Niečo v skratke o kultovej skejterskej značke VANS
3 minúty čítania, Lucia Pampurikova 01. 09. 2018

Kto z vás ešte nepočul o kultovej kalifornskej značke Vans prišiel tak o pohodlnú obuv, moderné a praktické batohy či iné moderné kúsky. 

Značka Vans v súčastnosti patrí medzi top lifestylové a samozrejme športové značky populárne na celom svete. Svojich prívržencov nadchne vďaka funkčnosti, modernému a jednoduchému dizajnu, jedinečnosti a kvalite.

 

 

Niečo z dávna pradávna,.....

Príbeh tejto značky siaha až do roku 1966, kedy značka Vans uzrela svetlo sveta vďaka jej zakladateľovi Paulovi Van Dorenovi. Paul sám počas života pracoval v obuvníckej firme, ale jeho snom bolo založiť si vlastnú firmu, čo neskôr dokázal so svojimi priateľmi a aj bratom Jimom Van Dorenom.

Priebeh ich podnikania nebol vôbec ľahký, mali dobrý štart, ale kedže začínali, tak to skúšali na rôzne smery a nie vždy sa im to vyplatilo. Skoro zbankrotovali, keď sa rozhodli ušetriť na výrobe tenisiek. Ľuďom vadilo, že ich obľúbené tenisky už nie sú vyrobené v USA, tak ako predtým, ale v Číne.  Najlepšie sa im osvedčilo navrhovať tenisky pre skejterov - ich preslávené tenisky s vulkanizovanou podrážkou.

Prvým modelom od Vans bol Vans 44 deck shoes. Dnes tieto tenisky všetci "Vans milovníci" poznajú ako model Vans Authentic .

Zvrat v ich podnikaní nastal keď v roku 1982, hlavný hrdina filmu Fast Times at Ridgemont High, Sean Penn, sa objavil na scéne v modele Vans Slip-On. Vďaka tomu sa tenisky Vans začali predávať po celej Amerike i po celom svete. 

 

 

Prínosný bol pre značku Vans aj rok 1998. Vans otvoril svoj vlastný prvý skatepark v Orange Country.

 

 

V roku 1999 sa spustila web stránka Vans.com

V roku 2000 časopis Forbes zaradil spoločnosť Vans medzi jednu z najlepších menších amerických firiem.

V roku 2011 zomiera zakladateľ Paul Van Doren. Spoločnosť vlastní VF Corporation, ale vo vedení so synom zakladateľa značky Steve Van Dorenom.   

Dodnes firma vytvára trendy kúsky nie len pre skejterov. Múdre hlavy (dizajnéri od Vans, rôzny umelci či iné obľúbené značky) pre vás každú sezónu vytvárajú niečo nové, unikátne a módne, ktovie možno práve váš najobľúbenejší kúsok v šatníku.