13 minút čítania, Lucia Pampurikova 20. 11. 2020

Moderný muž sa stará nie len o svoje duševné zdravie, ale aj o svoj zovňajšok. Neustále pestuje a zdokonaľuje svoj imidž. Moderní muži sa zaujímajú o nové trendy v oblasti techniky, autách, ale aj v oblasti módy a kozmetiky. Vy veľmi dobre viete, že dokonalý vzhľad nedosiahnete len skvelým outfitom a upravenými vlasmi.  Chce to aj nabudiť a opantať čuchové zmysly.  Vaša vôňa by mala v prvom rade podčiarknuť vašu osobnosť a charakter. 

pánska vôňa Bvlgari

Ako správne aplikovať parfum?

Páni, nezabúdajte, že každý z nás má svoju vlastnú charakteristickú vôňu tela. Špecifickú vôňu pokožky, inú koncentráciu hormónov v tele, niekto sa potí viac, iný menej, na niekoho pokožke môže Hugo Boss vyznieť úplne dokonale a na inom, ju neucítite vôbec. Takže nezabúdajte pri kúpe vašej novej vône, najprv vyskúšať vôňu na testovacích prúžkoch, potom ju vyskúšajte na vašom zápästí a nechajte pôsobiť cca 10 min, aby sa voňavka mohla rozvinúť a predviesť sa v celej svojej kráse.

Parfum/voňavku aplikujte vždy len na suché telo, nie na oblečenie, a to vo vzdialenosti od 5-15 cm. Najlepšie miesta na vašom tele pre aplikáciu parfumu sú jednoznačne krk, hruď, zápästie, predlaktie a vyskúšajte aj ho aplikovať aj za uši.

V skratke o parfume 

V obchodoch sa stretnete s rôznymi pojmami ako napr. parfum, kolínska či Eau de Parfum a aj na základe týchto pojmov sa odvíja cena výrobku. Rozdiel medzi nimi?

Vône môžeme rozdeliť na 4 kategórie:

  1. Parfumy
  2. Parfumovaná voda
  3. Toaletná voda
  4. Kolínska

Parfum

Parfum je najdrahší zo všetkých vôní, pretože je to najsilnejšia a najkoncentrovanejšia vôňa zo všetkých možných vôní na svete. Pri nanášaní parfumu vám postačí naozaj len pár kvapiek (pravý parfum obsahuje 20 až 40 % čistého parfumu, t.j. oleja zmiešaného s vôňou), na zápästie alebo za uši či na krk. Tých pár kvapiek vás dokáže udržať navoňaných až 24 hodín.

Parfumovaná voda

Je podobná ako parfum, avšak neobsahuje také vysoké množstvo vonných zložiek. Parfumovaná voda, známa tiež ako Eau de Parfum či Parfum de Toilette, obsahuje len 10 až 20 % vonných zložiek - čistého vonného oleja, zvyšok tvorí lieh a voda. Tento typ vôni patrí k tým najpredávanejším. Má nižšiu intenzitu vône a tak isto aj vydrží oveľa kratšie ako pravý parfum (zvyčajne je to 8-10 hodín).

Toaletná voda

Veľmi vyhľadávaný a obľúbený typ vôni aj pod menom Eau de Toilette. Jej intenzita je ešte slabšia ako pri parfumovanej vode a vydrží len 3 až 5 hodín. Toaletná voda obsahuje 5 - 15% parfumovaného oleja zmiešaného s alkoholom. Je ideálna na každodenné použitie. V obchodoch ju nájdete za veľmi výhodné ceny.

Kolínska voda

Najmenej koncentrovaným typom vône je stará dobrá kolínska, známa tiež ako Eau de Cologne. Obsahuje len 2 až 4% parfumového oleja. Je to veľmi ľahká a jemná vôňa, vhodná na každodenné použitie. Jedna aplikácia vydrží voňať asi 1 až 2 hodiny, obsahuje okolo 3 % vonných látok. Kolínska voda sa používa po holení na osušenú tvár. Keďže jej treba použiť pomerne veľa, predáva sa vo väčších baleniach ako napríklad parfumované vody.

Je potrebné si uvedomiť, že kolínska voda nie je voda po holení. Kolínska voda má navoňať a osviežiť, voda po holení, sa má postarať o vašu pokožku po holení, upokojiť ju a chrániť,  a ak aj vonia, tak je to len a len jej veľké plus.

A čo samotné zloženie pánskych vôní? Vyznáte sa v ich obsahu?

Každá vôňa pozostáva z hlavy, srdca a základu. 

  • Hlava - tzv. vrchné tóny sú najdôležitejšia zložka parfumu/vône, pretože ich cítite ihneď po aplikovaní. Tak isto sú to najprchavejšie zložky, kým úplne vyprchajú musí prejsť 10-15 min. 
  • Srdce - alebo tiež stredné tóny začínajú prevládať približne po desiatich minútach a vôňa "srdca" trvá približné 2 až 3 hodiny.
  • Základ - spodné tóny/nízke tóny, dotvárajú celistvosť parfumu/vône. Základ sú vône doznievajúce po niekoľkých hodinách, prchajú veľmi pozvoľna. Doba úplného vymiznutia môže trvať aj niekoľko hodín (v závislosti od koncentrácie).

pánska toaletná vôňa Dolce & Gabbani The One

Aj pánske vône podliehajú rôznym kritériám. Nie len dámske, ale aj pánske vône sú ľahké a svieže, ale poznáme aj ťažšie, výrazné, intenzívnejšie vône. Aj pri výbere parfumov platí pravidlo "sto ľudí, sto chutí". Niekomu sa páči korenistá vôňa, iný preferuje citrusovú. Aké pánske vône vlastne máme? Podľa zloženie, farby a intenzity vône by sme mohli rozdeliť vône na :

Pánske vône ideálne na letné obdobie: svieže, ľahké, citrusové vône, vhodné na každodenné použitie. Okrem športovcom k nim inklinujú aj muži, čo preferujú uhladený imidž s čistými jemnými líniami.

Pánske vône vhodné na zimné obdobie: väčšinou ide o ťažšie a výrazné vône, ktoré sú tmavšej farby a voňajú po cédrovom dreve či mahagóne. V obľube ich majú praví gentlemani či zrelí muži s bohatými životnými skúsenosťami.

Podľa zloženia hlavy, srdca a základu delíme vône: ROZDELENIE PARFUMOV

  • aldehydové
  • aromatické
  • citrusové
  • drevité
  • chypre
  • korenisté
  • kožené
  • kvetinové
  • orientálne
  • ovocné
  • vodné tóny
  • zelené tóny

Každý rok sa snažia pri výrobe parfumov prísť s niečím novým, novými elixírmi, vzorcami, dokonalými kombináciami, ktoré by mali "dráždiť" naše nosy.

Top vône pre ročník 2020

Ponúkame vám stručný prehľad toho najlepšieho pre správneho muža, pre muža, ktorý má rád všetko pod kontrolou a nie je tomu inak ani čo sa jeho vlastného výzoru a vône týka. 

S menšieho prieskumu vám môžeme odporučiť nasledovné vône, ktoré pánov oslovili najviac. 

Hugo Boss No.6 Bottles

pánska vôňa Hugo Boss No.6 Bottles

Aj tento rok vedie už stará známa klasika. Hugo Boss No.6 Bottles je na trhu už od roku 1998. Boss No. 6 Bottles je svieža, príjemná citrusovo - korenistá vôňa. Ideálna vôňa na každodenné použitie pre sebavedomého muža, ktorý udáva smer a štýl.

Sladko-kyslá ovocná príchuť jablka, slivky a citróna dokonale vyvážená s aromatickou škoricou, jemným mahagónom, sladkou vanilkou. Dávku mužnosti zaručí santalové drevo, vetiver a vzácny céder.

  • Hlava: bergamot, citrón, dubový mach, jablko, pakost, slivka
  • Srdce: karafiát, klinček, mahagón, škorica
  • Základ: céder, olivovník, santalové drevo, vanilka, vetiver

Druh vône: korenistá, drevitá

Hermès Terre d’Hermès

Špecifická zaujímavá pánska vôňa Hermès Terre D'Hermès len pre náročných mužov. Dlhotrvajúca originálna parfumovaná voda ideálna v každom ročnom období. Osviežujúci citrusový podklad v harmonickom súlade s elegantnou arómou cédrového dreva a dubového machu.

  • Hlava: grapefruit, pomaranč
  • Srdce: pazúrik
  • Základ: benzoin, drevité tóny a dubový mach 

Druh vône : korenistá, drevitá

Versace EROS

Mužnosť, zvodnosť, sila a zmyselnosť. Versace sa pri tvorení pánskej toaletnej vody EROS nechal inšpirovať gréckou mytológiou, ktorú zobrazil aj na samotnom pútavom flakóne voňavky.  Vôňa je venovaná všetkým cieľavedomým, vášnivým mužom, ktorý sa neboja aj hrdinských činov, presne ako starogrécky boh. Výrazná zmyselná drevitá, jemne orientálna vôňa bola na trh uvedená v roku 2012 a svojej obľube sa teší do dnes, veď o tom hovorí aj tisícky pozitívnych recenzií od  spokojných zákazníkov po celom svete.

pánska vôňa Versace Eros

  • Hlava: citrón, zelené jablko, mäta
  • Srdce: ambra, fazule tonka, geránium
  • Základ: céder, dubový mach, vanilka, vetiver

Druh vône: aromatická

Bvlgari Man In Black

Charizmatická vôňa pre zrelého a odvážneho muža. Výrazná korenistá vôňa Man In Black čerpá inšpiráciu zo starodávnych mýtov o zrodení Vulkánu, boha ohňa. Exkluzívna kombinácia tabaku, kože, korenín a guajakového dreva. Špeciálnou zložkou je prírodný rum, ktorý sa prelína s tuberózou, kosatcom a fazuľkou tonka.

Parfumovaná voda Bvlgari Man In Black má intenzívnu a dlhotrvajúcu vôňu.

  • Hlava: rum, tabak
  • Srdce: kosatec, koža, tuberóza
  • Základ: benzoin, fazule tonka, guajakové drevo

Druh vône: orientálna, korenistá

Paco Rabanne 1 Million 

Toaletná voda 1 Million je vôňa pravého ctižiadostivého chlapa, ktorý sa nebojí "zneužiť" každú situáciu. Sladká mandarínka, škorica, čerstvá mäta vytvárajú spolu s vôňou luxusnej kože a fazuľky tonka dokonalú súhru. Vôňa, pri ktorej sa nežnému pohlaviu podlamujú kolená. 1 Million vám každú noc zaručí úspech.

  • Hlava: mandarínka, mäta
  • Srdce: ruža, škorica
  • Základ: ambra, koža

Druh vône: korenistá, drevitá

Giorgio Armani Aqua di Gio Pour Homme

Neoceniteľná silná a výrazná vôňa, ktorá je inšpirovaná samotnou prírodou, jej darmi a jej nespútanosťou, lesmi, slnečnými lúčmi, morskými tónmi, sviežim ovocím a pravými bylinami. Citrusové plody ako limetka, pomaranč, mandarínka v spojení s jazmínom, kalabrijským bergamotom a nerali vytvárajú sviežu, fascinujúcu vôňu. Keď sa necháte unášať tónmi Aqua di Gio a ponoríte svoje zmysly ešte hlbšie, objavíte lahodnú broskyňu, slanú morskú vodu, ruža, špecifický rozmarín, sladký jazmín, muškátový oriešok, hyacint a koriander. 

  • Hlava: bergamot, citrón, jazmín, limetka, mandarínkovo-pomarančová aróma, neroli, pomaranč
  • Srdce: calon, cyklámen, frézia, koriander, morské tóny, rozmarín, ruža
  • Základ: biele pižmo, céder, jazmín, lišajník, pačuli

Druh vône: citrusová, aromatická

Dolce & Gabbana The One GREY

toaletná pánska vôňa Dolce & Gabbana

Pohlaďte vaše zmysly s elegantnou a zároveň najnovšou vôňou - Dolce & Gabbana The One Grey. Toaletná voda, s aromatickou špecifickou vôňou v harmónií s bylinnými podtónmi, ktorá vás nikdy neprestane baviť a udrží vás v tom správnom dynamickom tempe. 

  • Hlava: grapefruit, koriander, bazalka, kardamóm
  • Srdce: muškátový oriešok, pakost, levanduľa, šalvia
  • Základ: labdanum, vetiver, tabak, pačuli

Druh vône: aromatická, drevitá

Givenchy Gentleman Only Intense 

pánska vôňa Givenchy Gentleman

Elegancia, luxus, zdokonaľovanie takmer dokonalého. Intenzívna drevitá vôňa, kde sa prelínajú vône čerstvej zelenej mandarínky, listu brezy, silného čierneho korenia spolu s magickým srdcom Gentlemana, s kožou, so vzácnym cédrom a nenahraditeľnej pačuli. To všetko je v dokonalej súhre v zmyselnej báze fazuli tonka, kadidla a jantáru.

  • Hlava: čierne korenie, mandarínka, brezové listy
  • Srdce: koža, pačuli, céder
  • Základ: kadidlo, ambra, fazuľa tonka

Druh vône: orientálna, drevitá

Calvin Klein Euphoria Men Intense

Temnota, zmyselnosť a tajomnosť, len vďaka toaletnej pánskej vode Euphoria Men Intense navodíte tú správnu sexi provokatívnu atmosféru. Výrazná sladšia orientálna vôňa v dokonalej súhre s nenahraditeľnou ambrou. Špecifická intenzívna vôňa, kde hlavnú úlohu zohrávajú citrusové a korenisté tóny.

  • Hlava: zázvor, čierne korenie
  • Srdce: šalvia, bazalka, vetiver, céder
  • Základ: ambra, pačuli, myrha, labdanum

Druh vône: orientálne

Creed Aventus

Svetoznáma luxusná značka Creed vytvára jedinečné a bezkonkurenčné parfumy už viac ako 250 rokov. Svoje dlhodobé skúsenosti a znalosti pretvárajú na majstrovské diela. Parfumovaná voda Aventus oslavuje silu a víziu Napoleona. Ovocno-drevitá vôňa, kde sa vzájomne prepletajú korzické čierne ríbezle, taliansky bergamot, francúzske jablko a exotický ananás. Srdce má nádych ruže, brezového dreva, marockého jazmínu a esenciálne pačuli. Magický základ tvorí dubový mach, sladká vanilka, pižmo a ambra.

  • Hlava - čierne ríbezle, bergamot, jablko, ananás
  • Srdce - ruže, suchá breza, marocký jazmín, pačuli
  • Základ - dubový mach, pižmo, ambra, vanilka 

Druh vône: ovocno-drevitá 

Vieme, že zoznam vôní, ktoré sme vám ponúkli, môžu byť z tej vyššej cenovej kategórií, ale nikto nepovedal, že si musíte hneď kúpiť pravý parfum či jeho o niečo lacnejšiu variantu parfumovú vodu. Ak si nie ste istý výberom, skúste si cez internet objednať len tzv. vzorku (1 ml - odstrek), stojí to len nejaké to euríčko a vy sa potom v kľude môžete rozhodnúť, ktorá vôňa je tá "VAŠA".