5 minút čítania, Matej Podstavek 14. 02. 2019

Ak chceš zažiariť, tak starý vyšednutý čierny oblek, ktorý zo skrine vyťahuješ už po piaty krát spolu s o pár čísel väčšou košeľou nie je správnou voľbou, po ktorej by si mal siahnuť. Škála strihov, materiálov, farieb a doplnkov, vďaka ktorým môžeš svoj outfit vkusne doplniť a zladiť so svojou partnerkou je široká. Avšak, ak je na danú udalosť dress code (kódex obliekania) predpísaný, je nutné ho striktne dodržať.

Čo si oblečieš, ak je predpísaný dress code označený názvom „White Tie“ alebo „Black Tie“?

Ak je na udalosť predpísaným odevom pána „White Tie“, jedná sa o jednu z najformálnejších udalostí. Medzi kúsky tohto najstriktnejšieho odevu patria:

  • frak čiernej farby
  • biela košeľa s pevným, stojatým golierom
  • biela vesta
  • biely motýlik
  • lakované topánky čiernej farby
  • čierne ponožky

Výraz „Black Tie“ označuje predpísaný odev na menej formálne príležitosti, ktorý pozostáva z nasledujúcich kúskov:

  • smoking čiernej alebo tmavomodrej farby s lesklými klopami
  • nohavice rovnakej farby s lesklými pásikmi po bokoch
  • biela košeľa
  • motýlik čiernej farby
  • čierne lakované topánky

Z doplnkov je povolené použiť biele rukavice, bielu vreckovku, vreckové hodinky,
čierny cylinder či vychádzkovú palicu.

Čo si oblečieš na udalosť, na ktorú dress code predpísaný nie je?

Väčšina z nás navštevuje práve takéto udalosti, ako napr. ples, ktorého status je menej formálny a nevyžaduje sa odev „White Tie“ ani odev „Black Tie“. Avšak, aj tu sa stáva nepísaným pravidlom oblek. Stačí ak siahneš po čiernom obleku, prípadne obleku tmavej farby. Je veľmi dôležité vybrať si správny strih, ktorý vyhovuje tvojej postave. Pokiaľ si vyšportovaný typ alebo si chudý, môžeš staviť na modernú slim verziu obleku. V tomto prípade máš dovolené siahnuť po nohaviciach, ktoré sa na spodku zužujú a zároveň aj skracujú na 7/8-ové.

V prípade zavalitejšej postavy sa odporúča zvoliť klasické strihy, ktoré dokážu zakryť nedostatky. Aj v tomto prípade je ale dôležité, aby ti veľkosť saka sadla v oblasti pliec či rukávov a nohavice neboli príliš dlhé. Najlepšie urobíš, ak si vezmeš bielu košeľu. Určite tým nič nepokazíš. Platí tu rovnaké pravidlo strihu – nikdy si neber slim verziu, pokiaľ na to nemáš postavu.Ak máš správnu dĺžku rukávov na saku (po zápästnú kosť), rukávy košele spod nich môžu trčať. Tu dostávaš príležitosť outfit oživiť a použiť zaujímavé manžetové gombíky.

Pozor! To, že si splnil tieto pravidlá neznamená, že to celé neskazíš nesprávne zvolenými doplnkami. Kravatu je vhodné použiť čiernu alebo takú, ktorá bude ladiť s odevom tvojej partnerky. Ku klasickým strihom je vhodnejšie zvoliť širšiu kravatu. K oblekom strihu slim lepšie pasuje užšia. Alternatívou kravaty je aj motýlik. Vo farebnom prevedení, ladiacom k odevu dámy, sa stáva neprehliadnuteľným prvkom tvojho outfitu.


Správnou voľbou sú čierne lakované alebo kožené topánky. V prípade inej farby obleku než je čierna, možno zvoliť inú farbu topánok (napr. hnedú). Platí pravidlo, že topánky sú rovnakej farby ako opasok, ktorý je v každom prípade jednofarebný a kožený. Na tento typ podujatia sa odporúča, aby si siahol po tenkých vysokých čiernych ponožkách. Nechceš predsa spraviť hanbu sebe ani svojej partnerke.

Už spomenuté manžetové gombíky outfit oživia a vyšperkujú. Hodia sa v rovnakej farbe, ako je kravata, alebo vo farbe, ktorá ladí s odevom dámy. Ako doplnok môžeš použiť aj elegantné hodinky. Nezabúdaj, že okrem zásad obliekania je dôležité dodržiavať aj zásady slušného správania. A zábava môže začať. Žijeme len raz!