zobrali nesmrteľný kúsok pánskeho šatníka - rifle a čoraz viac populárnejšie pánske chino nohavice. Viete čo sú chino nohavice a aký je rozdiel medzi chinos a rifľami? 

Trocha terminológie na začiatok neuškodí. Chino nohavice a rifle dnes s veľkou obľubou nosia milióny mužov po celom svete. Patria do pánskych šatníkoch už dlhé roky a ich história siaha až do 19. storočia. 

Rifle, texasky, džínsy alebo džíny poznali už divokí kovboji. Rifle používali ako časť ich pracovného odevu pri hľadaní zlata. V roku 1873 im "pracovné rifle" navrhli Jacob Davis a Levi Strauss. V druhej polovici 20. storočia už rifle poznal celý svet ako súčasť trendy ležérnych outfitov pre voľnočasové aktivity. 

A chinos? Ich história siaha do 19. storočia.  Vtedy ešte nedokonalé chino nohavice "neohrabaného" strihu používali britskí a francúzski vojaci ako súčasť uniformy. Zelené chinos perfektne slúžili na maskovanie pred nepriateľmi. 

Prečo názov chinos? Chinos nohavice nosili aj španielski vojaci počas španielsko-americkej vojny, a pretože látka, z ktorej sa pánske chino nohavice zo začiatku šili  pochádzala z Číny, ich pomenovali Španieli chinos, čo po španielsky znamená čínsky.  

Historických míľnikov by na dnes už stačilo. Poďte sa spolu s nami pozrieť, kto vyhral napínavý súboj Rifle verzus Chino nohavice. Kto je váš favorit? Preferujete univerzálnosť alebo skôr štýlovosť? 

chino nohavice a rifle

Aký materiál sa používa pri výrobe must have kúskov - riflí a chino nohavíc?

Rifle sú vyrobené z rifľoviny/džínsoviny, silnej bavlnenej látky, ktorá je špeciálne tkaná, aby sa vytváralo, pre rifle typické, priečne rebrovanie. Kvalitné rifle sú hrubšie, pevnejšie a odolnejšie ako tenké elastické skinny džínsy z dielne fast fashion výrobcov. Chino nohavice sú takisto vyrobené z bavlnenej látky, avšak z tenšej a príjemnejšej na dotyk ako klasické rifle. Pre väčší komfort sa pri výrobe riflí aj chino nohavíc mieša bavlna s elastanom.

 

modré pánske chino nohavice

Náš tip: Pri kúpe riflí majte na pamäti, že pri prvom skúšaní vám musia sedieť "tak akurát", pretože každodenným nosením povolia a roztiahnu sa. Nekupujte príliš voľné rifle. Ženy túžia vidieť muža v mierne obtiahnutých džínsoch, aby si mohli vychutnať pohľad na mužské pozadie.

roztrhané rifle

Odolnosť materiálu voči škvrnám

Zatiaľ neexistuje žiadny materiál na výrobu odevov, ktorý by bol úplne odolný voči škvrnám. Avšak rifle a chino nohavice sú v boji proti škvrnám celkom úspešné. Najlepšie sa so škvrnami a inými nežiadúcimi fľakmi pobije rifľovina. Vedeli ste, že vo všeobecnosti rifle a odevy z rifľoviny nie je potrebné oprať ani po týždňovom nosení. 

Životnosť u riflí je bezkonkurenčne najdlhšia

Rifle na plnej čiare vyhrávajú aj v kategórií dlhšej životnosti. Darmo, veď boli navrhnuté a vyrobené pre nevyspytateľné prostredie divokého Západu, pre kovbojov, hľadajúcich zlato počas kalifornskej zlatej horúčky.  Chino nohavice v minulosti najčastejšie využíval tvrdo pracujúci ľud, ktorý potreboval kvalitný trvácny odev kvôli často ťažkým pracovným podmienkam. Vo finále sa aj chino nohavice a aj rifle môžu pochváliť dlhou životnosťou, avšak rifle sú takmer nezničiteľné.

modré skinny pánske rifle a šedé roztrhané pánske rifle

Rozmanitosť strihov u riflí nepozná konkurenciu

Minimalizmus a chino nohavice idú ruka v rukáve. Chinos sú jednoduchého elegantného dizajnu a môžete si ich zakúpiť :

  • v klasickom pohodlnom regular strihu,
  • v mierne zúženom strihu slim fit strihu,
  • v priliehavom úzkom skinny strihu.

Rifle sú naopak strihovo rozmanité. Počas dlhých rokov svojej evolúcie prešli obdivuhodnými premenami. Na trhu si môžete vybrať s nasledovných strihov:

  • slim - trendy obtiahnutý strih predovšetkým mladej generácie s nízkym pásom
  • skinny - úzky/super obtiahnutý strih riflí s mierne nižším sedom, ktoré dokonale opíšu vašu siluetu. Skinny džínsy sú najčastejšie tenké elastické rifle.
  • straight -  univerzálny komfortný/voľnejší rovný strih riflí, ktorý je medzi mužmi veľmi obľúbený a populárny.
  • regular alebo tiež tapered - moderný zužujúci sa strih ideálny pre mužov, ktorí nemajú toľko šťastia a do obtiahnutých skinny riflí sa nezmestia. Taprered strih je mierne zužujúci strih, od pása po stehná voľnejší, ale u členkov úzky.
  • bootcut - voľný strih riflí, rifle sa na lýtkach rozširujú. Bootcut je pohodlný strih pre mužov, ktorí radi nosia rifle cez topánky.
  • relaxed - obľúbený voľný strih riflí, ktoré sa vyznačujú s nižším sedom a ležérny voľným strihom. 

Chino nohavice ideálne aj pre letné módne outfity

Priedušnosť materiálov

Klasické ikonické rifle sú menej priedušné, nehovoriac o pohodlných bavlnených riflí s elastanom. Super elastické rifle nie sú takmer vôbec priedušné, preto sa v rifliach často potíme. Naopak chinos nohavice sú oveľa viac priedušnejšie. Sú ľahké a oveľa komfortnejšie na nosenie aj počas teplých letných dní. Na vaše prvé letné rande počas slnečných hrejivých dní môžete vyskúšať módnu kombináciu - trendy ľanová košeľa a atraktívny variant - krátke chino nohavice

tmavé dlhé chino nohavice a krátke modré chino nohavice

Možnosť výberu farieb pri džínsoch a pri chino nohaviciach

Pri možnosti výbere farby nohavíc, chinos vedú a vyhrávajú na plnej čiare. Pánske nohavice chino okrem jednofarebných červených, zelených, béžových, oranžových a iných interesantných farieb, môžete kúpiť aj v originálnejšom prevedení s jemnými decentnými vzormi.

chino pánske nohavice zelené a sivé

Kreativite sa medze nekladú a pokiaľ chcete vyniknúť a  na večierku túžite byť za hviezdu večera, zvoľte chino nohavice pásikavé alebo s trendy károvaným vzorom.  Odvážnejší muži si môžu dovoliť aj extravagantné vzory, ktoré už na prvý pohľad zaujmú celé vaše okolie. 

vzorované pánske chino nohavice

Rifle pri možnosti výbere farby trocha zaostávajú. Najčastejšie sa farebné kreácie riflí točia okolo klasického denimu, modrej farby v rôznych odtieňoch. Populárne naďalej ostávajú "farebné stálice" biela, šedá a moderná čierna farba. Výhodou pri týchto farbách je ich univerzálnosť a neutrálnosť. Pri tvorení moderného outfitu si nemusíte zbytočne lámať hlavu s čím môžete vaše obľúbené čierne alebo modré rifle kombinovať. 

pánske rifle modré a čierne

Najväčší rozdiel medzi rifľami a chino nohavicami

Módne trendy sa každým rokom menia alebo obmieňajú, ale predsa existuje pár módnych "stálic", ktoré sa naopak každým rokom tešia čoraz väčšej popularite. Kým rôzne módne hity vydržia na úslní rok alebo dva, chino nohavice a rifle predstavujú pre naše šatníky nestarnúci nadčasový trend. 

Najväčším rozdielom medzi rifľami a chino nohavicami je jednoznačne štýl a stupeň/level formálnosti. 

Buďte aj vy na úrovni! Univerzálne nadčasové chino nohavice pôsobia uhladením elegantným dojmom s detailne prepracovaným dizajnom. Chinos brázdia zlatú strednú cestu medzi formálnym oblekom a ležérnymi trendy džínsami. Práve chino nohavice držia kľúč k všestrannosti, sú vhodné pre menej formálne udalosti, do kancelárie, do školy, na neformálne pracovné stretnutie a aj na prvé rande. 

elegantné chino nohavice antracitové a bordové

Najikonickejší módny odev všetkých čias, rifle, síce neponúkajú vysoký stupeň formálnosti, zato ale majú svojich fanúšikov po celom svete. Mladá generácie holduje štýlovým nápaditým lookom s rifľami. Roztrhané, čierne alebo modré skinny rifle hrajú dôležitú úlohu pri skladaní módneho outfitu vo vychytenom mestskom ležérnom štýle.

roztrhané rifle čierne a modré

Náš tip: Tmavomodré klasické rifle strihu straight alebo slim fit dokonale zapadnú do pracovného outfitu, na pracovisko kde môžu byť rifle súčasťou "pracovnej uniformy".

Rada na záver: Nemýľte si chinos s cargo nohavicami. Cargo nohavice sú bavlnené nohavice s nápaditými vreckami typickými pre trendy vojenský štýl, chinos pôsobia uhladeným elegantným minimalistickým dojmom. Vrecká sú nenápadné .

zelené chino nohavice a zelené pánske cargo nohavice

Zhrnutie : Rifle sú jednoducho rifle.  Je dosť ťažké im konkurovať. V podstate sú nenahraditeľné kvôli sile rifľoviny, rozmanitým strihom a detailne prepracovanému dizajnu. Rifle 21. storočia majú jedinečný atraktívny vzhľad. Na druhej strane, chinos nohavice v spoločenských kruhoch na istej úrovni, predstavujú najlepšiu voľbu pre moderný sofistikovaný outfit s dostatočnou dávkou elegancie a šmrncu. Každopádne rifle a základné farby pánskych chino nohavíc by mali tvoriť súčasť pánskeho šatníka moderného muža.