8 minút čítania, Lucia Pampurikova 12. 01. 2022

Všade samé výzvy ku chudnutiu. My, v Buďchlap vás tiež vyzývame, ale k lepšiemu životnému štýlu. Upracte si nielen doma, ale aj v šatníku a aj vo vašej mysli. Vyskúšajte preniesť minimalistické know-how do vášho životného štýlu. Ako na to?

muž v béžovom kabáte, čiernom roláku

Zbavte sa dlhodobo nepoužívaných vecí!

Existuje výzva - 100 vecí, ktorej zakladateľom je expert na minimalizmus Dave Bruno. Vo výzve 100 vecí, vyzýva ľudí, aby zredukovali počet svojho majetku (hmotných vecí, ktoré vlastníte, napr. diár, platne, televízor, mobil, vankúš,..) len na 100 položiek. Pre niekoho to môže byť skutočný masaker, preto ak túžite po životnej zmene a chcete dať stopku konzumnému životnému štýlu, začnite pomaly. Menej bolestivejšou verziou je odstrániť z bývania položky, ktoré ste za posledný rok nepoužívali. 

Ešte stále máte v pivnici staré lyže, nepoužité korčule alebo výstroj na hokej, ktorú ste nepoužili viac ako 5 rokov. A čo tak váš šatník. Je možné, že v ňom nájdete oblečenie, ktoré ste na sebe vôbec nemali posledné dva roky?

pánsky šatník

Zabudnite na výhovorky typu: V lete to určite budem nosiť. Nebudete. Tie korčule sú ešte dobré, v zime začnem korčuľovať. Nezačnete. Zbavte sa nepoužívaných vecí! Predajte ich alebo darujte, ale každopádne u vás doma už nemajú čo robiť. Nastavte sa na systém: čo máte doma a nepoužívate to alebo to nenosíte viac ako 1 rok, preč s tým.  Predsa len ak si potrebujete kúpiť nové oblečenie, tak je potrebné spraviť mu v šatníku miesto.

Univerzálnosť je kľúčová

Počuli ste už o projekte 333. Ide o projekt, kedy po dobu 3 mesiacov (podľa ročného obdobia), obmieňate 33 kusov oblečenia. Počítajú sa len tričká, nohavice, svetre a pod. Spodná bielizeň, ponožky a ani pyžamo sa nepočíta. S projektom 333 začala Courtney Carver, ktorá potrebovala odbúrať stres a venovať sa v živote dôležitejším veciam ako výber oblečenia či jeho nakupovanie.

          sivé pánske tričko s V-výstrihom a dlhým rukávom pánske tmavomodré sako

Cieľom projektu 333 je vytvoriť z vášho šatníka tzv. "kapsulový šatník". Zaraďte do šatníka univerzálne jednofarebné kúsky oblečenia. Pravdou je, že existuje pár módnych kúskov, ktoré by sa mali nachádzať v každom pánskom šatníku, bez ohľadu na váš štýl či význam projektu 333. Viete, ktoré sú to?

  • biela košeľa,
  • biele tričko
  • tmavomodré sako,
  • béžové, tmavo modré alebo sivé chino nohavice, 
  • tmavo modré alebo čierne rifle
  • pohodlná tepláková súprava, 
  • jednofarebná bomber bunda (sivá, čierna, olivová),
  • čierna kožená bunda v elegantnom dizajne.

          biele pánske tričko s krátkym rukávom čierna kožená pánska bunda

Ste konzervatívnejší? Milujete extravaganciu alebo ešte len hľadáte vlastný štýl? Ste biznismen, športovec alebo pracujete z domu? Zadefinujte si vlastný štýl a prispôsobte mu aj oblečenie vo vašom šatníku. Spomínané módne skvosty sú univerzálne, nadčasové a flexibilné. Vďaka nim dokážete  vyskladať outfit do práce, zvodný outfit na rande, mestský outfit na výjazd s priateľmi do baru alebo športový outfit na voľnočasové aktivity. 

Dajte šancu slow fashion

Pomalá móda - slow fashion predstavuje ďalší módny trend, ktorý by sa mal v svete módy usadiť natrvalo. Jej cieľom je zamedziť masovej výrobe oblečenia, resp. výrobe sezónnych kolekcií, ktoré o niekoľko mesiacov nahradia nové kolekcie. Slow fashion nepodporuje rýchlu spotrebu. Obrovské mínus fast fashion (opaku slow fashion) je, že oblečenie, ktoré zo starej kolekcie ostane, je zničené a to predstavuje záťaž pre naše životné prostredie. Slow fashion kladie dôraz na nadčasovosť, kvalitu a šetrenie životného prostredia. Tričko, ktoré si kúpite by malo byť IN aj o rok aj o dva. Malo by byť kvalitné, takže svoj tvar a aj farbu si udrží dlhšie ako jednu sezónu.

          zelená pánska polokošeľa, svetlo modré pánske rifle tmavo modrý pánsky kardigan

Udržateľnosť hrá v roku 2022 hlavnú úlohu

Iste ste už počuli, že ekosystém melie z posledného. Udržateľnosť je nový kľúčový prvok nielen v svete interiérového dizajnu, ale aj v módnom priemysle.  Svetoví módni aj interiéroví dizajnéri kladú dôraz na nový trend, udržateľnosť, ktorý pomôže zlepšiť životné prostredie. Heslom udržateľnosti je renovácia - obnova. Dodajte napríklad starým rifľom, nový trendy vzhľad. Prefarbite ich, zmeňte im dizajn, pridajte nášivky, diery. Kreativite sa medze nekladú . Vyskúšajte si vytvoriť vlastné štýlové kúsky. Streetwear štýl to určite ocení a životné prostredie vám za to poďakuje. 

modré pánske rifle s trendy nášivkami 

Tak čo poviete páni, idete do toho? Ste pripravení na váš životný experiment? Prijímate výzvu minimalistického know - how? Ak ste sa rozhodli zmeniť životný štýl, napíšte nám do komentára, ako ste sa s tým popasovali a aký bol výsledok vášho úsilia.