7 minút čítania, Lucia Pampurikova 03. 04. 2020

Móda sa neustále mení a ľudia sa často zamýšľajú nad tzv. nepísanými módnymi pravidlami. Hnedá s čiernou? Čierna s modrou? Prúžky s pásikmi? 

Rozhodli sme sa uviesť niektoré veci na pravú mieru. 

1. Topánky a opasok by mali byť dokonale zladené. 

Je to pravda len čiastočne. Topánky s opaskom nemusia tvoriť dokonalý pár, vôbec nemusia byť úplne tej istej farby, ale mali by byť v príbuznom odtieni. Ak sa neviete rozhodnúť, tak voľte vždy tmavší tón.

Väčšina chlapov si stojí za tým, že je to lož, pretože s veľkou obľubou kombinujú hnedý opasok a čierne poltopánky. 

2. Zbohom dvojitý denim.

Lož. Je vám dúfam samozrejmé, že v roku 2020 už nekombinujeme džínsovinu ako 10 rokov dozadu. To by vôbec nevyzeralo dobre a trendovo.  

ALE, bez väčších problémov si môžete obliecť riflovú bundu v tmavom denime a samotné rifle v svetlejšom odtieni.

Vhodné je pri denim kombinácií voliť vždy rôzne odtiene denimu.

3. Ružová nie je farbou pre pravého chlapa

Lož. Mená ako Brad Pitt či princ William vám určite nemusíme predstavovať. U týchto pánov v šatníku nájdete nejeden kúsok v ružovej farbe.Originálnu elegantnú kombináciu vytvoríte: modrý oblek, ružový svetrík a biela košeľa

ružový pánsky sveter

Skúste popustiť uzdu fantázie a zaradiť do vašeho šatníka aj ružové polokošele, košele či svetre.Ružová s neutrálnymi farbami, tým nič nepokazíte.

4. Móda a štýl sú tie isté veci.

Lož. Ide o dva rozdielne pojmy. Žiadne definície nepotrebujete, vystačíme si čistým sedliackym rozumom. 

Móda je len dočasná, každý rok sa "mení" a bez okolkov môžeme tvrdiť, že je aj drahá, však na čo by ju neustále vylepšovali, keby na tom nechceli zarobiť. Veľa prívržencov módy sleduje každý rok, každú sezónu nové trendy a preto sa stále točíme v tom istom kruhu neúprosného drsného módneho biznisu. 

Štýl je nadčasový, s ním sa človek rodí a je cenovo dostupný, pretože vy si tvoríte váš štýl, vy sa rozhodujete, čo a za čo si kúpite a ako to vhodne skombinujete.  A ktovie, možno práve vy budete novou inšpiráciou pre vaše okolie.

5. Ponožky sú nepriateľ č. 1

Kedy vyšli ponožky z módy??? Možno to aj sami preferujete, ale nosenie topánok bez ponožiek nie je zdravé.

Okrem toho, že je to miestami nevkusné (napr. plátenky bez ponožiek), tak týmto "trendom" môžete ohroziť vaše chodidlo a aj obuv.

Noha sa vám prirodzene v uzavretých topánkach potí a tým vytvára prostredie pre množenie baktérií, preto si treba nohy udržiavať v suchu a čistote. Skvelým pomocníkom sú napríklad farebné ponožky.

Páni, radšej s ponožkami ako bez nich.

6. Čierna opticky zoštíhľuje

Pravda len čiastočne. Vo všeobecnosti sa hovorí, že čierna a tmavé farby opticky zoštíhľujú. Nie je to len farbou, ale vhodným strihom.

Dôležité pri nakupovaní oblečenie je, aby vám strihovo oblečenie sadlo a aby ste si vybrali správnu veľkosť. 

7. Slnečné okuliare sú len na leto

Lož. Slnečné okuliare okrem trendy doplnku, plnia aj ochrannú funkciu pred slnkom. Slnko nesviete len v lete, ale aj na jar, jeseň či dokonca aj v zimnom chladnom období. Preto aj odborníci odporúčajú slnečné okuliare nosiť počas celého roka, samozrejme, len keď svieti slnko. 

Letným hitom sa stalo aj nosenie slnečných okuliarov aj v interiéri, či dokonca na diskotéku v nočných klubov, tam si ich prosím vás určite neberte. V takomto interiéri očiam viac uškodia ako pomôžu. 

8. Čierna s modrou by sa spolu nikdy nemali nosiť.

Lož. Je pravdou, že mnohokrát si odtiene tmavomodrej mýlime s čiernou farbou, to sa ľahko môže stať v prípade, ak si oblečiete tmavomodrú košeľu a čierne nohavice alebo naopak, čiernu košeľu a tmavomodré nohavice. Môže to pôsobiť chaoticky a nevkusne.

Pánska rifľová bunda v modrej farbe

Ak chcete kombinovať tmavomodrú s  čiernou, my v tom nevidíme problém. Stačí zamiešať karty správne. Skúste tmavomodrý oblek, bielu košeľu a čierneho motýlika či kravatu, alebo džínsovú bundu a čierne tričko. 

Módni poradcovia radia v takejto situácií kombinovať aj materiály napr. bavlnené čierne tričko s vlneným tmavomodrým svetrom.

9. Kravata, alebo motýlik sa nemusí zhodovať s vreckovkou do saka

Pravda. V minulosti platil opak. Bolo veľmi elegantné kombinovať kravatu s vreckovou, tá istá farba, ten istý vzor a rovnaký materiál (najideálnejšie bolo, aby to bola aj rovnaká značka). 

Fotka Budchlap.sk.

Dnes platí iná filozofia. Vreckovka by mala slúžiť ako "garde" . To znamená, že ak si oblečiete červenú bavlnenú kravatu, tak vreckovka môže byť bodkovaná zelená z príjemného hodvábneho materiálu. 

10. Nosenie trakov spolu s opaskom je neprípustné 

Pravda. Už logicky z toho vyplýva, že poslanie oboch módnych prvkov je, aby nám nepadali nohavice. Takže buď opasok alebo traky. Nosenie oboch naraz by bolo akoby ste si obliekli jednu košeľu na druhú, čo je úplne nezmyselné. 

Nakoniec sa určite väčšina z vás riadi vlastným rozumom, štýlom a tým čo máte momentálne v skrini, ale ak patríte k tím druhým, tak veríme, že sme vám pomohli zodpovedať vaše módne dilemy.