3 minúty čítania, admin hlavní 20. 03. 2020

Aké poznáme pánske košele?

Každá príležitosť je špecifická, a preto s jedným modelom košele v šatníku nie je možné vyhovieť všetkým formálnym požiadavkám. Každý muž by mal vlastniť najmenej tieto 3 druhy košele:

  • Formálne košele, Bussines košele, Voľnočasové košele

Pri výbere košele je potrebné prihliadať na typ udalosti a podľa toho zvoliť správny strih, látku, farbu, golier a manžety.

Formálne košele

Významné spoločenské udalosti si vyžadujú najvyšší štandard košele. Formálna košeľa je biela. Nosí sa s motýlikom alebo kravatou.

Košeľa by mala dokonale sadnúť na postave, a preto sa pri výbere riaďte týmito pravidlami: -rukáv košele má byť taký dlhý, aby končil na začiatku koreňa palca na ruke. Golier a jeho špičky by sa mali dotýkať hrudníku. Golier nesmie odstávať-ideálna košeľa by mala dokonale kopírovať mužskú postavu. Nesmie byť ani tesná a zasa ani voľná-rukáv košele má vykúkať spod saka.

Bussines košele

Biznis košeľa je určená na dôležité pracovné stretnutia i slávnostné spoločenské udalosti. Ideálna farba biznis košele je biela, svetlo modrá, poprípade košeľa v svetlých odtieňoch, ako je lososová, béžová či svetlo fialová. Biznis košeľu je možné doplniť kravatou, poprípade je dovolené rozopnúť jeden gombík.

Voľnočasové košele

Pri výbere košele na bežné nosenie a voľný čas nemusíte dodržiavať žiadne formálne pravidlá. Tieto košele sa nosia bez kravaty s rozopnutím vrchným gombíkom. Možné skombinovať i s bielym tričkom, ktoré sa nosí pod rozopnutou košeľou. Obľúbené sú hlavne u mladých slim fit košele, ktorých strih dokonale podčiarkne mužskú postavu. Košele na voľný čas dokonale vyznejú v kombinácií s modernými džínsovými nohavicami doplnenými o štýlový opasok. Výber košele na voľný čas nie je vôbec obmedzený. Záleží len na osobnom vkuse nositeľa. V poslednej dobe sa tešia obľube košele s kontrastne podfarbenou gombičkovou légiou i s ozdobnými lakťovými nášivkami. Košele na bežné nosenie je možné nosiť i vyhrnutými rukávmi. Niektoré modely košieľ sú špeciálne ušité tak, že vyhrnutím dokonale vyniknú kontrastne sfarbené manžety.