7 minút čítania, Lucia Pampurikova 30. 12. 2020

Ako vybrať správny opasok

Pánsky módny svet neponúka veľké množstvo doplnkov. Preto by ste mali dbať najmä na kvalitu, ktorá sa vyplatí. Mnoho pánov siaha po jedinom a výraznom doplnku a to opasku. Každý by mal pred kúpou zvážiť, na akú príležitosť bude opasok nosiť, teda ku akým nohaviciam, aby jednoducho ladil a bol v outfite výrazný, no pritom nie preexponovaný. Tí, ktorí uprednostňujú kožené opasky mi dajú za pravdu, že investícia sa určite oplatí. Takýto opasok si nekupujete na jednu sezónu. Dobrý, elegantný, nadčasový kúsok vydrží vo vašom šatníku určite pár rokov. Samozrejme aj opasky podliehajú módnym trendom a sezónam. Je len na vás, čomu dáte prednosť.

 

Správny výber je dôležitý

Pri výbere opaska je základ správna dĺžka a správna šírka. Dĺžka opaska sa môže meniť od sedu nohavíc, resp. od toho či nosíte nohavice v páse alebo na bedrách. Nespoliehajte sa na to, že máte jeden opasok v určitej veľkosti a ten Vám bude dobrý vo všetkých nohaviciach.

DĹŽKA OPASKU

Ako zistíte správnu dĺžku opasku?

Správna dĺžka opaska sa nemeria po celej dĺžke, ale od začiatku spony opaska po strednú dierku. Podľa tohto sú vyjadrované aj dĺžky opaskov v obchodoch.

ako merať dĺžku opasku

Ak nosíte nohavice na páse, tak je potrebné zmerať obvod pása, zjednodušene povedané : obvod pása=obvod opaska.

Ak máte naopak radi moderný street štýl baggy (nohavice s nižším sedom) a nohavice nosíte skôr na bedrách, tak je potrebné odmerať obvod bokov.

Opasok vždy radšej volíme o niečo dlhší, ten vieme skrátiť, avšak prikrátky už predĺžiť nevieme.

Samozrejme, ak ste sa netrafili do správnej veľkosti opaska nič nie je stratené. Ako správny chlap ste určite zručný a šikovný. Jednoducho si opasok upravíte na požadovanú dĺžku. Samozrejme, to sa dá v prípade, ak je vám opasok pridlhý. 

Veľkosti/dĺžky opaskov :

Dĺžka opasku v cm 85 90 95 100 105 110 115 120
Obvod pása v cm 81-89 86-94 91-99 96-104 101-109 106-114 111-119 116-124

Čísla (dĺžka opasku) , ktoré sú uvedené v tabuľke, predstavujú dĺžku opaska od zapínacieho hrotu po strednú dierku (viď. obrázok vyššie).


Stručný návod na úpravu dĺžky opaska

V prípade opaska na automatickú pracku, uvoľníme pracku v mieste kde sa spája s koženou časťou opaska, opasok skrátime  a znovu vložíme do pracky. Ak máte opasok na skrutku, tak skrutku vyskrutkujte, opasok skráťte na požadovanú dĺžku, vyrazte novú dierku a znovu zaskrutkujte. 

ŠÍRKA OPASKU

Pri kúpe opasku je takisto podstatná aj šírka. Akú šírku opasku potrebujeme, zistíme podľa šírky pútka na nohaviciach, pre ktoré je opasok určený. Väčšinou džínsy mavajú širšie pútka a naopak oblekové nohavice o niečo užšie. 

pánsky kožený opasok

Klasika je základ

Každý muž by mal mať v šatníku aspoň jeden klasický, čierny, kožený opasok . Čierny opasok predstavuje eleganciu, všestrannosť a módnosť v jednom. Univerzálna klasika, ktorá sa vždy zíde.

Kožené čierne opasky sú vhodné do oblekov a pri elegantnom štýle obliekania. Čoraz viac pánov preferuje eleganciu a do popredia sa stále viac a viac dostáva aj, neobľúbený pojem pre módnych kritikov, športová elegancia, kde tento skvostný doplnok, v podobe kvalitného čierneho opaska, určite využijete. Čierne opasky je potrebné ladiť s tmavými farbami topánok akými sú čierna alebo tmavomodrá. 

Čierny opasok Santos C

Opasky do džínsov

Muži s veľkou obľubou nosia džínsy. Myslíme si, že po pohodlných teplákoch, sú džínsy ďalší kúsok oblečenia, ktorý je bohato zastúpený v pánskych šatníkoch. A čo najlepšie zvýrazní vaše trendy rifle, ak nie práve dobre zvolený opasok. 

Pri rifliach môžete popustiť uzdu fantázie. Opasok nemusí byť len kožený, práve naopak bez akýchkoľvek výčitiek, môžete vyskúšať aj textilný opasok, opasok so syntetickej kože, s výraznou prackou alebo aj rebelský vybíjaný opasok. A nie len to..

Neváhajte zaexperimentovať aj pri výbere farebnosti. Ak je pre vás čierna a hnedá nudná klasika, vyskúšajte zelený, bordový alebo béžový opasok.

Túžite po luxuse?

Aj opasok môže predstavovať určitý druh luxusu a prepychu. Stavte na pravú kožu, ktorá môže byť dokonca z krokodíla alebo pytóna. Samozrejme nezabudnite na luxusnú sponu, ktorá dodá opasku punc. V prípade, ak sa chystáte zadovážiť si luxusnejší opasok, jednoznačne zvoľte pri výbere farieb klasické neutrálne ako čierna alebo hnedá. Farby, ktoré dokážete skombinovať skoro s každým outfitom.

Moderný čierny pánsky opasok

Veríme, že sme váš výber trocha uľahčili. Ak netúžite mať doma desať opaskov a mať ich len vo vašej šatníkovej zbierke (tak ako ženy majú svoje topánky či kabelky), tak porozmýšľajte zainvestovať trocha viac do kvalitného koženého hnedého opaska. Môžete ho zakomponovať do viacerých outfitov, či už pracovnom, elegantnejšom alebo aj pri bežnom outfite na randenie.

pánska modrá parka