18 minút čítania, Lucia Pampurikova 20. 12. 2020

Materiálové zloženie vám môže pomôcť

Mnoho ľudí sa stráni nakupovaniu cez internet práve z dôvodu, že si nemôžu tovar chytiť a zistiť tak jeho kvalitu alebo príjemnosť materiálu. Ak sa však aspoň kúsok budete orientovať v rôznych materiáloch, z ktorých sa oblečenie šije, nebudete mať najmenší problém vybrať si ten správny kúsok.

Na výrobu oblečenia sa používajú vo väčšine prírodné vlákna, ale napr. pri športových odevov sa najčastejšie stretnete s umelými vláknami. V našom článku si vysvetlíme a čo to povieme o jednotlivých materiáloch a ich vlastnostiach.

materiálové zloženie

Umelé (syntetické vlákna)

Umelé vlákna, voči ktorým majú ľudia často zlú mienku, majú jednu výbornú vlastnosť a to možnosť prispôsobiť svoje vlastnosti požiadavkám ľudí. Keďže ide o umelú produkciu, vznikajú nové a nové druhy materiálov s rôznymi vlastnosťami – nekrčivosť, rýchle schnutie, nepremokavosť alebo termoregulácia.  Na druhej strane sa v tejto kategórii nachádzajú aj najlacnejšie umelé vlákna, ktoré nie sú príjemné ani pohodlné.  Umelé vlákna sa nezrazia, sú stále, nemenia svoje vlastnosti.  Elastické vlastnosti majú na starosti umelé vlákna elastán alias lycra, preto čím väčší percentuálny podiel týchto vlákien v oblečení nájdete, tým pružnejšie by malo byť.

Famózny a najvyužívanejší polyester. 

Najznámejšie rôznorodé umelé/syntetické vlákno - polyester. Najčastejšie sa používa pri výrobe športových odevov. Polyester (označovaný ako PES) v dnešnej dobe pridávajú aj do oblečenia pre každodenné nosenie do práce, do školy či na voľnočasové aktivity. Môžete ho nájsť v zmesi s bavlnou v teplákoch, v mikinách, ale aj v elegantnej košeli.

pánske tepláky

Polyester je obľúbený vďaka množstvu výhod, ktoré pri konečnom produkte poskytuje. Je nekrčivý, recyklovateľný, rýchlo schne a je antistatický. Hlavne kvôli jeho fantastickým vlastnostiam, výrobcovia polyester pridávajú k prírodným vláknam, aby finálny odev bol pevnejší, menej sa krčil a bol ľahší. 

pánska bunda

Pri nevýhodách polyesteru by sme mohli spomenúť : slabú schopnosť vsakovať pot, nepriepustnosť vzduchu a nepohodlné až nepríjemné nosenie oblečenia zo 100% polyesteru (tričko zo 100% polyesteru je čistá "umelina"), takže keď oblečenie s polyesterom, tak v zmesi s bavlnou alebo inými prírodnými vláknami.

Najjemnejšie polyesterové vlákno poznáme pod názvom mikrovlákno a obchodným názvom Polartec.

Zhrnutie:

Oblečenie s polyesterom je skvelá vec, je ľahké na údržbu, schne rýchlosťou svetla, môžete ho prať už pri 30-tich stupňoch, nemusíte ho žehliť, pretože sa nezvykne krčiť, ale majte na pamäti, že je to stále umelé vlákno, ktoré je vyrobené predovšetkým z ropy. 

Čo je polyuretán?

Polyuretán (PU) je inovatívny syntetický materiál, ktorý sa teší veľkej obľube a popularite pri výrobe peňaženiek, kabeliek, luxusných autosedačiek,  ale aj topánok či tenisiek. Ide o dokonalú imitáciu kože. Niekedy je ťažké rozoznať produkt z  polyuretánu od produktu vyrobeného z pravej prírodnej kože. Polyuretán je ľahký, jednoduchý na údržbu (stačí vlhká handrička), má mäkkú, hladkú textúru, vysokú trvanlivosť a top výhodou je množstvo farebných variácií, ktoré sú v ponuke. Tak isto je odolný voči UV žiareniu, voči popraskaniu a aj voči oderu (často ho využívajú aj v čalúnnictve).

Akým procesom prechádza výroba polyuretánovej koži?

Na začiatku sa potiahne podkladový materiál z textilnej alebo syntetickej tkaniny povrchovou vrstvou polyesteru s pružným polymérom, vďaka tomu sa vypracuje dokonalá autentická imitácia pravej prírodnej kože, a to nielen na pohľad, ale aj na dotyk.

A čo tak polyamid? 

Alebo skôr silon, perlon či nylon

Polyamid (známy pod obchodnými názvami ako Silon, Perlon alebo aj Nylon) je medzi nami už veľmi dávno. Už v roku 1928 ho vynaliezol Američan Wallance Carothers a neskôr v roku 1938 sa začala jeho komerčná výroba pod označením nylon 66.

Polyamidové vlákno je tak isto ako polyester vyrobené predovšetkým z ropy. Je to ľahké a veľmi odolné umelé vlákno s mnohými super schopnosťami. Medzi jeho superlatívy patrí extrémna pevnosť, pružnosť, vysoká odolnosť, ľahká údržba a veľká oderuvzdornosť. Najčastejšie ho nájdete v dámskych pančuškách, plavkách, všeobecne pri športových odevoch, ale aj ako prímes v pánskych ponožkách.

pánske veselé ponožky

Medzi jeho menšie nevýhody patrí vyššia produkcia statickej elektriny a chladivý pocit na koži. Avšak módny priemysel si ho aj napriek pár mínusom veľmi obľúbil.

Čo je akryl?

Je lepší akryl alebo vlna?

Ďalším obľúbeným a často využívaným umelým vláknom je akryl. V súčasnosti sa akrylové vlákna vyrábajú komplikovaným procesom polymerizácie. Najčastejšie sa používa ako náhrada za drahú a menej dostupnú vlnu pri vlnených výrobkov. Aj keď ide o syntetické vlákno, jeho vlastnosti sa naozaj podobajú a dostatočne približujú k vlastnostiam vlny. 

moderný pánsky sveter bordový

Nepochybne medzi výhody patrí jeho ľahkosť, pružnosť s pevnosťou zároveň. Svetre a aj iné oblečenie s prítomnosťou akrylu, majú oveľa nižší sklon k nepríjemnému žmolkovaniu, nezrazia sa a udržiavajú svoj tvar a farbu aj pri častom opraní. 

Akryl môžete nájsť pri produkcii textilných výrobkov akými sú módne zimné skvosty ako šály, rukavice, svetre a čiapky. 

Či je vo finále lepší akryl alebo vlna je diskutabilné. Vlna predsa len patrí k prírodným vláknam a skutočne zahreje, ale "hryzie/škriabe" a dosť ľudí je na vlnu alergických. Naopak akryl je hypoalergénny a príjemný na omak. Koniec koncov akryl má mnoho pozitívnych vlastností, ktoré silno konkurujú vlnenému vláknu. 

Pružný Elastan

Syntetické vlákno elastan, známy aj ako Spandex a Lycra, je veľmi populárny vďaka svojej neprekonateľnej pružnosti. Je pevný, nekrčivý, ľahký, príjemný na dotyk, flexibilný a pružný. Bez akéhokoľvek poškodenia je možné naťahovať a rozťahovať ho ako len chcete a aj tak ostane nepoškodený.

pánske rifle modré

Vďaka jeho super elasticite sa elastan pridáva do rôznych odevov, ktoré sú na tele obtiahnuté, ale aj napriek tomu nesmierne komfortné. Najčastejšie ho nájdete v športových odevoch (plavkách, cyklistických dresoch,..), ale aj v oblečení na každodenné nosenie. S bavlnou elastan predstavuje nadčasovú neprekonateľnú dvojicu. Bavlna a elastan sa najčastejšie nachádzajú v slim fit tričkách, slim fit košeliach, v džínsoch, rifľových bundách, pánskych chinos nohaviciach. Vďaka prímesi elastánu je aj slim fit oblečenie pohodlné a vy tak môžete ukázať a vyzdvihnúť vaše mužské črty. 

pánska kockovaná košeľa dlhý rukáv

Mikrovlákno alias Microfibre

Ak niečo dokonale imituje vzácny hodváb, tak je to určite syntetické mikrovlákno. Umelé mikrovlákno sa vyrába zložitým procesom z polyesterov alebo kombináciou polyesteru s polyamidom a polypropylénom. Hebké mikrovlákno je až 20krát tenšie než drahé hodvábne vlákno a až 100krát tenšie než obyčajný ľudský vlas.

Mikrovlákno je ľahké, tenké a dokáže odvádzať vlhkosť (pot) z tela, preto sa dokonale uplatnilo pri športových dresoch, ale vďaka svojej pružnosti aj pri plavkách. Taktiež ho môžete nájsť v kravatách, batohoch, županoch, v bundách, v spodnom prádle, ale aj v syntetickej semišovej kože. Mikrovlákno našlo svoje uplatnenie nie len v textilnom priemysle, ale aj pri domácich pomocníkoch akými sú mop, utierka a jednorazové handričky. 

Prírodné vlákna

Prírodné vlákna sú pre ľudí ďaleko prirodzenejšie ako umelo vyrobené vlákna, no na druhej strane im niekedy chýbajú vlastnosti, ktoré sa v prírode nenachádzajú- nekrčivosť alebo rýchle schnutie. Medzi prírodné materiály patria všetky materiály rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, pričom najznámejšie sú bavlna a vlna.

Hrejivá vlna

Vlna je prírodný materiál získaný zo srsti zvierat. Je veľmi hrejivá, preto sa z nej vyrábajú predovšetkým svetre. kabáty a aj kvalitné luxusné pánske vlnené obleky. Ďalšími vychýrenými kladnými vlastnosťami je schopnosť absorbovať vlhkosť a následne ju aj uvoľňovať. Vlna je aj antistatická a dokáže odolávať ohňu

Maličkým mínusom je silnejší zápach vlny po prepotení.

Najznámejšie sú nasledujúce ovčie vlny:

  • Merino vlna- je veľmi jemná a teplá, získava sa z prvého strihu jahniat. Plemeno, z ktorého sa získava pochádza zo Španielska, no aktuálne sa chová najmä v Austrálii a na Novom Zélande.
  • Chevioet – má dlhé vlákna s miernym leskom, dnes sa však už veľmi nevyužíva

Luxusný kašmír

Čo je kašmír a prečo je taký vzácny?

Ak hľadáte kvalitný pánsky sveter, ktorý vás príjemne zahreje a zároveň sa v ňom budete cítiť ako "bavlnke", tak sveter vyrobený z pravej kašmírovej vlny, je na nezaplatenie. Kašmír je veľmi drahý a vzácny prírodný materiál. Kašmírová vlna je desaťkrát drahšia ako klasická ovčia vlna. 

Prečo je kašmír taký vzácny?

Kašmír sa totižto získava ručným vyčesávaním zo srsti kašmírskej kozy. Robievajú to zvyčajne v období od marca až do mája. Vtedy vysokohorské kašmírske kozy zídu do nižších nadmorských výšok a prirodzene sa zbavujú svojej prebytočnej srsti. Potom nastáva dlhý zložitý proces výroby napr. svetra. Ide čisto o ručnú poctivú prácu, vďaka ktorej je výsledkom vzácna kašmírová priadza, z nej sa potom pletú kašmírové svetre, šály, rukavice či čiapky. 

Vedeli ste, že z jednej kozy možno získať za rok iba 150g čistej kašmírové vlny, a preto na výrobu jedného svetra je potrebná vlna z 3 až 5 kôz?

Produkty z kašmíru sa len tak nevyťahajú, dokonale si udržia tvar aj farbu aj po rokoch nosenia a pratia, avšak je potrebné sa o nich aj špeciálne starať a prať ich delikátne. 

Najpopulárnejšia prírodná textília je bavlna

bavlna

Bavlna  je prírodný materiál získavaný z rastliny kríku bavlníku. Bavlna sa používa až v 40% textilnej výrobe.  Najväčším producentom bavlny je Čína, USA a Pakistan. V Egypte a Stredomorí sa pestuje najjemnejší druh bavlny a využíva sa na výrobu spodnej bielizne. Stredná hrúbka bavlny sa pestuje predovšetkým v Indii a Severnej Amerike, kde ju využívajú vo veľkom na výrobu tričiek a iného typu oblečenia. Najhrubšie typy bavlny sa používajú na výrobu kobercov a iných priemyselných textílií.

pánsky bavlnený sveter

Vďaka jednoduchému spracovaniu môžeme bavlnu považovať za lacný a kvalitný materiál, ktorý má nasledujúce vlastnosti:

  • Dobrá odolnosť
  • Dobre farbiteľná
  • Dobrá absorpcia vlhkosti
  • Príjemná na dotyk
  • Pevná
  • Možnosť prania a žehlenia pri vysokých teplotách

Jediným mínusom bavlny je jej krčivosť.

trendy pánske oblečenie

Vzdušné ľanové vlákno

Populárne letné vzdušné košele sa vyrábajú najčastejšie práve z prírodného ľanového vlákna. Ľan je pevnejšia (má malú pružnosť) a aj krčivejšia ako bavlna, ale za to ľanové výrobky veľmi dobre znášajú pranie. V surovom stave ľane tvoria jednotlivé 20 – 50 mm dlhé vlákna zväzok s dĺžkou až 50 – 90 cm. 

pánska ľanová košeľa

Pánske ľanové košele, luxusné ľanové obleky alebo pohodlné ľanové nohavice, či letné pánske espadrilky môžu byť vyrobené aj zo 100% ľanu, ale zvykne sa miešať s bavlnou, pretože čisté ľanové vlákno nie každému ulahodí na koži a vďaka bavlne je oblečenie pružnejšie a príjemnejšie na dotyk a aj na nosenie.

Luxusný hebký hodváb

Hodváb, známy už v starovekej Číne, kde ho nazývali "kráľovnou všetkých látok", je prírodné pevné, tenké, jemné proteínové vlákno, ktoré sa získava rozvinutím kukly húsenici motýľa priadky morušovej. Hodváb je "nekonečné vlákno", pretože dosahuje dĺžku až 4 tisíc metrov. 

pánska kravata

Pravý hodváb sa používa len pre exkluzívny a luxusný tovar akými sú pánske kravaty, dámske hodvábne blúzky alebo rôzne jemné originálne šatky. Cena produktov vyrobených z hodvábu je aj desaťkrát vyššia ako cena produktov zo syntetického nepravého hodvábu. 

Hodvábne výrobky majú samé pozitívne vlastnosti - sajú vlhkosť, nekrčia sa, v lete chladia a v zime naopak hrejú.

Viskóza. Čo je viskóza a na výrobu čoho sa používa?

Mnohí ani nevedia, že aj viskóza patrí medzi prírodné vlákna. Viskóza je v postate prírodné vlákno, získané náročným priemyselným procesom. Ide o prírodné celulózové vlákno, ktoré sa vyrába podobne ako syntetické vlákna, ale pri viskóze je hlavnou a základnou surovinou celulózová látka získaná z dreva a z bavlny. 

Viskóza je známa aj ako umelý hodváb a poznáme ju už od 19. storočia, kedy sa vo Francúzsku začala používať ako náhrada drahého luxusného hodvábu.

Pozitívnymi vlastnosťami viskózy je určite je pevnosť, savosť, nekrčivosť. Oblečenie s viskózou je hebké a príjemné na nosenie, je ľahké na údržbu a nemusíte ho žehliť. 

Jemné viskózové vlákno nájdete pod obchodným názvom Modal.

Prehľad najznámejších materiálov:

Prírodné materiály

Anglický názov

Slovenský názov

Z čoho je získaný materiál

Cotton

bavlna

Vlákno z bavlníka

Wool

Vlna

Ovčia srsť

Flax

Ľan

Vlákno z ľanu

Mohair

Mohér

Srsť kozy angorskej

Cashmere

Kašmír

Srsť Kozy kašmírskej

Angora

Angora

Srsť Králika angorského

Viskose

viskóza

celulózové vlákno z dreva a bavlny

Modal

modal

druh viskózového vlákna

Silk

Hodváb

Vlákno vylučované húsenicou priadky morušovej

Umelé vlákna

Anglický názov

Slovenský názov

Z čoho je získaný materiál

acrylic

akryl

vlákno z polyakrylnitrilu

polyamide

polyamid

polyamid 66-polyamid

polyester

polyester

polyethylenglykoltereftalát

polyurethane

polyuretán

polymér, ktorý vzniká reakciou medzi izokyanátmi a polyalkoholmi

polyethylene

polyethylén

polyethylén

polypropylene

polypropylén

 termoplastický polymér zo skupiny polyolefínov

elastane

elastan

pružné vlákna z polyuretánu

nylon

nylon

polyamidové vlákno

lycra

lykra

pružné polyurethánové vlákno