14 minút čítania, Lucia Pampurikova 15. 02. 2022

Milujete outdoorové športy ako turistika? Voľný a slobodný pohyb nielen vo vysokohorskom teréne, ale aj pri príjemnej prechádzke v prírode? Túžite po neobmedzených možnostiach pri výstupe na Rysy alebo pri zdolávaní tatranského ľadovca? Pripravili sme si praktický zoznam určení nielen pre začiatočníkov, ale pre každého nadšenca turistiky. Užitočné tipy na kvalitné turistické topánky od tých najlepších výrobcov outdoorovej obuvi.

turistika

Aké by mali byť top turistické topánky?

Vkusné alebo praktické? Hľadáte niečo aj na voľnočasové aktivity alebo niečo univerzálne? Aké kritéria musia spĺňať kvalitné turistické topánky? Kvalitné topánky na turistiku by mali byť:

  • nepremokavé,
  • hrejivé,
  • módne,
  • trvácne,
  • s dobrou protišmykovou podrážkou,
  • pohodlné.

Pripravili sme si pre vás top 5-ku! To najlepšie zo sveta outdoorových športov. Ideálne turistické topánky pre každého muža.

Jednotka v svete turistiky - Hanwag

Nemecká značka Hanwag patrí už niekoľko rokov k špičke  v svete outdoorových športov. Firma Hanwag je tu s nami už od roku 1921. Ich zakladateľ HANs WAGner vložil kus seba aj do názvu firmy. Hovorí sa, že topánky od spoločnosti Hanwag sú vhodné na každé chodidlo. Prioritou je, aby všetky topánky, ktoré z výroby odídu boli pohodlné, s nadčasovým dizajnom a perfektne prepracované. Kľúčovými prvkami vo firme Hanwag sú:

  • nadčasovosť,
  • inovácia, 
  • udržateľnosť,
  • tradícia,
  • dlhá životnosť.

turistické topánky Hangwag

Značka si zakladá na kvalitnej ručnej práci, pri ktorej používajú materiál, ktorý nezaťažuje životné prostredie. Naopak, takmer všetky topánky sa ešte stále vyrábajú klasickou lepenou technológiou, vďaka ktorej môžu byť topánky kedykoľvek prepodrážkované. 

Aj keď turistické topánky Hanwag disponujú vyššou cenou, ich kvalitné prepracovanie, dlhodobá životnosť a neskutočná pohodlnosť vás presvedčia, že sú tým pravým orechovým pri vašich potulkách vo vysokohorskom teréne a aj na celodennej túre. 

turistické topánky Hangwag

Náš tip: Pre nadšencov vysokohorskej turistiky, ktorí sa neboja ani ťažkého terénu, odporúčame turistické topánky Hanwag Alverstone II GTX. Komfortné trekové topánky do ťažkého terénu. Kto si ich vyskúšal, povedal, že ich kúpu neľutuje a urobil by tak znova. Topánky aj po niekoľkodňovej túre netlačia, nespôsobujú opuchy a odreniny. Sú nepremokavé a vysoko priedušné. 

turistické topánky Hangwag

Štýlové turistické topánky od spoločnosti Tecnica Group

Značka Tecnica je dôkazom toho, že rodinný biznis sa oplatí. Začalo to oveľa skôr, no od roku 1970 môžeme športovú obuv od spoločnosti Tecnica považovať za špičku v svete outdoorových športov. Aké je motto firmy? "Vášeň pre tvrdú prácu a neustála túžba rásť a inovovať." zakladateľ Giancarlo Zanatta. V roku 1978 uviedli na trh svetoznámu značku Moon Boot ( populárne snehule Moon Boot - mesačné topánky, ktoré sa dodnes tešia veľkej obľube). Potom sa spustila lavína s kvalitnými a pohodlnými športovými topánkami, v ktorých bola a aj je radosť dosahovať tie najlepšie výsledky. Medzi ďalšie značky topánok, ktoré spadajú pod spoločnosť Tecnica group sú značky ako:

  • Lowa - predáva sa viac ako 2 milióny párov turistickej obuvi ročne a výroba je zameraná na trekingovú obuv. 

turistické topánky Lowa

  • Nordica,
  • Rollerblade,
  • Blizzard.

Vďaka bohatej ponuke, dokáže Tecnica group pokryť široké spektrum rôznych športových aktivít. K najznámejším však patria turistické topánky a lyžiarska obuv. 

La Sportiva snúbi dizajn a kvalitu 

La Sportiva vznikla v roku 1928 v talianskych Alpách.  Nadaný Narciso Delladio vtedy začal vyrábať kvalitnú obuv pre miestnych farmárov a horalov. Dnes je to úspešná nadnárodná spoločnosť, ktorá distribuuje produkty La Sportiva do viac ako 70 krajín po celom svete.  La Sportiva je "doma" predovšetkým v kategórií horolezeckej a trekingovej obuvi. Vyniká nápaditým farebným dizajnom prepracovaným do posledného detailu a kvalitným prevedením.

Turistické topánky hnedé La Sportiva 

Náš tip: Pokiaľ sa v chystáte na dobrodružné expedičné výpravy alebo na výstup na ľadovec, nápomocné vám budú aj pohodlné zimné topánky La Sportiva G5 EVO. Mimoriadne nízka hmotnosť topánky, použitie membrány GORE-TEX® Infinium Thermium a perfektné izolačné vlastnosti vám zaručia pohodlný a bezpečný výstup, kdekoľvek budete chcieť. Bonusom je aj možnosť pripnutia celorámových mačiek, takže hor sa na ľadovec.

turistické topánky La Sportiva turistické topánky La Sportiva

Ak sa chystáte na klasickú turistiku v menej náročnom teréne, postačia vám aj turistické topánky od La Sportiva Ultra Raptor II Mid Wide GTX. Ľahké turistické topánky s dokonalým odpružením, nepremokavou GTX membránou a dostatočnou priedušnosťou vám budú pri spoznávaní prírodných krás nápomocné.

turistické topánky La Sportiva čierno-hnedé turistické topánky La Sportiva

Kvalitné topánky od firmy Mammut 

Už ste počuli o famóznych topánkach od švajčiarskej firmy Mammut? Ďalšia značka, ktorej právom patrí popredné miesto v elite výrobcov outdoorovej obuvi. Aj značka Mammut začala svoj príbeh v rodinnom kruhu. V roku 1862 začal Kaspar Tanner vyrábať vlastné laná. Neskôr rodinný podnik prebral jeho syn Oscar a v roku 1943 značku Mammut oficiálne predstavili celému svetu. Kvalita, inovácia a široké zameranie vo svete outdoorových športov - to všetko predstavuje značka Mammut. Nie nadarmo sú jednotkou v tomto odvetví a ich produkty ako batohy, laná, lezecký hardwear, lavínové vybavenie, turistické oblečenie, spacáky a turistické topánky pozná celý svet. 

žlté turistické topánky Mammut Kento Tour High

Náš tip: Ľahký terén hravo zvládnete v topánkach Mammut Sertig II Low Men. Ľahké, priedušné, športové topánky vhodné na každodenné nosenie. Ideálne na rodinné prechádzky, ale aj na turistiku v ľahkom teréne. Nejeden turista ocení ich dizajn, komfort a odpruženie pri došľape. 

turistické topánky Mammut Sertig II Low Men turistické topánky Mammut Sertig II Low Men

Pre dobrodružné duše, ktoré chcú bez problémov zdolávať vysokohorský terén, odporúčame turistické topánky Mammut Kento Guide High GTX Men. Sú určené na vysokohorskú turistiku a náročné horské výstupy. Možnosť upnutia poloautomatických mačiek, precízne technické spracovanie, moderný dizajn, vodeodolná membrána Gore-tex a nízka hmotnosť ich predurčuje stať sa jednotkou v outdoorovej obuvi pre vysokohorskú turistiku. 

turistické modré topánky Mammut Kento Guide Modré turistické topánky Mammut Kento Guide

Cenovo dostupné turistické topánky od The North Face

Svetoznáma značka North Face začala svoj príbeh v roku 1968 v nádhernom teplom kalifornskom mestečku San Francisco. Dôraz kladú na praktickosť, jednoduchosť a funkčnosť. North Face sa neustále vyvíja a snaží napredovať. Zdokonaľujú, čo sa dá a snažia sa vždy dať na prvé miesto ochranu životného prostredia. Špecializujú sa predovšetkým na výrobu športového vybavenia, outdoorového oblečenia a obuvi, ktoré môžete využiť pri zdolávaní extrémneho terénu, ale aj pri každodenných prechádzkach. The North Face ma za sebou niekoľko úspešných a zaujímavých spolupráci ako napr. spolupráca  so štýlovou značkou Supreme alebo s populárnou firmou Apple. 

Náš tip: Už sme si predstavili niekoľko zaujímavých a vydarených turistických topánok do extrémnych podmienok, ale čo tak "mestská džungľa"? Pohodlné, štýlové, ale aj odolné topánky na voľnočasové aktivity sú jednoznačne topánky The North Face Back to Berkeley III.  Vďaka použitiu nepremokavej membrány DryVent™, kvalitnej stielky Ortholite a priľnavej podošvy s vysokým podielom recyklovanej zložky ich odporúčame všetkými desiatimi. 

topánky od The North Face čierne topánky od The North Face

Aký je váš tip na najlepšie a najodolnejšie turistické topánky?