7 minút čítania, Lucia Pampurikova 12. 10. 2021

Otcovia, bratia, kamaráti, kolegovia.  Muži oslavujú mužov! 19. november patrí všetkým “skutočným chlapom”, ktorí učia druhých mužov a chlapcov životným hodnotám a povinnostiam byť správnym mužom. Medzinárodný deň mužov sa oslavuje už vo viac ako v 80-tich krajinách. USA, Austrália, Nórsko, Francúzsko, India, Kanada, Anglicko, Čína, Pakistan, Jamajka a mnoho ďalších. Patríte aj vy k prívržencom MDM? 

chalani sedia na lúke

Historické míľniky - "Deň mužov"

Bolo to 19. novembra v roku 1999 v nádhernej ostrovnej krajine v Karibiku - Trinidad a Tobago. Vtedy si doktor Jerome Teelucksingh z univerzity Západnej Indie uvedomil, že na svete neexistuje “sviatok”, ktorý by oslavoval všetkých mužov a chlapcov, nielen otcov počas dňa otcov. Teelucksingh si povedal, že je dôležité oceniť každého jedného muža, ktorý predstavuje prínos pre spoločnosť.

Počas 19. novembra si chcel Teelucksingh uctiť jeho najväčší vzor, svojho otca, ktorý sa v tento deň narodil.  Od tohto roku 1999 celosvetovo 19. novembra vedú muži rôzne diskusie, konferencie, semináre alebo aj festivaly, súťaže či verejné zbierky, kde rozoberajú rôzne témy. 

Každý rok sa mužské pokolenie venuje inej téme. Minulý rok to bola téma - Lepšie zdravie pre mužov a chlapcov. Tento rok vybrali tému - Lepšie vzťahy medzi mužmi a ženami. Čo vy na to? Ako vidíte vzťahy nielen pracovné, ale aj kamarátske a rodinné medzi mužmi a ženami?

muži protestujúci pre práva žien

Vedeli ste, že najvyhľadávanejším slovom (slovným spojením) počas Medzinárodného dňa žien (8. marec), je práve výraz Medzinárodný deň mužov (kedy je Medzinárodný deň mužov)?

Aký je cieľ a význam Medzinárodného dňa mužov?

Medzinárodný deň mužov má oveľa hlbší význam, ako sa len príjemne porozprávať pri poháre piva či dobrej whisky. Šírte ďalej posolstvo MDM medzi mladú generáciu! Buďte práve vy vzorom mladým neskúseným chalanom, ktorí v živote nemali toľko šťastia a potrebovali by v niekom vidieť otcovský vzor. Medzinárodný deň mužov je preto ako stvorený. V tento deň sa poukazuje na dôležité témy spoločnosti. Gro diskusií zahŕňa 6 základných pilierov, ktoré sa počas Dňa mužov vyzdvihujú a diskutuje sa o nich:

tímová práca

  • vyzdvihnutie a ocenenie mužských vzorov,
  • uznávanie prínosu mužov a chlapcov,
  • zlepšenie zdravia u mužov,
  • rieši sa diskriminačný problém a sociálne znevýhodnenie,
  • zlepšenie rodových vzťahov a podpora rodovej rovnosti,
  • ako urobiť svet lepším a predovšetkým bezpečnejším miestom.

Muži oslavujú mužov!

Nenechajte si ujsť príležitosť stráviť 19.novembra s mužmi, ktorí ovplyvnili váš život. Oslávte aj vy tento výnimočný deň, Medzinárodný deň mužov, v "pánskom klube" medzi kamarátmi, s bratmi alebo s otcom či starým otcom. Príjemný pokec s mužmi, ktorí vám pomohli k lepšiemu zajtrajšku, s mužmi, ktorí z vás spravili zásadového chlapa so správnymi životnými hodnotami, nikdy nie je na škodu. Nebojte sa im povedať, čo pre vás znamenajú a prečo sú vo vašom živote takí dôležití. 

bratia

Oslávte MDM spolu s vaším partnerom 

Muži, ktorí nám idú príkladom, starajú sa o svoje rodiny a pomáhajú vytvárať bezpečné prostredie pre každého, si zaslúžia nielen slovné ocenenie, ale aj malý darček. Čo poviete, čo by vás milí naši ochrancovia potešilo?

rodina

Tričko s výstižným nápisom alebo lahodná večera plná komplimentov? Tričiek nikdy nie je dosť, preto je tričko s motivačným nápisom stávkou na istotu. Verte alebo nie, ale aj ponožky môžu byť plnohodnotným darčekom pre mužov. 

        pánske čierne tričko s nápisom  tyrkysové pánske tričko s nápisom

Komfortné ponožky s vtipnou potlačou vyčaria úsmev na každej vážnej pánskej tvári. Skvelou voľbou pre pracovitého muža, ktorý je v práci pre ostatných oporou a dobrým vodcom/tím lídrom je hrnček alebo nová kožená aktovka do práce. Potešia aj luxusné manžetové gombíky alebo návšteva u majstra svojho remesla - vychváleného barbera

veselé pánske ponožky veselé pánske ponožky

Možností ako ukázať mužom, že si ich vážime, rešpektujeme ich a ceníme si, čo všetko pre nás robia, je nekonečne veľa. Výber je na vás, no môžete si byť isté, že výdatnou večerou jeho najobľúbenejšieho jedla nikdy nič nepokazíte.