3 minúty čítania, admin hlavní 31. 03. 2016

Plesová sezóna je v plnom prúde a nejeden pán premýšľa, ako sa obliecť na ples tak, aby neporušil spoločenskú etiketu a zároveň ladil s partnerkou ako dokonalý pár.

To, po akom druhu oblečenia siahne pán, záleží na type plesu. Pokiaľ ide o noblesný, honosný ples, väčšinou na pozvánke býva uvedené odporúčané oblečenie, v ktorom má pozvaný prísť.

Ak je predpísané oblečenie

White tie znamená frak. Je to vlastne najslávnostnejšia forma oblečenia. Ide o  pánsky oblek z čiernej látky, pričom chlopne saka sú obvykle z hodvábneho ripsu, nohavice s lampasmi bez záložiek. Dopĺňa ho vesta z bieleho ripsu (cez deň sa používa čierna), perleťové gombíky. Ku fraku jednoznačne voľte iba biely motýlik. Košeľa s vystuženou náprsenkou, jednoduché manžety, tvrdý golier s ohnutými rožkami. Čo sa týka topánok, odporúčajú sa jednoznačne lakované topánky, čierne, tenké, jednofarebné ponožky. Z doplnkov k fraku patrí čierny plášť, biele rukavice, biela vreckovka, cylinder alebo klobúk a biely hodvábny šál.

 

Black tie znamená smoking. K smokingu voľte iba čierneho motýlika, bielu košeľu s francúzskou manžetou so skrytými gombíkmi a lakovky. Smoking býva jednoradový alebo dvojradový a máva hodvábne chlopne a vrecko na ľavej strane. Nohavice obvykle s lampasmi bez záložky. Dopĺňa ho biela košeľa a  už spomínaný čierny motýlik. V prípade jednoradového smokingu ho dopĺňa čierna vesta z rovnakého materiálu ako sako, s okrúhlym výstrihom. Zas nesmieme zabúdať na čierne lakované topánky, čierne ponožky, prípadne biela vreckovka, biely šál, či tmavý plášť. Aký doplnok zvolíte, je už na Vás samotnom.

 

Jednou z možností je aj dokonca šerpa, treba ju ale zvoliť vo farbe motýlika (vtedy môže byť motýlik inej farby, ako čiernej).

Ak nie je žiadny predpísaný odev

Pokiaľ sa ale chystáte samozrejme aj s dámou na menej honosný ples, tzv. dedinský, čiže nižšej kategórie – postačí jednoduchší typ oblečenia, inak nazývaný formal dress.

Formal dress, čiže klasický čierny, alebo tmavý oblek. K nemu si muž berie najčastejšie bielu košeľu a slávnostnú kravatu, alebo motýlik. Farbu kravaty (motýlika) vyberajte obvykle (teda odporúča sa) v rovnakej farbe ako má partnerka šaty. Aby spolu ladili, ale nie je to podmienkou. Nezabúdajte opäť na topánky, najvhodnejšie sú čierne lakovky a do nich čierne ponožky.

Nech si už ale zvolíte akýkoľvek zo spomínaných druhov oblečenia, v žiadnom prípade nesmiete zvoliť za obuv bežnú vychádzkovú obuv a už vôbec nie znečistenú, je to nevkusné a spôsobíte si tým len trapas. Netreba však zabúdať, že samotné zladenie páru nespočíva len vo farebnej kombinácii, ale zladenie štýlu a úrovne oblečenia partnerov vzájomne.