4 minúty čítania, admin hlavní 09. 04. 2020

História pánskych košieľ- vývoj od 18. storočia

Prvé ozajstné pánske košele, ktorých strih sa aspoň kúsok podobal tomu dnešnému muži začali nosiť až koncom 19. storočia.  Až do 18. storočia páni nosili košeľu výhradne ako spodný odev, dalo by sa povedať, že slúžila skôr ako spodné prádlo.  Prvé pánske košele nemali dokonca ani golier ale len lem, podobali sa skôr na tričká. Obliekali sa cez hlavu, pretože nemali zapínanie na hrudi.  Košele v stredoveku sa vyrábali najčastejšie z ľanového plátna a málokedy z hodvábu.

Zrejme práve z týchto čias pochádza pravidlo etikety, kedy si pán v prítomnosti dámy nesmie zložiť sako. Je to kvôli tomu, že práve v stredoveku košeľa slúžila výhradne ako spodné prádlo.

Biela košeľa - výhrada gentlemanov

Keďže sa košele vyrábali v bielej farbe a pracujúca vrstva by bielu košeľu pri tvrdej práci rýchlo zašpinila, stala sa pánska košeľa výhradou noblesy. Až do konca 19. storočia si mohli dovoliť nosiť bielu košeľu len bohatí páni, ktorí mali dostatočné množstvo kusov na výmenu a pranie. Samozrejme najnižšia spoločenská vrstva si košeľu nemohla ani dovoliť. Košele boli šité na mieru krajčírom, masová produkcia nebola tak rozbehnutá.

Móda prúžkov

Približne koncom  19. storočia prišli do módy pánske košele s prúžkami, ktoré sa stali výsadou mestských obchodníkov. Na ľudí pásiky pôsobili ako niečo, čo má zakryť špinu na košeli a tak vznikol kompromis pestrej vzorovanej košele s bielymi manžetami a bielym golierom. Dodnes sa však za najelegantnejšiu verziu pokladá obyčajná čistá biela košeľa.

Goliere

Až do konca 19. storočia sa šili košele takmer vždy so stojatým golierom. Samozrejme už v týchto časoch sa golier zdobil a vymýšľali sa rôzne obmeny. Stojaté goliere sa zmenili na ležaté až niekedy v 30-tych rokoch 20. storočia. Dnes sa stojaté goliere obliekajú len do fraku alebo smokingu.

Moderné košele

Zásadné zmeny prišli až po prvej svetovej vojne, kedy sa stala pánska košeľa veľmi populárna, aj keď prvá pánska košeľa so zapínaním po celej dĺžke bola zaregistrovaná už v roku 1871 firmou Brown, Davies & Co.  Košeľa sa ujala až niekedy v roku 1930. Približne o 20 rokov neskôr prišla do módy košeľa s krátkym rukávom. Od konca prvej svetovej vojny sa košele veľmi nezmenili. Jediná zmena prišla, keď vyšli z módy trojdielne obleky, vyradila sa vesta a tak na pánske košele prišívali náprsné vrecká

Fotka Budchlap.cz.

Vyber si z našej širokej ponuky pánskych košieľ na každú príležitosť!