9 minút čítania, Lucia Pampurikova 29. 03. 2022

Spíte len v boxerkách, v Adamovom rúchu alebo v pohodlnom pyžame? Dnes nebude reč o spodnom prádle ani o výhodách spania bez pyžama. Naopak, posvietime si na neoddeliteľný kúsok každého šatníka - pyžamo. Pozývame vás na fantastickú pyžamovú párty. Užite si leňošenie v pohodlnom pyžame. Ako si vybrať pyžamo? Aký materiál je pre pokožku najzdravší? Ktoré pyžamo vás zahreje a naopak ktoré schladí?

V lete v hodvábe a saténe

Počas horúcich letných nocí oceníte ľahkosť a vzdušnosť bavlneného, saténového alebo luxusného hodvábneho pyžama. Luxusné hodvábne alebo saténové pyžamo pôsobí vkusne a elegantne. Hodváb je veľmi drahé a vzácne vlákno. Je to prírodné textilné vlákno, ktoré najčastejšie vytvára priadka morušová. Hodvábne pyžamo:

  •  je jemné, ľahké, pevné,
  • nedráždi pokožku - je to hypoalergénna látka,
  • pohlcuje vlhkosť, vďaka tejto vlastnosti sa aj v horúcom lete vyspíte doružova,
  • počas noci vás udrží v suchu a v príjemnom chlade,
  • spadá do skupiny luxusných kúskov, a preto cena nie je pre každého lákavá. Cenovo dostupnejšie je saténové pyžamo, ktoré je takmer identické s hodvábnym.

Náš tip: Pokiaľ je na vás hodváb alebo satén príliš "nóbl" a preferujete skôr ležérnosť, vyskúšajte tenké bavlnené dvojdielne pyžamo. Menej známe, ale na leto takisto vhodné pánske pyžamo,  je ľanové. Pyžamo vyrobené z ľanu má svoje výhody aj nevýhody. Je to ľahký, vzdušný materiál, ale dosť krčivý a niekomu nepríjemný až drsný na pokožke. V obchodoch nemá veľké zastúpenie, ale ak milujete prírodný materiál a voľný strih, vyskúšajte ľanové pyžamo.

          pánske pyžamo na leto - biele tričko s krátkym rukávom a modré kraťasy pánske pyžamo na leto - tyrkysové tričko a sivé kraťasy

Flanelové pánske pyžamo

Nikto vás počas chladných zimných nocí v posteli nezahrieva? V tom prípade určite oceníte hrejivosť a mäkkosť flanelového pyžama. Flanel je mäkká tkanina vyrobená najčastejšie z prírodného materiálu - bavlny alebo vlny. Môže sa však stať, že sa stretnete so zmiešaným flanelom, čiže s pridaním umelých vlákien. Aké je flanelové pánske pyžamo? 

  • pohodlné,
  • mäkkučké,
  • príjemné na dotyk,
  • dostatočne zahreje,
  • najčastejšie sa stretnete s populárnym a veľmi obľúbeným tartanovým vzorom (viď na obrázku).

         pánske pyžamo s dlhým rukávom tmavomodré pánske pyžamo - červený tartanový vzor 

Tradícia má vždy dvere otvorené

Trendy "košele" v pyžamovom štýle predstavujú nadčasovú klasiku. Vrchná časť pyžama s elegantným golierom, dlhým rukávom a so zapínaním na gombíky.  Poznáte ich aj vy? Rovnaký vzor, rovnaký dizajn, farba aj strih. Bavlnená klasika je na nezaplatenie. Ak si v "pyžamovej košeli" pripadáte príliš upäto a neviete sa uvoľniť, vymeňte vrchný diel za obyčajné pohodlné bavlnené tričko. Pokiaľ si pyžamo nekúpite zbytočne veľké, môžete aj v klasickom bavlnenom pyžame vyzerať neodolateľne a sofistikovane zároveň. Bavlnené pyžamo je vhodné pre každého, aj pre alergikov. Pyžamo vyrobené z bavlny je:

  • hypoalergénne,
  • je vyrobené z prírodného materiálu,
  • mäkké a príjemné na dotyk,
  • trvácne,
  • priedušné
  • cenovo výhodné,
  • dostupné v rôznom dizajne, farbách, strihoch.

          pánske pyžamo  dvojdielne pánske pyžamo

Trendy pánske pyžamo v štýle teplákovej súpravy

Netradičné trendy pánske pyžamo ani trochu nezapadá do kontextu klasického pyžama. Niektoré značky kladú dôraz na skutočný komfort. Viete si predstaviť ráno vstať a rovno v pyžame, v teniskách a kabáte ísť na rannú prechádzku so psom alebo na nákup raňajok? V tom je tá krása. 

          šedé pánske tričko s dlhým rukávom sivé pánske tepláky 

Ak milujete jednoduchosť, ležérny štýl a praktickosť, pyžamo v štýle teplákovej súpravy je pre vás ako stvorené. Žijeme v modernej dobe, móda je rozmanitá a plná kreatívnych outfitov. Pouličná móda udáva smer, tak prečo sa nevymaniť spod konvenčnosti a nezačať s niečím novým.

           sivá pánska mikina s kapucňou béžové pánske tepláky 

Extravagancia alebo jednoduchosť?

Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. Pokiaľ uprednostňujete minimalizmus a jednofarebné kombinácie, jasnou voľbou pre vás je dvojdielne pyžamo v jednoduchom dizajne. Jednofarebné, bez vzorov. Top farba pre pánske pokolenie naďalej ostáva modrá vo všetkých svojich podobách. Obľúbené varianty sú aj khaki, sivá alebo šedá farba. Ak je jednofarebnosť pre vás príliš nudná a fádna, vytvárajte príjemné farebné kontrasty alebo obohaťte váš šatník o nové trendy pyžamo s potlačou, vtipným nápisom alebo s modernými vzormi.

          modré pánske pyžamo modré pánske pyžamo

Nezabúdajte na župan!

Pokiaľ ešte žiaden nevlastníte, je najvyšší čas to zmeniť. Verte, že neexistuje lepší relax ako po dlhom pracovnom dni si dať teplú sprchu, zapnúť Netflix a šupnúť sa pred telku v pyžame, zabalený do mäkkého chlpatého županu, samozrejme s pivom v ruke. 

biely župan