6 minút čítania, Lucia Pampurikova 21. 04. 2020

V dnešnej dobe šiltovky predstavujú štýlový a originálny módny doplnok. Patria medzi jeden z mnoho typov pokrývok hlavy. Obľubujú ju nie len chalani, ale aj dievčatá, muži a ženy, rôzne vekové kategórie. Ich história ťa asi neprekvapí. 

Baseball cap - dnes známa šiltovka, existuje z čias amerického baseballu, kde boli uvedené mená klubov, logá a farebne ladili s oficiálnymi farbami tímu.

 bezbaloví hráčibaseballovy tím

Od 1900 roku tvorili šiltovky neodmysliteľnú súčasť pre "Brooklynský štýl". Počas 1980 roku vznikli šiltovky tzv. snapback štýlu, kde už bolo možné, vďaka zadnej nastaviteľnej časti, regulovať ich veľkosť. Časom sa zmodernizovali a tvorili podstatnú časť imidžu rapperov, hip hop štýlu, ale aj skejterov.

dieťa so šiltovkou New York

Dnes patrí šiltovka nie len do pánskeho, ale aj do dámskeho šatníka ako nápaditý a originálny módny doplnok. Dotvára a zvýrazňuje tvoju osobnosť a štýl. 

dj so šiltovnkou

Dôležité je si vybrať správnu šiltovku, pretože sú rôzne tvary, strihy, u niektorých aj veľkosti a treba sa vyvarovať, aby ti šiltovka nebola príliš voľná.

Jednofarebné 

Je to klasika, čo extra nezaujme, ale ani zbytočne neublíži tvojmu bežnému looku. 

S potlačou

Trendy sú šiltovky s nápaditými vtipnými nápismi, ale aj s farebnou potlačou. Dokonca sú obchody, kde si môžete navrhnúť vlastnú šiltovku úplne na mieru, od výberu typu, farby až po potlač.

šiltovky s potlačou 

Truckerky - šiltovky so sieťkovanou zadnou stranou

Vznikli v priebehu 80. rokoch, od vtedy ju začali nosiť vo veľkom poľnohospodári, farmári, vodiči náklaďákov a iní pracovníci na vidieku. Vďaka tomu tento typ šiltovky nazvali trucker. Na začiatku roku 2000 sa dostávajú do popredia ako forma trendy doplnkov s použitím rôznych farieb a aj vtipných potlačí a už dávno nepatria len do farmárskeho šatníka.

pánska šiltovkapánska šiltovka

 

Fidelky

Začali ich používať počas vojny v Kórei alebo aj vietnamskej vojny, keď ešte nebola potrebná/požadovaná bojová prilba. S veľkou obľubou ju nosil aj Fidel Castro, dnes je to stále využívaný, pohodlný a praktický druh šiltovky.

postavy z filmu M.A.S.H.šiltovka fidelka

Šiltovky s rovným šiltom

Tento typ preferujú vo svojom základnom outfite skejteri, hiphoperi a rapperi. V obchodoch nájdeš rôzne svetoznáme značky. Dnes, ale patria šiltovky s rovným šiltom medzi najobľúbenejší typ šiltoviek aj medzi všetkými ľuďmi, v kombinácií s teplákmi, s džínsami, chino nohavicami, džínsovou košeľou alebo jednoduchým tričkom a tielkom. 

obrázok so skejterompánska šiltovka

 

spevák so šiltovkou

Šiltovky s ohnutým šiltom 

Je to ideálny doplnok na každodenné nosenie počas letných dní. Okrem ochrannej funkcii môže byť aj trendy originálny doplňujúci prvok celého tvojho outfitu pri prechádzkach, športovaní, turistike, ale aj nákupoch či brázdením mestom.

 

pánske šiltovky s ohnutým šiltom

Ohnuté šilty sú starou dobrou klasikou. Obľubujú ju aj športovci predovšetkým páni na golfovom ihrisku. Takmer každý športový klub vyrába šiltovky s ohnutým šiltom s ich logom a v danom farebnom prevedení, ktoré reprezentuje klub aj ako suvenír pre fanúšikov. 

bežcimuž, ktorý hrá golf

Extravagantné kúsky

Známa značka Vans prišla na trh aj s nápaditejšími pestrofarebnými kúskami, v ktorých na seba budete určite pútať pozornosť.

Na trhu existujú aj svietiace šiltovkyŠiltovky z iného ako z klasického bavlneného materiálu.

Ak sa vám šiltovky nepozdávajú, myslíte si, že sú len pre tínedžerov, tak skúste vyskúšať klobúky.