12 minút čítania, Lucia Pampurikova 22. 04. 2021

Estetická úprava zovňajška ako strihanie vlasov, zastrihávanie brady či hladké holenie tvoria neoddeliteľnú súčasť moderného muža. Muži, ktorí vsadia všetko na prvý dojem, nám určite dajú za pravdu. 

Nie je žiadnou novinkou, že aj muži chcú vyzerať k svetu, páčiť sa sebe a aj okoliu. V dnešnej modernej dobe je niekedy ťažké udržiavať krok s rýchlou dynamickou dobou. Nielen módne trendy, ale aj trendy v iných oblastiach sa menia kozmickou rýchlosťou. Barberi o tom vedia svoje.

Osviežte váš vzhľad! Zoznámte sa s nadčasovými trendami v svete pánskych holičov, barberov a kaderníkov. 

strihanie vlasov u barbiera

Krátke strihy vlasov

Pri pánskych účesoch platí pravidlo čím kratšie, tým menej času na ich úpravu potrebujete. Krátke strihy vlasov sú ideálnou voľbou pre mužov, ktorí nemajú také šťastie s kvalitou vlasov. Veď sebavedomý, atraktívny a "IN" môžete byť aj s dokonale upravenými vlasmi krátkeho strihu. 

Nadčasový pánsky strih - buzz cut 

Jednoduchý obľúbený pánsky strih pre mužov, ktorí radšej venujú viac času výdatným raňajkám ako stylingu vlasov. Buzz cut je krátky strih, ktorý bol a aj naďalej ostáva obľúbený zostrih medzi vojakmi. 

pánsky strih buzz cut - návšteva u barbera

Pokiaľ doma vlastníte kvalitný zastrihávač vlasov alebo aj brady s rôznymi nastaviteľnými dĺžkami, tak strih Buzz cut zvládnete aj sami v pohodlí vašej kúpeľni. Vlasy striháte všade do rovnakej krátkej dĺžky, či už zvolíte zostrih takmer dohola alebo to zahráte na pár centimetrový "účes", necháme na vašom uvážení.

Vo všeobecnosti pánsky strih buzz cut najviac svedčí mužom s oválnym tvarom tváre alebo s tvárou s výraznejšími lícnymi kosťami, avšak svojím univerzálnym prevedením sa hodí takmer každému mužovi. Buzz cut zostrih nosia aj hollywoodske hviezdy ako napr. Channing Tatum, Dominic Purcell alebo aj populárny Tom Hardy.

Trendy Crew cut

Cool klasika! Pánsky strih - crew cut, patrí k "stáliciam" vlasových zostrihov. Niet sa čomu čudovať. Crew cut, na Slovensku poznáme ako strih na ježka. Obľúbený pánsky zostrih, ktorý svojou jednoduchosťou, ľahkým stylingom, univerzálnosťou a nadčasovosťou patrí do top 10 nesmrteľných/nestarnúcich pánskych zostrihov. Crew cut predstavuje rafinovanejšiu a o niečo dlhšiu verziu krátkeho strihu Buzz cut. Vlasy sú spredu (hore) dlhšie, na bokoch a aj temene hlavy sú postupne zostrihané do stratena. Vrchné dlhšie vlasy môžete pekne upraviť na jednu alebo druhú stranu. 

strihanie vlasov

Trend roka 2021 - pánsky zostrih Ivy League

Príbuzný strihu crew cut, pánsky zostrih Ivy League predstavuje horúci trend roka 2021, ktorý povstal z popola.  Ide o dlhšiu verziu stále pomerne krátkeho strihu Crew cut. Predná časť vlasov je viditeľne dlhšia, boky a aj temeno hlavy sú postupne zostrihané. Šikovný barber pozná niekoľko rafinovaných variantov strihu Ivy League. Sami budete v nemom úžase, koľko originálnych mixov je možné namiešať. 

Počuli ste už o Undercut strihu?

Moderný strih Undercut sa už dlhé roky udržiava na prvých priečkach v rebríčku obľúbenosti pánskych strihov. Undercut sa radí medzi krátke zostrihy. Tento zostrih je ideálne kombinovať s účesmi Pompadour , Quiff alebo aj Fringe. Undercut sprevádzajú na veľmi krátko ostrihané boky, ale vrch hlavy sa pýši dlhšími vlasmi. Boky môžu byť zostrihané fade technikou pekne postupne do stratena alebo sú ostrihané na veľmi krátku jednotnú dĺžku. Čo poviete, vyskúšate aj vy silu Undercut účesu?

Low fade, mid fade alebo high fade?

Aj svet barberov je pestrý a rozmanitý. Neexistuje tu len "biela a čierna", naopak pokiaľ je váš barber jednotkou vo svojom obore, tak sa nemusíte báť vystúpiť z komfortnej zóny. Vymeňte starý zostrih za nový trendy strih, ktorý oživí a zatraktívni váš aktuálny nenápadný look.

Kvalitný základ všetkého je Fade

Starý známy Fade pre ostrieľaných holičov nepredstavuje žiadnu výzvu, stačí ak máte na hlave pár centimetrových vlasov navyše a moderný pánsky strih má dvere dokorán otvorené. 

pánsky strih low fade

Existuje mnoho variantov fade strihu ako skin fade, bald fade, tapered fade, a iné. Medzi najznámejšie fade strihy jednoznačne patrí low fade, mid fade alebo aj high fade. V preklade nízky, stredný alebo vysoký fade strih (fade=vyblednutie). Nízky fade je vystrihanie len v oblasti za uchom (viď. obrázok), stredný začína od oblasti spánkov a vysoký fade je fade začínajúci na vrchu hlavy, po bočných stranách. Samozrejme aj temeno hlavy si prejde fade premenou.

Fade strih tvorí základ rôznych iných moderných pánskych strihov. Podstatou pánskeho strihu fade je postupné zostrihávanie pekne do stratena až "vyblednutia". Prechody sú hladké a nenápadné. Len pri dobre odvedenom fade spoznáš skutočného majstra s nožničkami.

Náš tip: Navrhnite vášmu barberovi pripraviť príjemný mix niektorých strihov dokopy. Novým trendom je low fade s dlhšou ofinou alebo extravagantný high fade s Fohawkom a nápaditým vlasovým tetovaním. Čo poviete, pustíte sa do menšieho experimentovania?

Pánske strihy pre polodlhé vlasy

Klasika a štýl v jednom - populárny pánsky srih - French crop 

Mysleli ste si, že účesom z detstva odzvonilo? Mýlite sa. Tradičný účes "podľa hrnca" si prešiel úžasnou premenou a moderný French crop, známy aj ako crop top sa teší veľkej popularite aj tento rok. Dajte šancu zastrihnutej ofinke "podľa rajnici" a vkročte do exkluzívneho sveta moderných pánskych účesov. 

Ak hľadáte účes/strih, ktorý je jednoduchý a rýchly na úpravu a zároveň pôsobí moderným dojmom - French crop je to, čo vaša "hlava" potrebuje. French crop je obmenou strihu Crew cut. Rozdiel je predovšetkým v zastrihnutej ofine. Crew cut uprednostňuje messy (ležérny "chaotický") zostrih ofiny, ale French crop má typickú rovnomerne zastrihnutú ofinu.

Dlhší vrch s rovnomerne zastrihnutou ofinou a výrazne zostrihané vlasy po bokoch (fade technikou) až smerom k zátylku charakterizujú moderný strih 21. storočia - French crop.

Výhodou crop strihu je jeho univerzálnosť. French crop môže váš barber aplikovať na krátke, polodlhé, ale aj dlhé vlasy. Udržujte French crop prirodzený celý deň pomocou pomády alebo matným voskom. Podobný French crop strihu je "cisársky" uhladený Ceasar cut účes. 

Comeback hlási aj Pompadour

Súlad elegancie a dravosti v jednom. Dovoľte, aby sme vám predstavili famózny pánsky strih Pompadour. Už v 50-tych rokoch minulého storočia tento pompézny strih preslávil kráľ rockenrollu, Elvis Presley. Dnes sú jeho prívrženci David Beckham alebo aj herec Zac Efron. Ako vykúzliť z pánskej hrivy atraktívny zostrih Pompadour?

Pre Pompadour strih sú najideálnejšie rovné vlasy. Styling rovných vlasov v tomto zostrihu je oveľa jednoduchší ako upravovať bujarú kučeravú "pompadour" hrivu. 

pánsky strih

Pompadour strih charakterizuje výrazne krátka dĺžka bokov a temena hlavy. Horná časť vlasov ako aj ofina sú oveľa dlhšie ako zvyšok strihu. V extrémnych prípadoch ide aj o 9 až 15 cm vlasy.

Klasický Pompadour účes vie byť niekedy poriadne tvrdý oriešok. Jeho ranná úprava si vyžaduje viac času ako jeho brat - moderný Pompadour účes. Vlasy je potrebné vyčesať okrúhlou veľkou kefou, vystylovať s pomádou alebo mastnou pastou a nesmiete zabúdať hustú hrivy zafixovať fixačným sprejom. Naopak moderný Pompadour víta nedokonalosť a dravosť účesu, takže finálny výsledok nemusí pôsobiť elegantným uhladeným dojmom. 

Alternatívou za klasický Pompadour je štýlový pánsky strih textured pompadour 

pánsky účes, po bokoch vystrihaný, vrch dlhšie upravené vlasy

A čo tak Side part?

Napravo alebo naľavo? Pri účese Side part je podstatou učesať (rozdeliť) vlasy na dve strany, pričom deliaca čiara je jasne viditeľná. Side part je top strih pre moderných elegánov. Moderný účes vhodný aj pre formálne biznis prostredie. Podstatou je upravená uhladená vrchná časť vlasov, ktorá je dostatočne dlhá na vlasový styling. Najdlhšia časť vlasov je ofina, ktorú pri Side part účese môže vyčesať do dokonalého objemu alebo upraviť na bok spolu s ostatnými dlhšími vrchnými vlasmi. Po bokoch sú vlasy kratšie, ale žiadne "vyholenie" či do stratena sa nekoná. Bočné vlasy barber upraví do jednej dĺžky alebo postupne zostrihá.

pánsky účes side part

Pánske účesy pre dlhé vlasy

Nie každý má to šťastie a je obdarovaný hustými dlhými vlasmi. Muži, ktorí majú kvalitné dlhé vlasy už od narodenia, majú výhodu. Sú atraktívni, pohľadní s istou dávkou sexepílu, a je pritom úplne jedno či si vlasy nechajú voľne rozpustené, prehodia na jednu stranu, dajú do copíka, zapletú do dredov alebo z nich vykúzlia atraktívny pánsky účes známy ako top knot. 

pánsky účes dlhé vlasy - topknot

Náš tip: Poznáte top knot alebo man bun? Najpopulárnejšie pánske účesy pre dlhé vlasy sú jednoznačne man bun (mužský drdol) alebo top knot. V oboch prípadoch ide o drdol, jediný rozdiel je v jeho umiestení. Man bun je drdol takmer na temene hlavy a top knot kraľuje na vrchu hlavy. Pre originálny hipsterský vzhľad top knot spojte s po stranách vyholenou hlavou. 

pánsky účes dlhé vlasy - topknot

Pánske účesy podľa tváre

Pokiaľ ste detailista a nič nenechávate na náhodu, prispôsobte svoj účes typu vašej tváre . Štruktúra a tvar tváre barberom napovedia, či vám vami zvolený strih je súdený alebo nie.

pánsky strih pompadour

Nájdite svoj typ tváre! Pripravili sme si pre vás krátky zoznam, ktorý môže uľahčiť voľbu strihu predurčeného práve vám. 

Typy mužskej tvári:

  • oválna tvár – šírka čela a sánky takmer rovnaká,
  • obdĺžniková tvár– podlhovastá oválna tvár,
  • štvorcová tvár – hranaté čelo i sánka,
  • srdcová tvár – tvár najširšia v oblasti čela,
  • trojuholníková tvár – tvár najširšia v oblasti sánky,
  • diamantová tvár – širšie líca a užšie čelo s bradou,
  • okrúhla tvár – zaoblené línie, rovnaká šírka a výška tváre.

moderný pánsky strih

Správny výber účesu a strihu pre niekoho predstavuje dôležitú časť jeho osobnosti, životného štýlu a pestovaného imidžu.  Na krátko, na ježka, dlhé, strapaté, zostrihané po bokoch, dnes sa nosí všetko. Je 21. storočie kedy je možné aj nemožné, vítaná je extravagancia, nekonvenčnosť, ale aj klasika a elegancia. Nebojte sa svetu ukázať vašu skutočnú tvár. Moderný účes a kvalitný strih predstavujú prvý krôčik k vášmu novému začiatku.