5 minút čítania, Lucia Pampurikova 20. 09. 2021

Ples, významná spoločenská udalosť, si zaslúži aj významné a predovšetkým reprezentatívne spoločenské oblečenie. Na plese nereprezentujete len seba, ale aj svoju partnerku. Venujte dostatočnú pozornosť výberu obleku, košele a aj samotným doplnkom. Na plese sa chcete predsa blysnúť a oslniť okolie nielen svojím vystupovaním, ale aj štýlovým elegantným outfitom. Dnes si predstavíme dokonalú pánsku košeľu, v ktorej na plese budete za skutočného elegána. 

smokingová biela košeľa

Riaďte sa pozvánkou

Výber košele môže byť ovplyvnený predpísaným dress code. Formálne plesy zvyčajne prebiehajú pod taktovkou vopred zvoleného dress code. Najčastejší predpísaný dress code pre slávnostné formálne udalosti je BLACK TIE. Pokiaľ vám na pozvánke "svieti" Black tie, váš výsledný outfit musí obsahovať:

  • čierny smoking,
  • bielu smokingovú košeľu so skrytým zapínaním (smokingová košeľa by mala mať dvojíte francúzske manžety so zapínaním na manžetové gombíky),
  • čierny motýlik,
  • čierne lakované oxfordky.

Ak máte na pozvánke uvedené White tie, znamená to pre váš, že si musíte zaobstarať:

  • frak, ktorý nikdy nezapínate,
  • bielu košeľu so stojatým golierom, skrytým zapínaním a piketovou náprsenkou,
  • bielu piketovú vestu,
  • biely motýlik,
  • čierne lakované topánky, 
  • biele rukavice a čierny cylinder (nie sú povinné, ale dotvoria dokonalý slávnostný outfit vo fraku)

Na plese vždy za pravého elegána   

Pokiaľ idete na neformálny napr. hasičský alebo poľovnícky ples, najideálnejší je: oblek tmavej farby (pánsky oblek svetlej farby nie je na formálne udalosti po 19.00 hodine vhodný, vítaný je len pánsky oblek tmavej farby).

          tmavomodré pánske sako čierne pánske sako

Biela elegantná košeľa je stávkou na istotu nech idete na akýkoľvek ples. Pokiaľ sa idete zabaviť na menej formálny ples, akceptuje sa aj pánska košeľa v svetlých farbách akými sú smotanová, béžová, svetlomodrá, ale ak ples koná v zimnom období, očariť môžete aj v bordovej alebo tmavomodrej košeli.

svetlomodrá pánska košeľa s dlhým rukávom bordová pánska košeľa

Ak sa na ples chystáte ako pár, mali by ste byť s partnerkou aj dokonale zladení. Ako na to? Jednoducho. Ako pomôcka vám poslúži farba šiat vašej partnerky. Neznamená to, že ak má partnerka modré šaty, aj vy budete nahodený celý v modrej. S farbou partnerkiných šiat úplne postačí zladiť farbu vašej košele, motýlika, kravaty alebo farbu vreckovky do saka. 

Košeľa by mala byť bez vzorov a výhradne elegantného strihu. Žiadny flanel ani káro. Tabu na ples predstavuje okrem vzorov aj košeľa s krátkym rukávom a s náprsným vreckom. Neodporúčame voliť čiernu košeľu, už len z hľadiska farebnej kombinácie (čierne sako, čierna košeľa k sebe veľmi nepasujú).

Všeobecne platí, že košeľa na ples vám musí dokonale "sadnúť". Rukáv košele by mal vyčnievať spod saka 1 až 2 cm. Pri formálnych udalostiach zabudnite na ležérny vzhľad s vyhrnutým rukávom na košeli alebo s rozopnutým vrchným gombíkom.

Naša rada: Tričko pod priesvitnú bielu košeľu je vhodné nielen z hygienického, ale aj z estetického hľadiska. Doba aj móda idú plnou parou vpred, preto je tielko pod košeľou dávno pasé a preferuje sa bavlnené tričko neutrálnej telovej farby. 

Veríme, že sme vám pomohli sa zorientovať v svete elegantnej módy a že si vyberiete atraktívnu košeľu na ples, tak aby ste so svojou partnerkou tvorili dokonalý pár.