11 minút čítania, Lucia Pampurikova 26. 01. 2021

Košeľa jednoznačne patrí k must-have kúskom každého jedného pánskeho šatníka. Univerzálny kúsok, ktorý dokonale zapadne nie len do biznis štýlu. Košele v dnešnom modernom ponímaní majú dokonalé nápadité a predovšetkým štýlové prevedenie, kvalitné a detailné spracovanie. Ak aj nie ste práve košeľový nadšenec, jednoduchá biela bavlnená košeľa by vo vašom šatníku nemala chýbať. Je priam nevyhnutnosťou šatníka, pretože určite aspoň raz v živote pôjdete na pracovný pohovor, svadbu, krst či rande.

pánske biela košeľa s dlhým rukávom

Dva krát meraj a raz kupuj!

Najdôležitejším a prvoradým prvkom pri výbere košele je správny strih a veľkosť košele. Dôkladne sa premerajte, aby ste si podľa uvedenej veľkostnej tabuľky vedeli zvoliť vašu správnu veľkosť. Nie je pravidlo, že všetky L veľkosti či každá košeľa veľkosti 50 vám dokonale padne.

Košele podľa strihu poznáme:

  • extra slim fit
  • slim fit 
  • regular fit

Pánske košele s názvom slim fit sú pre štíhlejšie až chudé postavy. Moderný regular strih je to pravé orechové pre mužov s plnšími tvarmi. 

Základ je, aby vám košeľa padla ako uliata na ramenách. V prípade ak budete mať ramená príliš stiahnuté, nebudete sa môcť prirodzene pohnúť a finálny efekt bude komický košeľový outfit.  

moderná modrá vzorovaná pánska košeľa

Košeľa musí byť dlhá, resp. taká dlhá, aby ste ju mohli zapraviť do nohavíc.  Manžeta rukáva na košeli by pri nosení saka, mala spod saka pár cm vyčnievať.

Populárny biznis štýl - košeľa do obleku

Biznis štýl môže byť formálny alebo aj neformálny. Aký je uprednostňovaný vo vašej firme? Máte v zamestnaní predpísaný dress code?

Ako sme už spomínali, biznis štýl môže byť formálny alebo neformálny, v každom prípade sa zamestnanci na určitých postoch musia riadiť vopred predpísaným dress codom.

Bližšie informácie o štýle obliekania podľa vopred určeného dress code nájdete v článku: Formálny dress code pre pánov, nie len pre zimné obdobie.

Business štýl si vyžaduje minimalizmus. Nápadité vzorované košele si nechajte pre svoje voľnočasové aktivity. Striktný biznis štýl v preklade predstavuje elegantný look. Jednofarebná biela, sivá, svetlo modrá, lososová či krémová košeľa s golierom je v takomto prípade nevyhnutná. Na oživenie celého biznis outfitu volíme kravaty s decentným vzorom. 

business casual štýl obliekania, muž v sivom saku, čiernych nohaviciach a bielej vzorovanej košeli

Pokiaľ máte v práci predpísaný oblek, košeľa by mala mať golier, mala by byť dlhšia, aby ste ju bez problémov mohli zapraviť do nohavíc a nemala by byť voľná, skôr naopak, obtiahnutejšia. Vrecko na košeli sa odporúča skôr ku košeli pre ležérny neformálny look. 

Odporúčanie: Pokiaľ nosíte košeľu do práce, či už ako výkonný riaditeľ alebo asistent, nezabúdajte pod košeľou nosiť tielko alebo tričko.

Leto v trendy ľanovej košeli

Obľubujete v lete bavlnenú klasiku s krátkym rukávom alebo sa nebojíte trendy ľanovej košeli?

biela bavlnená košeľa s krátkymi žltými nohavicami typu chinos

Určite to poznáte aj vy. Je nádherný slnečný deň, hotová idylka pre letnú dovolenku niekde pri mori, ale vy musíte ísť na neformálne pracovné stretnutie. Ľanová vzdušná a priedušná košeľa s dlhým rukávom, perfektne zapadne do biznis štýlu. Na pracovné stretnutie zvoľte klasickú neutrálnu bielu farbu alebo módnu bledomodrú, naopak pre vaše voľnočasové aktivity sa dokonale hodia odvážnejšie a výraznejšie farby.

Náš tip: Ležérna elegantná a neskutočne rafinovaná kombinácia, vhodná aj na letné randenie či posedenie s priateľmi v bare je jednoznačne ľanová košeľa s vyhrnutým rukávom s elegantnými krátkymi nohavicami štýlu chinos. Biela košeľa a béžové krátke nohavice predstavujú sofistikovaný elegantný pôsobivý letný outfit. Trendy je aj ľanová košeľa vo výraznejších farbách (fuksia, žltá či moderná korálová farba) s modernými rifľovými kraťasmi.

Ak vám je ľanový materiál nepríjemný a neviete si zvyknúť na moderný krčivý efekt, nevadí, zelenú majú aj bavlnená košeľa s krátkym rukávom. Letným módnym hitom sú vzorované košele s kvetinovým a námorníckym vzorom. 

pánska košeľa s krátkym rukávom

Rifle a rifľová košeľa alebo biela bavlnená košeľa?

Košeľová klasika pre neformálny biznis štýl, ktorá sa stále udržiava na módnom vrchole je biela košeľa v kombinácii s rifľami. Pravdaže môžete zvoliť aj inú ako bielu košeľu, pretože k rifliam perfektne padne aj slabomodrá, sivá, čierna, slaboružová, fialová farba alebo aj vzorovaná košeľa s decentným až nenápadným vzorom.

biznis štýl v slabomodrej pánskej košeli so sakom a pánskymi rifľami

Pokiaľ nejde o biznis štýl, kde sa preferujú jemné pastelové odtiene, tak bez problémov môžete tvoriť moderné a aj módne outfity v košeli so vzormi, vo výraznejších farbách s krátkym alebo aj dlhým rukávom.

Nezabúdajte pod košeľou nosiť tielko a ak chcete pôsobiť na úrovni a sofistikovane, tak by košeľa mala byť zapravená do riflí, v takomto prípade vo vašich rifliach nesmie chýbať opasok, najlepšie kožený opasok, ktorý by mal farebne ladiť s farbou vašich topánok (predpokladáme, že do práce volíte elegantnú obuv, nie tenisky).

Máte radi košeľový štýl, ale už sa vám zunovali klasické monotónne outfity v elegantnej bielej košeli s rifľami?

Vyskúšajte štýlovú rifľovú košeľu. Denim, čiernu, bledomodrú, v dizajnovom prevedení alebo len jednoduchú slim fit rifľovú košeľu. Je z čoho si vyberať. Rifľová košeľa je najlepšou voľbou pre voľnočasové outfity, do školy, na rande, na večeru s priateľmi alebo len tak, na nákupy do mesta. Košeľa nemusí byť zapravená do riflí/nohavíc a ani tielko nemusí byť súčasťou vášho košeľového outfitu.

moderná rifľová pánska košeľa

Náš tip: Nebojte sa predsudkov alebo módnej polície. Kombinujte rifle s rifľovou košeľou. Pýtate sa či to už nebude veľmi rifľové? Nie, nebude. Kľúč spočíva v dobre zvolenom kontraste

modrá rifľová pánska košeľa v kombinácii s bielymi džínsami

Voľnočasový outfit pre každý deň - košeľa s famóznymi nohavicami typu chinos 

Elegantné nohavice alebo moderná alternatíva - chinos nohavice?

Výber je na vás, každopádne chinos nohavice s košeľou môžete zaradiť aj do pracovného štýlu a aj do uvoľneného ležérneho štýlu vhodného na každodenné nosenie. Môžete skúsiť dva varianty:

  1. Jednoduchá biela košeľa s chinos nohavicami v rôznych farbách.
  2. Košeľu v rôznych farbách a vzoroch s chinos nohavicami v neutrálnych farbách akými sú béžová, čierna, sivá či tmavomodrá. 

biela pánska košeľa v kombinácií s modrými, béžovými a zelenými chinos nohavicami

Nech si vyberiete akýkoľvek variant, košeľa by mala byť zapravená do nohavíc a pre biznis štýl určite odporúčame pod košeľou nosiť tielko. 

Trendy nadčasová flanelová košeľa

Flanelová košeľa sa udržiava v módnych kruhoch pomerne dlho. Každým rokom sa teší veľkej obľube a popularite. Môžete ju nájsť v pánskych aj v dámskych šatníkoch. "Flanelka" je obľúbená aj medzi mladými študentmi a už dávno nepredstavuje pracovný odev drevorubačov či farmárov, naopak každým rokom dokazuje, že patrí na módny Olymp, kde sa stáva nadčasovým košeľovým trendom. 

pánska žltá kockovaná flanelová košeľa

Flanelová košeľa patrí skôr do jesenných či zimných šatníkov. Ľahko ju skombinujete s džínsami alebo chinos nohavicami. Overený moderný kombinácia, ktorá vám zaručí úspech je elegantná čierno - biela kombinácia. Čierne slim fit rifle a kockovaná čierno-biela flanelka patria k nadčasovým módnymi trendom.

čierna kockovaná pánska flanelová košeľa

Tielko pod košeľou?

Často sa v našom článku objavuje rada, aby ste si pri biznis štýle pod košeľu obliekli tielko. Je pravdou, že si pod košeľu môžete obliecť tielko alebo aj tričko s krátkym rukávom. Pod bielu košeľu, biele tielko či tričko, pod košele v tmavých farbách patrí čierne tielko či tričko a ak obľubujete svetlé pastelové farby, pod košeľu voľte tielko alebo tričko v telovej farbe. Najlepšie tričko, ktoré doplní každý košeľový outfit je bavlnené tričko s V-výstrihom slim fit strihu v telovej farbe. Je to rana na istotu.

Dôvod prečo je potrebné nosiť tričko alebo tielko pod košeľou je jednoduchý. Ide čisto o hygienické záležitosti. Potrebujeme predsa zabrániť tvorbe škvrnám, nežiadúcim fľakom od deodorantu a nepríjemným mapám od potu pod pazuchami. 

Košeľa vôbec nemusí patriť len do formálneho štýlu obliekania. Absolútne nemusí hrať prím len pri pracovných outfitoch. Skúste košeľu zaradiť do vášho "denného menu" a vytvorte ležérny moderný a predovšetkým sofistikovaný vzhľad práve vďaka univerzálnemu a nadčasovému kúsku - košeli.