Ako sa má muž obliecť na pohovor
7 minút čítania, Lucia Pampurikova 31. 10. 2020

Ako sa obliecť na pohovor?

Každý z nás sa už aspoň raz v živote uchádzal o nejakú pracovnú pozíciu. Nikto pri pracovnom pohovore nechce pohorieť a už vonkoncom stratiť šancu pri získaní novej práce. 

Ponúkame vám stručný prehľad ako si aj vďaka vhodnému oblečeniu získate váš vysnívaný job. 

Pracovný pohovor je bežná súčasť nášho života pri hľadaní práci. Výber oblečenia v ňom hrá samozrejme popri vašom vzdelaní a pracovných skúsenostiach jednu z dôležitých úloh, dokonca veľakrát jednu z najdôležitejších. Nakoľko oblečenie a celkový výzor o vás prezrádza množstvo informácií, aj váš seriózny postoj voči pozícii o ktorú sa uchádzate.

outfit pre pracovný pohovor

Oblečenie vyberajte podľa toho, o akú pozíciu sa uchádzate.

Pre muža vo všeobecnosti platí, že na pohovor je vhodné obliecť si sako s košeľou, kravatu, prípadne oblek. Kravata síce nie je povinná, ale pôsobí profesionálne, hlavne, ak sa uchádzate o miesto managera alebo o podobný dôležitý post. Košeľa nemusí byť hneď tá najluxusnejšia (pokiaľ nejde o nejakú business pozíciu), stačí, keď bude čistá, ožehlená, bez výstredných farieb a vzorov. 

pánska košeľa

Na čo si dať pozor

  • Oblek – či už jednoradový alebo dvojradový hlavne, aby nebol bizarných výrazných farieb a sedel vám správne. Nemal by byť slávnostný, úplne postačí klasický, jednoduchý oblek bez výrazných extravagantných vzorov. V žiadnom prípade nevolíme čierny oblek. Najlepšou voľbou je neutrálna farba tmavomodrá alebo šedá.

pánsky oblek

  • Sako - ak doma nemáte oblek a nemáte ani záujem o post riaditeľa firmy alebo o inú  "vysokú" pozíciu, úplne vám na pohovore postačí mať oblečené sako s košeľou. Sako, jednoradové, by vám malo byť ako uliate, útle postavy si môžu dovoliť trendy slim fit strihy a pre pánov plnšej postavy určite sako klasického módneho strihu. Farby, ako pri obleku, uprednostňujeme navy (tmavomodrú tiež známu ako námornícku) a klasickú neutrálnu, ale vždy elegantne pôsobiacu, šedú. Pri oblečení na pohovoroch najlepšie vynikne jednoduchosť. Elegantná jednoduchá línia. Najlepšie urobíte, ak zvolíte sako bez vzorov.

pánsky oblek na pracovný pohovor

  • Košeľa – nepotrebujete hneď luxusnú saténovú košeľu, postačí obyčajná, jednofarebná. Vyhýbajte sa košeliam rôznych vzorov, krikľavých, či výrazných farieb, tie si nechajte na iné príležitosti. Vašou úlohou je zanechať slušivý dojem, preto voľte radšej pastelové farby a nezabudnite mať košeľu zapravenú v nohaviciach.

pánsky biznis outfit

  • Kravata  - nie je nutnou súčasťou pri oblekoch, avšak pri vyšších pozíciách ju odporúčame ako vhodný a správny doplnok outfitu.  Taktiež výrazné farby, materiály či príliš nápadné vzory sa neodporúčajú, nakoľko môžu pôsobiť vyzývavo a neslušne.

pánsky komplet na pracovný pohovor

  • Ponožky -  žiadne členkové ponožky do tenisiek. Jednoznačne pri pohovoroch volíme dlhé ponožky, aby pri sedení nebolo vidieť odhalené časti nôh, pôsobí to totiž nevkusne. Farba ponožiek má byť určite jednofarebná, najlepšie zhodná s farbou nohavíc, prípadne ladiaca s topánkami.

outfit na pracovný pohovor

  • Topánky  - elegantné topánky sú voľbou na istotu. Najlepšie kožené, a hlavne aby boli čisté.  Dotvára to vizitku o vás. Ak si zvolíte poltopánky či mokasíny, mali by byť tiež bez výstredných výšiviek a ozdôb. Farebné by mali ladiť s opaskom. 

pánske kožené topánky

  • Doplnky - volíme decentné doplnky, ktoré nám dopomôžu dotvoriť výsledný outfit. Šperkom mužov sú určite hodinky, takže ak sa vo vašej zbierke nájdu elegantné hodinky s koženým remienkom, neváhajte si ich v deň pohovoru založiť. Kožený opasok takisto hrá pri výslednom komplete dôležitú úlohu. Kvalitný kožený opasok dodá vášmu vzhľadu dávku elegancie a vkusu. Doplnky a topánky by mali spolu vytvárať jeden harmonický celok, aj materiálovo a aj farebnosťou.

pánske doplnky

Jednoznačné tabu pri pracovných pohovoroch:

  • žiadne krátke nohavice 
  • žiadne tepláky, mikina alebo kapsáče
  • žiadne šľapky, sandále alebo tenisky
  • žiadne farebné tričká s rôznymi nápismi a ani pestrofarebné kravaty
  • rifle nie sú najlepšou voľbou, pri neformálnych pohovoroch určite voľte chinos nohavice
  • neupravený výzor (neoholená tvár alebo neupravená brada či fúzy)
  • žiadne opojenie alkoholom 

Aj keď idete na pohovor do firmy, kde sa uchádzate čo i len o pozíciu inštalatéra, školníka, kuchára či murára,  ani vtedy si nesmiete dovoliť nič z vyššie uvedených prešľapov.

Nie nadarmo sa predsa hovorí, že šaty robia človeka a vašou hlavnou úlohou na pohovore je predsa zanechať čo najlepší dojem. 

pracovný pohovor

Po našej krátkej písanej inštruktáži vám prajeme, milí páni, pri všetkých vašich budúcich pracovných pohovoroch, veľa šťastia. Dôverujte si, zbytočne nestresujte, odpovedajte priamo a sebaisto, nekoktajte sa a po dobrom prvotnom dojme, ktorý na seba upútate hneď ako otvoríte dvere, by mala vaša celková snaha a príprava, urodiť svoje ovocie. 

Držíme päste.