Ako vrstviť oblečenie počas nepríjemných chladných dní
3 minúty čítania, Lucia Pampurikova 03. 10. 2017

Aj vy to poznáte, keď cestou do práce vám je neuveriteľná zima, mráz sa vám dostáva pod kožu a ani super hrubá bunda vás nezachráni. Riešenie pri obliekaní počas ukrutnej zimy je jednoduché. Stačí keď sa pekne "navrstvíte". Okrem vrstvenia oblečenia je dôležité, aby ste mali vždy v teple hlavu a nohy.

Na každodenné nosenie je vhodný vlnený kabát alebo bunda v štýle parka. Niekto má rád aj páperové bundy, ale je aj veľa ľudí, ktorí sú na páperie alergickí, takže ostávajú verní syntetickej klasike. Počas jesenného obdobia si na bundu môžete dať aj vestu.

V zime naopak vrstvíme viac kusov tenšieho oblečenia ako je tielko + košeľa či polokošeľa + sveter + hrubší kardigan a končíme už vyššie spomínanou bundou či kabátom.

Doplnky ako čiapka, rukavice či šál by mali byť aj v pánskych šatníkoch a v chladnom období sú na nezaplatenie. Momentálne sú trendy obrovské šály, jednofarebné či vzorované. Pletené rukavice vám počas zimy zabezpečia komfort aj hneď ráno pri šoférovaní, naopak v jesennom období postačia aj kožené rukavice. Vyzerajú elegantne a pôsobia dojmom luxusu a exkluzivity. 

Pohyb patrí k životu a vždy keď sa dá po celom dni v práci, zavretý medzi štyrmi stenami, si radi vybehneme na čerstvý vzduch.

Pri vrstvení športového oblečenia pri rôznych outdoorových aktivitách by ste si mali osvojiť cibuľový prístup. 

Outdoorové aktivity sú rôzne, ale ich podstata je jednoduchá, vykonávajú sa vždy pod holým nebom, preto treba byť pripravený na každú situáciu. Odborníci pri týchto aktivitách vždy apelujú na to, aby ste nepodceňovali počasie, jeho premenlivosť a nepredvídavosť. Rezerva to istí.

Prvá vrstva tzv. sacia vrstva, je veľmi dôležitá, pretože práve ona vás udržiava v teple, suchu a pohodlí, je v priamom kontakte s vašou kožou. Osvedčené je termoprádlo v podobe tričiek, tielok, spodných nohavíc či termoponožiek.

Druhá vrstva by mala byť izolačná. Materiál, ktorý sa používa pri výrobe týchto kúskov oblečenia sú z izolačných vlákien a tkanín, rýchlo schnú a neabsorbujú vlhkosť (pot), oni ju totižto posielajú do ďalších vrstiev. Radia sa sem materiály ako softshell alebo aj fleecova mikina. Ďalšia vrstva je takisto veľmi dôležitá. Je to ochranná vrstva, ktorá by nás mala chrániť proti vetru a prístupu vody.