5 minút čítania, Matej Podstavek 20. 03. 2019

PÁNSKE TRENDY V SEZÓNE JAR/ LETO 

Všade samá elegancia. Nová sezóna pánskej módy jar/ leto 2019 sa nesie v znamení návratu k elegantnému štýlu. Nastáva éra, v ktorej dominujú obleky, saká a kabáty. Na scénu prichádzajú kúsky klasických strihov a už na prvý pohľad je jasné, že sú šité s krajčírskou presnosťou a precíznosťou. Preto, páni, nápad navštíviť starého dobrého krajčíra znie opäť ako výborný.

Ako každá, aj táto sezóna prináša klasické prvky, extravagantné módne úlety a aj také, ktoré sa opäť vracajú z časov minulých.

STRIHY, TVARY, DĹŽKY

Okrem dokonale presných a precíznych strihov ako od krajčíra, objavujúcich sa hlavne na kabátoch a bundách, dochádza aj k iným strihovým inováciám pri týchto kúskoch. Do módy  prichádzajú kabáty a saká, do ktorých sa dokážete zabaliť. Budú šité na zavinovací spôsob a v štýle kimona. IN ostávajú tiež vršky s rolákom a golierom.

Jednoradové vršky nahradia dvojradové, na ktorých sa predné diely prekrývajú a pôsobia o čosi konzervatívnejšie. Doposiaľ platilo, že zapnuté vyzerajú lepšie, no v nadchádzajúcej sezóne sa pre dosiahnutie ešte štýlovejšieho vzhľadu odporúča nosiť dvojradové kúsky rozopnuté. Tento strih sa zaraďuje medzi top strihy sezóny.

V lete sa páni stanú svedkami „scvrkávania sa“ šortiek. Čím kratšie, tým lepšie. Zabudnite na dĺžku nad kolenami. Hitom sa stanú ultra-krátke šortky, ktoré pánom odhalia aj stehná. Žiadny strach, len do polovice.

NECH TO HÝRI FARBY!

Neónový boom alebo znovuzrodenie neónových farieb ako napr. neónová žltá, či limetkovo-zelená. Výrazné farby budú kraľovať sezóne jar/ leto a nájdeme ich NIE LEN na športových kúskoch, ale aj na kúskoch elegantných. Tak neváhajte a vyberte si sako, ktoré bude žiariť farbami.

Pre menej odvážnych pánov, ktorí si na výrazné farby netrúfajú, budú stále IN zemité farby ako napr. kaki alebo sivo-zelený odtieň zelenej, pripomínajúci listy šalvie.

ČO EŠTE SVET MÓDY PÁNOM PONÚKNE?

V kurze ostáva oblečenie vyrobené z koženého materiálu. Naďalej môžete siahať po kožených bundách vo svojom šatníku. Dovolené je nosiť ich s úzkymi koženými nohavicami, ktoré budú rovnako trendy.

Dochádza k netradičným, možno až zvláštnym kombináciám rôznych vzorov a potlačí. Očividné budú najmä na tričkách, košeliach a svetroch.

Na vzostupe sú pánske trenčkoty. Tieto plášte budú IN hlavne v klasických zemitých farbách ale aj vzorované.

Medzi extravagantnejšie kúsky možno zaradiť sandále a množstvo vreciek, ktoré sa budú objavovať najmä na vrchných dieloch oblečenia alebo taškách. V súvislosti s vreckami sa objavia aj vesty rybárskeho, či skautského typu.

Slávu uzrú aj rôzne výstrelky z oblasti módnych doplnkov. Už teraz milované ruksaky, tašky na plece, cross-body tašky a ľadvinky budú doplnené o pánske tašky do ruky. Tie sa pravdepodobne stanú, podobne ako ľadvinky, novým „must have“ doplnkom každého štýlového muža.   

90-te roky sa vrátia v podobe „bucket hat“ klobúkov. Nie nadarmo nesú vo svojom názve slovo „bucket“. Tvarom pripomínajú kýbeľ. Nájdete ich v rôznych materiáloch a prevedeniach – s potlačou, vzorované, bez vzoru, vytvorené zošitím rozličných kusov látky a so šiltom po ich obvode. Pre niekoho nepredstaviteľné, pre niekoho ideálne k už spomínanej „rybárskej“ veste.

Cyklistické okuliare vám už neposlúžia len na bicykli, ale aj ako skvelý módny doplnok, vďaka ktorému môžete dotiahnuť svoj outfit do dokonalosti.

V sezóne jar/ leto 2020 prináša svet módy mnoho nových aj staronových prvkov, ktoré pánom umožňujú zažiariť. Extravagancia v podobe vzorov a farieb, na už bez tak výrazných a neprehliadnuteľných kúskoch oblečenia. To sa bude nosiť a to bude IN!