5 minút čítania, Matej Podstavek 09. 04. 2019

Blíži sa leto a s ním aj čas zábavy a festivalov. V dnešnej modernej „crazy“ dobe ti festivaly ponúkajú módnu prehliadku farieb, kúskov, materiálov. A to doslova. Dávajú ľuďom slobodu popustiť uzdy svojej fantázii a vyblázniť sa na svojom outfite tak, ako by sa v bežný deň neodvážili. Snažia sa obliecť čo najvýraznejšie, najbláznivejšie, zároveň aj najštýlovejšie, a strhnúť tak všetku pozornosť na seba. Aby si nezaostával, máme pre teba tipy, čo hodiť na seba. Samozrejme, snažíme sa dbať aj na tvoje pohodlie, praktickú stránku kúskov oblečenia a nepodceňovať počasie.

Rifle

Začneme pri najzákladnejšej vrstve, ktorá pozostáva z nohavíc, trička či košele a topánok. Najobľúbenejšou voľbou pánov sú rifle v rôznych variantoch. Aký typ zvolíš, je len a len na tebe. Rifle sú vhodné na večer alebo do chladnejšieho počasia, preto si ich nezabudni pribaliť. Na zoznam si pripíš aj kraťasy – rifľové alebo iné farebné alternatívy krátkych nohavíc, ideálne vyšúchané a dotrhané s ovísajúcimi nitkami, počmárané alebo s pestrými nášivkami.

Tričká

Výber oblečenia na vrch je o čosi zaujímavejší. Škála tričiek, ktoré môžeš použiť je takmer nekonečná. Dúfame, že si celý rok vo fitku poctivo makal, a máš čo ukázať v tielku. Ak však stále preferuješ tričko, obleč si „basic“ kúsok, doplnený poriadnou dávkou doplnkov, farebné, so šialenou potlačou, oversize alebo roztrhané.

Košele

Ak je tvojím cieľom naozaj bodovať, tak v košeli s výraznou farebnou potlačou (letným, asymetrickým,... vzorom) určite nesplynieš s davom. S košeľou (napr. kockovanou alebo rifľovou) sa dá pohrať aj ako s módnym doplnkom – zaviaž si ju buď okolo pása, alebo okolo ramien.

Najdôležitejšia je pohodlná obuv. Typ topánok zvoľ samozrejme podľa outfitu. Nemusíš si silou mocou obúvať tenisky len preto, že je leto. Aj pútavé čižmy ho spestria. Napríklad také gumáky dokážu byť neoceniteľné v prípade zlého počasia. Ver, že suché nohy oceníš. Navyše ich zoženieš vo farebnej aj vzorovanej verzii. Bežnou klasikou festivalov sú tiež kanady, rovnako praktické do blata a do dažďa.

Bundy

Pri vrchnej vrstve hlasujeme za mikinu, košeľu alebo pohodlnú bundu. Bunda by nemala byť obyčajná. Práve naopak. Odlíšia ťa vybíjané aplikácie, nášivky, vzory, strapce, materiál. Nie je na škodu pribaliť si pršiplášť. Dnes existujú veľmi moderné a štýlové „bundy“ z nepremokavých materiálov, vhodné práve na toto použitie. Farebne si ho ľahko zladíš s gumákmi. Outfit osviež vestou (rifľovou alebo teplákovou) alebo, ako sme už vyššie spomínali, košeľou.

Zdá sa ti, že doplnky sú zanedbateľné a nehrajú príliš veľkú rolu? OMYL! Nepodceňuj detaily, ktoré sa v tomto prípade stávajú základom špičkového outfitu. Doplnkami sa môžeš priam obvešať a skombinovať rôzne dokopy – viac jednoduchých náhrdelníkov, náramky na oboch rukách, náramky v kombinácii s hodinkami. Alebo stav na kúsky ako výrazná šiltovka, klobúk či šatka, ktorú si môžeš uviazať na hlavu, na krk, ruku, nohu, na nohavice, tašku. Dôležitým a praktickým doplnkom sú okuliare. Aj okuliare, ktoré sú neobyčajné, zaujímavé, príliš veľké či malé, možno šialene farebné upútajú. Páni najčastejšie siahajú po ruksakoch, do ktorých sa zmestí viac. Dajú sa ale nahradiť menšími alternatívami na pár vecí ako sú napr. vrecúška a ľadvinky.

Teraz si už aj ty ľahko vyberieš svoj outfit. Na záver pre teba máme ešte pár dôležitých festivalových rád:

1. Nemaj strach a odviaž sa v kombináciách.

2. Zvoľ hlavne také kúsky, v ktorých sa budeš cítiť pohodlne.

3. Neber si oblečenie, ktoré máš príliš rád. Je veľmi pravdepodobné, že sa zničí.

Ale hlavne buď chlap!