7 minút čítania, Lucia Pampurikova 12. 06. 2022

Najlepšie to vystihla Liza Minnelli : „ Už som to hovorila, ale je to úplná pravda: Moja matka mi dala "drive", ale môj otec mi dal sny. Vďaka nemu som mohla vidieť budúcnosť.”

Deň otcov - otec s dcérkou si močia nohy v mori

O tom, že matky sú v živote dieťaťa dôležité, niet pochýb. No nemali by sme zabúdať ani na otcov, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť rodiny. Raz nastane ten deň, keď sa z mužov stávajú otcovia. Dostávajú sa do novej pozície. Srdce im zaplavia nové emócie a pocity. Postupne sa učia bezprostrednej láske a preberajú zodpovednosť za ďalší život. Otcovia držia celú rodinu pod silnými ochrannými krídlami. Otec je priateľ, na ktorého sa dieťa môže spoľahnúť, kamarát s ktorým si užije kopec srandy, učiteľ, tréner a mentor. Byť otcom je ťažká, náročná a miestami tŕnistá cesta. Často je to divoká jazda, počas ktorej sa musí vyzbrojiť potrebnou dávkou trpezlivosti a pochopenia.

 Deň otcov - otec učí syna bicyklovať

Charles Kettering raz povedal: „Každý otec by si mal zapamätať, že jedného dňa bude jeho syn nasledovať jeho príklad, nie jeho rady.”

Poďakujte otcom za všetko, čo vás naučili. Za to, ako vás počas vašej životnej plavby inšpirovali. Poďakujte im za každú opravenú hračku, vymenenú žiarovku, za prečítané rozprávky a možnosť snívania. Za to, že vás naučili hrať futbal, bicyklovať sa a za to, že vám ukázali, ako sa stať dobrým rodičom.  Oslávte Deň otcov s vaším jediným skutočným vzorom!

Deň otcov - otec si maľuje s dcérkou v detskej izbe

Kedy a prečo vznikol Deň otcov a oslava otcovstva? 

Deň matiek patrí medzi významný medzinárodný sviatok, ktorý veľmi dobre poznáme. 1. júna oslavujeme Medzinárodný deň detí a čo tak Deň otcov? Viete kedy je Deň otcov? Aj otcovia majú predsa významné miesto a postavenie v rodine. Ich prvotnou úlohou je postarať sa o rodinu a zabezpečiť ju predovšetkým finančne. No majte na pamäti, že aj otcovia túžia po láske, uznaní a pochopení. 

Deň otcov

Myšlienka osláviť a uctiť si tvrdú prácu otcov sa zrodila v Amerike. Žena menom Sonora Smart Dodd milovala svojho otca a veľmi si vážila to, ako sa o nich, keď boli ešte deťmi, staral. Bol to vdovec, ktorý sa musel postarať o 6 detí. Keď Sonora zistila, že matky majú oficiálne vlastný medzinárodný sviatok, túžila po takom špeciálnom dni aj pre otcov. V roku 1910 tretiu júnovú nedeľu usporiadala oslavu pre svojho otca. Postupne sa ku Dňu otcov pridali aj susedia, známy a príbuzní. Sviatok sa čoraz viac stával populárnejší a v roku 1966 prezident Lyndon Johnson uznal sviatok otcov za oficiálny sviatok. Odvtedy sa Deň otcov oslavuje tretiu nedeľu v júni.

Deň otcov v kruhu najbližších

Oslávte s nami výnimočný deň otcov! Zaujímavosťou je, že Deň otcov nemá presne stanovený dátum. Oslavuje sa vždy každú tretiu júnovú nedeľu. Tento rok 2022 je Deň otcov 19.júna. Deň otcov patrí medzi symbolické medzinárodné sviatky, takže ak chcete otecka pozvať na obed do reštaurácie, smelo do toho. Na tento sviatok ostávajú všetky obchody, služby a aj reštaurácie normálne otvorené. 

piknik ku Dňu otcov (mame, otec a syn)

Čo tak grilovačka v záhrade? Usporiadajte rodinný obed. Skvelá nálada, dobré pitie, lahodné jedlo a neopakovateľná atmosféra v kruhu najbližšej rodiny. Pripravte oteckove obľúbené jedlo alebo dezert, ktorý zbožňuje. Nebojte sa zatraktívniť celú slávnostnú atmosféru vhodnými dekoráciami. Vyzdobte altánok farebnými girlandami a moderným dekoratívnym osvetlením. Bavte sa spoločne pri zábavných historkách, ktoré ste s otcom alebo starým otcom prežili. Plánujte spoločné budúce cesty, no nezabúdajte si naplno užiť prítomnosť.

Maličkosť otcov vždy poteší

Uctite si otcov, starých otcov, ale aj nevlastných otcov a pradedov. Maličkosť poteší každého. Uprednostňujete zážitok, ktorý sa vám navždy vryje do srdca alebo hmotné darčeky, z ktorých sa váš otec môže tešiť celý rok? Spoločný výlet je to pravé orechové pre všetky dobrodružné duše. Jazda na koni, turistika, rybárčenie, splav alebo stanovačka pod holým nebom. 

veselé pánske ponožky s motívom cyklista čierny pánsky náramok kožený

Ak chcete radšej potešiť vášho "hrdinu" menším darčekom, stavte na overenú klasiku. Veselé ponožky, tričko s originálnou potlačou, motivačný plagát alebo obraz, trendy kožený náramok alebo niečo, čo dokonale zapadne do jeho "hobby" kolekcie. Malé deti môžu vytvoriť vlastný jedinečný handmade darček, pripraviť si pre ocka básničku, tanec alebo len pusu s objatím a jedným veľkým ďakujem. 

Deň otcov - vnučka darovala starému otcovi pohľadnicu ku Dňu otcov Deň otcov - jazda na elektrickom aute pre dvoch

Možností je mnoho, ponuka v obchodoch ozaj pestrá a fantázii sa medze nekladú. Je len na vás, akou formou chcete poďakovať mužovi, ktorý sa o vás s láskou stará (staral, pokiaľ už máte vlastnú rodinu), na ktorého sa môžete vždy spoľahnúť a u ktorého vždy nájdete pochopenie a porozumenie. Muži si na "ceremónie" nepotrpia, ale úprimný pokec a slová vďaky, aj keď len po telefóne, pohladia na duši aj toho najväčšieho drsniaka.