11 minút čítania, Lucia Pampurikova 03. 11. 2021

Máte radi čarovnú zimnú prírodu, ligotavý sneh, nádherné ľadové plesá a adrenalín v krvi? Čo poviete na turistiku v zradnom, ale za to rozprávkovom zimnom období? Studený vzduch, mínusové teploty a nepríjemný vietor, ktorý sa vám pri nesprávnom oblečení veľmi ľahko dostane až pod kožu. Ako sa obliecť na turistiku v zime a čo by mal váš turistický batoh obsahovať? 

zimná turistika

Divočina verzus prechádzka v "zimnom sade"

Turistika v zime má svoje čaro. Hlavný rozdiel je predovšetkým v náročnosti a dĺžke trati. Je rozdiel ak si zvolíte adrenalínový variant v divokej prírode a zasnežených horách alebo príjemnejšiu a predovšetkým bezpečnejšiu variantu - prechádzku po vyznačených turistických chodníčkoch alebo po asfaltke. Počas zimnej turistiky neexistuje byť nepripravený, musíte byť vždy o dva kroky vpred a rátať so všetkým.

zimná turistika

Nepísané turistické pravidlá, ktoré vám neraz zachránia kožu:

  • Počasie - predpoveď počasia by ste mali vedieť odpredu aj odzadu. Samozrejme vždy informácie o počasí aktualizujte a priebežne ich sledujte, aby ste vedeli či radšej túru neodložiť kvôli blížiacej sa zimnej búrke. 
  • Vo dvojice je veselšie a aj bezpečnejšie. Aj keď ste osamelý jazdec, v zime je dobré, ak s vami túru niekto zdieľa. Najlepšie je, ak je to skúsený nadšenec turistiky, ktorý vám môže byť v čase núdze nápomocný.
  • Náročnosť a dĺžka trate je rozhodujúca. Myslite na to, že dni v zime sú kratšie, takže tma sa dostaví oveľa skôr ako v lete. Ak sa chystáte na celodennú túru musíte vyraziť oveľa skôr. 
  • Vyznačte si na mape pomocné, tzv. oddychové body (úkryty), kde si môžete oddýchnuť, prespať alebo sa skryť pred nepriaznivým počasím. 
  • Informujte o túre príbuzných, rodinu alebo priateľov. Nechceme maľovať čerta na stenu, ale je fajn, ak aj niekto iný vie, na aký výstup sa chystáte. Pre prípad núdze. Hory sú nevyspytateľné a nikdy neviete kedy a aká pomoc sa vám môže hodiť.

zimná turistika

Ako sa obliecť na zimnú turistiku

Počasie je nepredvídateľné. Aj keď ste si ešte pred cestou skontrolovali predpoveď počasia, počasie na horách sa dokáže zmeniť z hodiny na hodinu. Snehové búrky, zlá viditeľnosť či silný vietor, to všetko môže znepríjemniť váš vytúžený výlet do hôr. 

Každopádne, ak si chcete turistiku naozaj užiť a nasávať magickú atmosféru, ktorú turistika v zasneženom teréne poskytuje, nepodceňujte výber oblečenia a ani turistickú výbavu.  

Pokiaľ to s vaším novým koníčkom - turistikou aj v zime myslíte smrteľne vážne, neváhajte a zakúpte si kvalitnú výbavu na turistiku. Nešetrite! Investujte do kvalitných materiáloch. Predovšetkým do kvalitnej zimnej obuvi, nepremokavého turistického oblečenia a do kompletnej turistickej výbavy. 

zimná turistika

Ako vrstviť športové oblečenie na turistiku v zime:

Pri zimnej turistike sa využíva efektivita 3 základných vrstiev. 

  1. vrstva - základná vrstva. Aj keď je bavlna príjemný a hlavne prírodný materiál, pri turistike nemá čo robiť. Bavlnené oblečenie síce saje pot, ale zároveň aj udržiava oblečenie spotené a vlhké. Najideálnejšia prvá vrstva je termobielizeň, ktorú poznáte aj ako termoprádlo. Je tenká, elastická, rýchloschnúca a odvádza vlhkosť. Skvelý materiál pre termoprádlo je syntetický materiál alebo aj kvalitná merino vlna. 
  2. vrstva - termoizolačná vrstva. Jej hlavná úloha je udržiavať telo v suchu a v teple. Bonusom predstavujú vlastnosti materiálu ako vodeodpudivý a vetruodolný. Fleecová mikina alebo pulover z fleecu spĺňajú všetky spomínane atribúty. Flís/fleece vás príjemne počas turistiky zahreje a chráni pred únikom tepla.
  3. vrstva - ochranná. Už z názvu vyplýva, že pôjde o vrstvu, ktorá má za úlohu chrániť turistu pred vetrom, dažďom, snehom a mrazom. Medzi ochrannú vrstvu radíme zimnú bundu, ale aj nohavice. 

Vonkajšia ochranná vrstva musí byť:

  • nepremoková, 
  • vetruvzdorná, 
  • priedušná, 
  • oderu odolná.

Pokiaľ sa chystáte na dynamickú zimnú turistiku, kde sa poriadne zapotíte, tak určite zvoľte priedušnú a flexibilnú softshellovú bundu s membránou. Pokiaľ vás čaká výstup/turistika v extrémnych podmienkach, softshellová bunda nestačí. Po ruke by ste mali mať aj hardshellovú bundu, ktorá je síce tenká, ale zato totálne nepremokavá a perfektne vás ochráni pred dažďom aj snehom.

zimné športové oblečenie

Turistické nohavice na zimu by mali byť odolné proti vetru, vlhkosti a oderu. Mali by ste sa v nich cítiť komfortne, takže vyšší pás, ľahkosť a flexibilita sú vlastnosti, ktoré sú pri výbere viac než vítané. Ak si neviete vybrať, klasické softshellové nohavice sú pre váš výstup aj zostup to pravé orechové. Nezabúdajte si pod nohavice obliecť "spodky" z merino vlny alebo so syntetického materiálu. 

Povinná zimná turistická výbava:

  • turistický batoh s možnosťou pripnutia snežníc a mačiek, 
  • turistické topánky a k nim neodmysliteľne patria teplé turistické ponožky a návleky na topánky,
  • náhradné oblečenie - nepremokavé, najideálnejšie oblečenie na turistiku je športové oblečenie s vnútornou flísovou vrstvou alebo z merino vlny,
  • kvalitné zimné rukavice a samozrejme aj čiapka (2 ks - tenšiu a hrubšiu),
  • pitie - okrem vody,  teplý nápoj alebo aj teplé kakao spríjemnia každý výstup v zime,
  • jedlo - dobré jedlo, nejaký ten snack a čokoláda dodajú potrebnú energiu, 
  • lekárnička, 
  • navigačné nástroje ako je kompas, mapa alebo aj moderné GPS zariadenie,
  • nôž a iné multifunkčné náradie, vďaka ktorému opravíte ozubené kolieska,
  • zapaľovač, zápalky, 
  • ďalekohľad
  • čelovka alebo baterka plus náhradné batérie (v zime dlhšie vydržia lítiové batérie ako alkalické),
  • bezpečnostná píšťalka, najlepšie plastová, pretože kovová na perách primrzne,
  • mobilný telefón a doklady,
  • slnečné okuliare a opaľovací krém plus balzam na pery,
  • spací vak, podložka na spanie, ľahký stan/núdzový bivak, 
  • toaletný papier.

zimná turistika

Užitočné pri vysokohorskej zimnej turistike, kde je terén extrémne nebezpečný, môžu byť aj kukla, snežné okuliare, lavínová lopata alebo rovno lavínový set, cepín a protišmykové návleky na topánky, ktoré poznáte aj ako "mačky".

turistické mačky na zimu

Náš tip: Počas zimnej turistiky oceníte aj praktické snežnice a turistické palice. V snehu sa už nebudete musieť brodiť a zbytočne namáhať. 

zimná turistika

Pokiaľ milujete prírodu a so zadržaným dychom sledujete jej poklady a krásy, venujte sa turistike a aj iným outdoorovým aktivitám počas celého roka, nielen v lete. Zima má svoje osobité kúzlo a ver či nie, vaše obľúbené trasy pokryté snehom a ľadom  tak máte možnosť vidieť z úplne inej perspektívy. Celodenná zimná turistika môže byť pre niekoho výzva, nesplnený cieľ alebo len ďalšie dobrodružstvo na horách. Ako beriete turistiku vy? Máte radšej zimnú alebo letnú turistiku?