5 minút čítania, Monika Vrtova 31. 03. 2020

Pánsku peňaženku si nevyberáme každý deň, preto treba pri jej výbere dbať na kvalitu materiálu, poctivé šitie a nesmieme zabudnúť ani na moderný dizajn. Peňaženka je dôležitou súčasťou nášho každodenného života. Nosíme v nej peniaze, kreditky, doklady a zmestia sa do nej aj drobné mince. Je to naozaj šikovný pomocník!

pánska peňaženka

V minulosti to tak ale nebolo. Poďme sa preto pozrieť do histórie, ako naši predkovia platili a v čom nosili peniaze. V dávnej histórii mohli ľudia o peniazoch v papierovej forme len snívať. Najviac rozšírený bol výmenný obchod, čiže niečo za niečo. Stanovili si hodnotu predmetu a na základe nej vymieňali ďalšie a ďalšie hodnotné predmety. 

Obľúbeným platidlom boli kožušiny, dobytok, ručné nástroje, a neskôr sa ako prvé platidlo využívali mušle, dovezené z Južnej Ameriky či Afriky. A peňaženka by v tejto dobe bola ľuďom úplne zbytočná.

Platenie drahými kovmi, akými sú zlato alebo striebro, sa spočiatku využívalo vážením a delením kovu na časti. Neskôr v Malej Ázii pristúpili k razeniu mincí, ktoré boli jednotnej váhy a jednotnej veľkosti, ktorá mala zaručiť rovnakú hodnotu mince.

Hnedá pánska peňaženka LOREN

Na prenos mincí sa už v tej dobe používali rôzne vrecúška a mešce. Majetní občania používali na uskladnenie svojich mincí veľké pokladnice. Mince boli ale nepraktické, a vo veľkom množstve bola ich váha pri prenose komplikovanejšia. 

Preto sa v 9. – 11. storočí v Číne a neskôr v 17. storočí v Európe začali tlačiť papierové peniaze, ktoré mali vytlačenú presnú hodnotu, ktorá zodpovedala určenej hodnote množstva drahého kovu.

Našťastie naši predkovia nezaspali na vavrínoch a koncom 19. storočia sa stali účty v bankách celkom bežným spôsobom uchovávania peňazí. A tak sa v dnešnej dobe pre nás stalo bežnou záležitosťou používanie bankomatových kariet tzv. "plastových peňazí" ktoré môžme vnímať ako ďalší vývoj v histórii peňazí.

Kde si ale všetky mince, bankovky ale aj karty prakticky uschovať, aby sme ich mali každý deň po ruke? Pomôže nám pánska peňaženka.

 peňaženka Bearil

Aké základné vlastnosti by mala mať peňaženka?

  • kvalitný materiál, 
  • precízne spracovanie a šitie,
  • RFID secure,
  • moderný dizajn.

Chceš si vybrať kvalitný kúsok, ktorý ti vydrží dlhé roky a stále bude vyzerať trendovo? Odporúčame ti siahnuť po peňaženke z pravej kože. Len tak sa neošúcha a roky používania jej pridajú tú správnu patinu. Len precízne spracovanie a šitie ti zaručí, že aj keď do peňaženky napcháš všetko potrebné, zachová si svoj tvar a vydrží aj väčší nápor. 

RFID secure je praktická ochrana pred zneužitím všetkých elektronických dát a údajov uložených na tvojej karte. Ak si vyberieš peňaženku s touto vlastnosťou, síce z nej budeš musieť vybrať kartu pri každom platení, ale zostaneš dokonale chránený. Preto ti tento výber odporúčame!

hnedá pánska peňaženka

Farebná verzia peňaženky je len vec dobrého vkusu. Niekto je zvyknutý nosiť klasickú čiernu peňaženku, a niekto si zase potrpí na pravú hnedú kvalitnú kožu. Ktorý farebný variant patrí medzi tvoje obľúbené?

čierna pánska peňaženkahneda panska penazenkaVeríme, že si sa dozvedel niečo nové o histórii peňazí a taktiež sme ti pomohli pri výbere peňaženky, z ktorej sa budeš radovať každý deň. Pokiaľ tvoja stará peňaženka hlási K.O stav, vyber si u nás! Máme širokú ponuku tvarov, farieb a zaujímavých vyhotovení pánskych peňaženiek.