5 minút čítania, Matej Podstavek 12. 04. 2019

Svadba je významný deň v živote všetkých zúčastnených. Fotky z tejto výnimočnej udalosti budú v obehu oveľa dlhšie ako nechuť do jedla po prehýrenej noci. Si pozvaný a nevieš, čo si obliecť? Máme pre teba zopár rád ako vybrať tú správnu košeľu a vyzerať elegantne a príťažlivo.

Farba svadobnej košele

Svadobné košele by mali mať bielu, prípadne jemne béžovú farbu. Odtieň bielej alebo béžovej farby dobre zlaďte s nevestinými šatami, aby ste na fotkách nepôsobili rôznorodým dojmom. Zvlášť žiarivo biela košeľa a slonovinové šaty môžu vyzerať špinavým dojmom. Samozrejme šikovný fotograf si vie poradiť aj s farbami, ale lepšie je byť dobre zladený ako upravovať každú fotku.

Košele pre hostí môžu byť biele, ružové alebo jemne modré. Nezabudnite na pravidlo, že stredobodom porozornosti má zostať nevesta, a tak sa vyvarujte výstredným vzorom.

Strih svadobnej košele

Strih, ktorý zvolíte závisí na tvojej postave a preferenciách. Ak si silnejšej postavy, vsaď na Regular Fit. Ponúka extra priestor hlavne v oblasti pása. Strihy Body Fit a Slim Fit viac priľahnú k telu a dajú viac vyniknúť tvojej vyšportovanej postave.

Kravata alebo motýlik k svadobnej košeli

Ísť na svadbu bez kravaty alebo motýlika je obrovský prešľap. Farba kravaty by mala ladiť s farbou košele. Nikdy však nepoužívaj úplne rovnakú kravatu a vreckovku. Je to nevkusné a bez nápadu. Pokús sa vytvoriť jemný, prípadne aj výraznejší kontrast. 

Drevený motýlik na svadbu

Veľkým hitom posledných rokov sú drevené motýliky. Farebne však musia ladiť tak ako kravaty. Pri klasických motýlikoch si daj pozor na to, aby si nevyzeral ako čašník - hlavne pri kombinácii čierneho motýlika a bielej košele. Určite nechceš, aby si ťa ako ženícha či hosťa pomýlili s čašníkom.

Ako sa obliecť na svadbu?

Okrem farieb a strihov je tiež potrebné rozlišovať na aký typ svadby si bol pozvaný. Ak ide teda o honosný typ svadby, pravidlom býva, že na pozvánke je uvedený a hlavne predpísaný typ oblečenia tzv. "dress code". Ak bolo na pozvánke „white tie" to znamená frak a k nemu biela košeľa s vyzdvihnutým límčekom (stojačikom), skrytým zapínaním s manžetovými gombíkmi a biely motýlik. Ak je uvedené „black tie,“ očakáva sa, že budeš v smokingu s bielou košeľou šitou špeciálne na čierny motýlik a s manžetovými gombíkmi. V žiadnom prípade nemeníme farbu košele.

Pokiaľ ideš na klasickú svadbu ako hosť, siahni po bielej košeli prípadne inej farbe, najlepšie však menej výraznej. Neodporúča sa veľmi sýta farba nakoľko ide o formálnu spoločenskú udalosť. Farbu košele prispôsobujeme aj k farbe obleku, prípadne k farbe šiat partnerky. Napríklad ak máme tmavomodrý oblek, nevolíme do neho zelenú košeľu. Snažíme sa farby zladiť. Ak si ženích, obleč si oblek, najlepšie čierny a bielu elegantnú košeľu s naškrobeným limčekom. 

Nech si ale vyberieš akúkoľvek košeľu, treba zdôrazniť, že voliť treba klasickú, elegantnú, nie flanelovú, ani s gombíkmi na límčeku! Ku košeli patrí jednoznačne lesklá kravata alebo motýlik. U ženícha výhradne iba biela kravata! Tak isto treba zdôrazniť, že na svadbu, či už si ženích, hosť, či svedok, volíte iba košeľu s dlhým rukávom, aj keby bolo akokoľvek teplo. Nezabúdaj na dĺžku rukáva, ktorá by mala vyčnievať spod saka asi tak 1 cm. 

Či už ideš na svadbu ako hosť, svedok, ba dokonca ženích, držíme ti palce, pretože to rozhodne budeš potrebovať. A hlavne buď chlap a všetko dobre dopadne!