12 minút čítania, Lucia Pampurikova 16. 12. 2020

Niektoré procesy nášho tela jednoducho nezastavíte. Nie vždy sa dá spomaliť proces starnutia, vypadávanie vlasov či šedivenie vlasov ani u mužov ani u žien.

Šediny. Ďalšia nebadaná zmena v našom životnom cykle. Prvé šedivé vlasy, ich prvá zmena farby. Páni, vôbec si z toho nerobte ťažkú hlavu. V prvom rade je nesmierne dôležité povedať si sami pre seba, že šedivé vlasy nie sú znakom staroby. Keď v zrkadle uvidíte nový sivý preliv, neznamená to, že ste starí.  Naopak šedivé vlasy mužom perfektne hrajú do karát. Podľa prieskumu je šedivý pánsky preliv sexi, mužom dodáva zrelosť, mužnosť a pôsobí skôr príťažlivo ako odpudivo.

ako zastaviť šedivenie vlasov 

Šedivenie vlasov je prirodzený jav, ktorý prichádza s vekom. Môže sa však stať, že začnete šedivieť omnoho skôr ako iní muži a to môže mať hneď niekoľko príčin.

V prvom rade si šedivé vlasy netrhajte. Odtrhnutý vlas už nenarastie, ale odstrihnutý vlas má ešte ako takú šancu. 

Príčin prečo nám šedivejú vlasy je viac, niektoré z nich si predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

Prečo šedivejú vlasy?

Pribúdajúci vek alebo zdravotné problémy?

1. Genetika

Jednoznačne. Najznámejšou a zároveň vedecky dokázanou príčinou, prečo nám šedivejú vlasy, je naša genetická predispozícia. Platí to najmä vtedy, keď šediviete ešte pred dosiahnutou dvadsiatkou, to je vek, kedy sa hovorí o predčasnom šedivení. Za predčasné šedivé vlasy môžete poďakovať vašim rodičom, ak sa u nich už v mladom veku objavili prvé sivé vlasy, tak je viac než pravdepodobné, že je to aj váš prípad a vy to nemôžete nijako ovplyvniť. 

2. Fajčenie

fajčenie, príčina pre skoré šedivenie vlasov

Áno, presne ako čítate. Fajčenie škodí nie len nášmu zdraviu a okoliu, ale aj našej bujarej hrive. Toxíny v cigaretách môžu poškodiť naše vzácne a ničím nenahraditeľné vlasové folikuly a začneme šedivieť skôr ako by sme mali, a to dokonca pred 30. rokom života. A čo je horšie, je vedecky dokázané, že fajčenie sa podieľa aj na plešatosti. Dlhodobé fajčenie sťahuje cievy, čo znižuje prietok krvi do našich vlasových folikulov a aj to môže byť príčina, že fajčiarom vlasy vypadávajú viac ako nefajčiarom.

3. Vitamíny

Vitamíny tvoria veľmi dôležitú zložku našej stravy. Dostatok vitamínov prispieva k harmonickému kvalitnému životu. Ich nedostatok spôsobuje nemalé problémy nášmu telu. To ako sa stravujeme a aký je "bohatý" náš jedálny lístok na vitamíny a minerály veľmi vplýva na naše zdravie, silu kostí či kvalitu vlasov. Dnes sa zameriame na vitamíny, ktorých nedostatok spôsobuje skoré šedivenie vlasov. V zozname vitamínov a minerálov sme uviedli aj ich výskyt/zdroj.

vitamíny pre zastavenie šediveniu vlasov

Nedostatok nasledujúcich živín (vitamínov, minerálov) môže spôsobiť šedivenie:

  • Bielkoviny (ryby, hydina, mliečne výrobky, orechy, šošovica)
  • Vitamín B12 (ryby, hydina, vajcia, mlieko)
  • Meď (mäkkýše, semená a orechy, hovädzia pečeň, strukoviny, mandle, tmavá čokoláda a špargľa, banány, slivky)
  • Železo (morské plody, orechy, fazuľa, obohatené cereálie, šošovica, horká čokoláda)
  • Zinok (červené mäso, hydina, fazuľa, tekvicové a slnečnicové semená, mak, huby, žĺtky a pivovarské droždie)
  • Jód (morské ryby, sušené slivky, vajce najviac žĺtok, tvaroh, mlieko, jogurty)
  • Kyseliny listová (kel, kapusta, biela fazuľa, špenát, karfiol, brokolica, mäso, šošovica, pór,..)
  • Vitamín A (marhule, mango, broskyne, tekvica, mrkva, špenát, brokolica, šípky, paradajky, mlieko, mliečne výrobky, pečienka, olej z rybej pečene)

Pri zdravom životnom štýle, v našom prípade zdravom vyváženom jedálničku sa oblúkom vyhýbajte polotovarom, potravinám s umelými príchuťami, farbivami či s potravinami plných rôznych Éčok, naopak vyhľadávajte zdravé tuky bohaté na omega 3-mastné kyseliny (losos, pečeň z treščej pečene, vajíčka, tuniak, sardinky, chia semiačka, ľanové semienka, orechy), zabezpečte si pitný režim a nehovoríme o pivnom pitnom režime, ale o lahodnej studenej priezračnej vode. 

zdravý jedálniček pre zastavenie šediveniu vlasov

4.Autoimunitné ochorenia

Keď niečo s nami nie je v poriadku, naše telo nám vždy vysiela signály. Predčasné šediny môžu byť jedným z takýchto signálov. Autoimunitné ochorenie (imunitný systém tela napáda svoje vlastné bunky) môže tiež spôsobiť predčasné sivé vlasy. V prípade nepríjemných autoimunitných chorôb, alopécie a vitiliga, môže imunitný systém napadnúť vlasy a spôsobiť aj stratu pigmentu.

Vo väčšine prípadov je šedivenie normálny prirodzený jav, ktorý prichádza s vekom. Ak, ale vlasy začnú šedivieť oveľa skôr, môže aj nemusí ísť o hormonálne poruchy v tele. Počuli ste už o chorobách ako Hashimotova choroba či celiakia?

Autoimunitné ochorenia, ktoré prispievajú aj k rýchlemu a skorému šediveniu vlasov:

  • Hashimotova choroba (autoimunitné ochorenie spojené so zníženou funkciou štítnej žľazy), 
  • Gravesova-Basedowova choroba (autoimunitné ochorenie spojené so zvýšenou funkciou štítnej žľazy), 
  • zníženie funkcie adrenálnych žliaz (zúčastňujú sa na tvorbe „stresových“ hormónov), 
  • perniciózna anémia (chudokrvnosť z nedostatku vitamínu B12)
  • celiakia (autoimunitné ochorenie, kde sa po konzumácií lepku, objaví zápal tenkého čreva)

Vedeli ste,..

Vedeli ste, že už počas niekoľkých týždňov s bezlepkovou diétou vo vašom jedálničku, môžu, resp. majú šancu vlasy celiatika znova stmavnúť a to aj po rokoch šedivenia. 

Ak ste šedivý dvadsať ročný chalan, tak môže aj nemusí ísť o hormonálnu poruchu. Za opýtanie a vyšetrenie u vášho lekára nič nedáte. Radšej ísť skôr ako príliš neskoro.

5. Pigment

Niekto má svetlejšiu farbu pleti, takže má v tele menej pigmentu, niekto naopak tmavšiu pokožku, čiže má aj viac pigmentu. Čiernovlasí a celkovo tmavovlasí ľudia majú viac pigmentu a tým pádom začínajú šedivieť neskôr ako svetlovlasí ľudia. Výhodou svetlovlasých mužov je, že ich šediny síce prídu o niečo skôr, ale takmer ich medzi svetlými vlasmi nevidno.

Čím je človek vo vyššom veku, tým rýchlejšie pigmentové bunky v tzv. vlasových folikuloch, umierajú. Ak začínate šedivieť po 35, tak ide o prirodzené šedivenie. Pigment s vekom slabne na sile a melanín, základná pigmentová zložka vlasov, sa postupne vytráca (vlas stráca farbu) a stávajú sa šedivé, biele až úplne priesvitné. Melanín je pigment v ľudskom tele, ktorý je zodpovedný za farbu pokožky, vlasov, či očí.

Vedeli ste,...

Vedeli ste, že aj etnická príslušnosť zohráva úlohu pri skorom šedivení. Belosi začínajú šedivieť oveľa skôr ako napr. černosi. V priemere belosi začínajú šedivieť vo veku 30 rokov, černosi až o 10 rokov neskôr. 

6. Stres

stres faktor pri šedivých vlasov

Pri strese ako faktore, ktorý má ovplyvňovať šedivenie vlasov, to ešte stále nie je jednoznačné. Niektorí vedci sa domnievajú, že stres, časté stresové situácie či vysoké stresové vypätie sú faktorom, ktorý je zodpovedný za šedivenie vlasov, druhí tvrdia opak. Jediné čo vieme je, že stres môže poškodiť dôležité bunky v našom tele. Práve tie bunky, ktoré môžu obsahovať melanín, ktorý nám dodáva farbu vlasov. Čo ale na 100% o strese vieme je, že stres je rozhodujúci faktor pri mnoho ďalších chorobách a zdravotných problémoch, takže sa mu radšej vyhýbajme alebo sa naučte so stresovými situáciami vhodne a efektívne popasovať. 

7. Hormonálna nerovnováha

Endokrinná nerovnováha a šediny. Aj keď sa vám to asi nepozdáva, ale je to naozaj tak. Medzi príznaky hormonálnej nerovnováhy u mužov patrí aj znížení rast vlasov, skoré šedivenie a aj skoré až nadmerné vypadávanie vlasov. Je vedecky dokázané, že vyrovnanie hladiny hormónov môže mať za následok stmavnutie vlasov už počas niekoľkých mesiacov.

Nepáči sa vám váš nový šedivý preliv? Neviete ako sa zbaviť šedín? 

Keď už vieme dôvody, prečo sme skoro šedivý alebo prečo sa nám prvé šedivé vlasy objavili skôr ako naším známym, je na miesto položiť si otázku:

Ako zastavíme či spomalíme šediny? 

Doplniť vitamínový deficit. Takže vitamíny, vitamíny a ešte raz vitamíny, minerály, bielkoviny a zdravé tuky. Posilnite nimi nie len vaše vlasy, ale celé telo. Zoznam vitamínov, ktoré pomáhajú v boji proti šedivej hrive nájdete v bode č. 3 v našom článku. 

Cibuľová šťava, rýchly liek na šediny.

Overený babský recept. Vyskúšajte a uvidíte sami. Cibuľová šťava nie je v boji proti šedinám žiadnym nováčikom. Už stáročia nám pomáha zabíjať rôzne infekcie, zápaly, baktérie, nežiadúce parazity či nepríjemné plesňové ochorenie, ktoré nepriaznivo pôsobia na vlasy a zabraňujú pri úspešnej regenerácií vlasových folikulov. 

Kúzelná cibuľová šťava sa využíva aj pri liečbe alopécie a aj pri šedivejúcich vlasov.

cibuľová šťava liek na šediny 

Recept na zázračnú cibuľovú šťavu proti šediveniu 

Jednoduchý recept, ktorý funguje na 100%. Cibuľu buď odšťavíte alebo rozdrvíte, šťavu vmasírujte do pokožky hlavy, nechajte pôsobiť 10-15 minút a následne umyte vlasy vaším šampónom, ktorý bežne používate na umývanie vlasov. Ak chcete vidieť účinky cibuľovej šťavy, je potrebné tento proces opakovať pri každom umývaní vlasov.

Kúra na nezaplatenie so šalvie lekárskej

Skúste doma zaexperimentovať a vyskúšajte blahodarne účinky byliniek, šalvie lekárskej. Doma si pripravte extrakt zo šalvie lekárskej a to tak, že použijete 100 gramov sušených byliniek šalvie a zalejete 0,5 litrom horúcej vody. Keď bude voda teploty, ktorú znesiete na vašej pokožke, výluh preceďte a extrakt aplikujte na vlasy. Šalvia pomôže pri obnove vašej prirodzenej farby vlasov.

Čarovný olej z tekvice

tekvicový olej proti šediveniu vlasov

Za vyskúšanie tak isto stojí aj obyčajný tekvicový olej, ktorým si jednoducho premasírujete pokožku hlavy (vlasy). Tekvicový olej dokáže navrátiť stratenú farbu vlasov, ale aj pozitívne stimulovať korienky vlasov. 

Obyčajný čierny čaj

Ďalší jednoduchý a lacný recept ako vybabrať so šedinami. Výluh z čierneho čaju.  Úplne postačí vylúhovať 2-4 vrecúška obyčajného čierneho čaju v 0,5 litra horúcej vody. Výluhom umyjeme vlasy. Ak chceme dosiahnuť nádych, lesk a hebkosť vlasov, do výluhu z čierneho čaju pridáme kondicionér na vlasy. Necháme pôsobiť a nasledovne zmyjeme.

Zafarbenie vlasov u profesionálov

Ak sa vám nechce doma experimentovať a zároveň sa vám nepáči pohľad na vašu šedivejúcu hrivu, vyskúšajte sa objednať ku kaderníčke/kaderníkovi a oni sa o tento nevítaný problém radi a rýchlo postarajú. 

Ako sa popasujete so šedinami necháme na vás. Vyskúšať môžete overené babské recepty a ísť na to prírodnou cestou alebo sa pohodlne usadíte do kresla pri kaderníkoch a vyskúšate ich šikovné profesionálne služby. Vyhľadať môžete aj  doktorov, ktorí sa zaoberajú trichológiou (špeciálny vedný odbor zaoberajúci sa štúdiom vlasov, vlasovej pokožky a problémami s nimi spojené), oni už vedia čo s vami.